Årets första vinter avklarad

I fredags anlände vintern till North Carolina, och hela USAs östkust för den delen, i form av snöstormen Helena. Det skulle börja snöa vid 8-tiden på kvällen enligt min vanligtvis mycket pålitliga app, men redan vid 4-tiden började de första flingorna singla ner. Jag hade valt denna dag, av alla j*kla dar, för att åka och handla på Walmart, och där spreds paniken omedelbart. De hade ju varnat i flera dagar om att det skulle snöa till helgen så alla människor var ute för att bunkra mat som om de skulle bli insnöade i veckor. Fascinerande att det är så varenda gång det ska komma snö, alla borde ju veta att snön sällan ligger kvar mer än 2-3 dagar! Men såhär ser hyllorna ut i affärerna varenda gång det är tal om snö:

walmart

När jag kom ut därifrån hade snöflingorna börjat falla, och det var fullkomlig kaos på parkeringsplatsen och sen långa köer hela vägen hem. NC-bilförare och snö går helt enkelt inte ihop!

Sen snöade det hela natten och större delen av lördagen, det är tydligen 15 år sen så mycket snö har kommit här! Det bästa var att det var väldigt torrt i markerna innan snön kom, och sen höll sig temperaturerna under nollan hela tiden så det låg 20-30 centimeter pudersnö på marken. Så himla vackert och dessutom lätt att gå i när man slapp pulsa runt i blötsnö.

Jag och Björn tog en promenad med hundarna ut i skogen här hemma och bägge vovvarna var helt lyriska över det vita fluffet som kommit!

java-snow

morris

morris-snow-1

tradstam

På söndagen var det ännu vackrare, då hade det definitivt slutat snöa, det var runt 7-8 minusgrader och den där fantastiska blåa North Carolina-himlen:

angen

När vi väl flyttar härifrån kommer jag verkligen att sakna den där himlen, har aldrig sett en så blå färg som himlen har här en kall och solig vinterdag!

Skolorna stängde ju förstås, när vägarna ser ut såhär och inga snöplogar är att vänta så går det ju helt enkelt inte att ta sig dit:

isvag

Först blev det en snow day på måndagen, och sen ringde de om att även på tisdagen skulle skolorna vara helt stängda. På tisdag eftermiddag kom faktiskt, hör och häpna, en plogbil och skivade av snölagret på vägarna i vårt område men lämnade en blankslipad is kvar så att det knappt ens gick att  på vägen. Suck. Dessutom plogade den bara några av våra vägar, så det blev en ganska så vild diskussion i den facebook-grupp som vi har för de som bor i Lennox Woods. De som fått blankslipade och snorhala gator klagade över det, och de som fortfarande hade helt orörda snöhögar kvar på sina gator klagade över det. Det hade nog varit bättre om den hållit sig borta helt och hållet!

På onsdagen skulle det bli 10 plusgrader och lite regn, så nu trodde åtminstone jag att skolorna skulle öppna om än kanske 2-3 timmar senare än vanligt så att snön skulle hinna smälta undan ordentligt på vägarna. Men icke då, det blev stängt hela dagen även då, så nu är vi alltså uppe i 3 make up-days allaredan. Make up-days är alltså de dagar som de tar av påsklovet och sommarlovet för att kompensera för de lediga snödagarna. Inte så populärt!

Idag torsdag var dock vintern definitivt över för denna gången och vi tog direkt ett stort skutt över till sommaren istället. Temperaturen toppade på +20 grader! Helt ljuvligt underbart förstås, men samtidigt skrämmande. Tisdag natt var det -15 grader, drygt två dygn senare är det alltså +20… Nu när jag skriver detta är klockan tio på kvällen, det är den 12 januari och det är 16 grader varmt ute. Nånting är väldigt fel med klimatet!

2 reaktioner på ”Årets första vinter avklarad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s