En sorglig dag…

…för Amerika och för världen. Idag svärs han in som USAs 45:e president, Donald Trump. Just precis nu när jag skriver detta kliver Michelle och Melania ut från Vita Huset och sedan Barack och Trump, på väg till installationen, och det skär i hjärtat att se. Samtidigt kan vi se hur Hillary Clinton anländer, med fullständigt stenansikte. Strongt av henne att komma dit, måste ju minst sagt vara en fruktansvärd dag för henne.

På något sätt känns det ännu värre att det är just Obama han efterträder, att gå från denna intelligenta, medkännande, humoristiska och varma president till en mentalt instabil, barnslig, rasistisk och homofobisk dito. Inte för att det egentligen hade varit lättare vem det än hade varit han efterträdde men kontrasten denna gången är ju så stor den kan bli.

Vi hade bokat hotellrum i Washington för flera månader sen, för att kunna vara med på plats och fira den historiska händelsen när USAs första kvinnliga president svär presidenteden. Nu blev det ju inte historiskt, åtminstone inte i det avseendet, istället kommer det otroliga att hända att en man som allt av döma inte är mentalt frisk ska ska sväras in. Knappast något man vill fira, så vi avbokade hotellrummet. Visserligen ska det anordnas en Womens March on Washington på lördag (för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan könen) och den hade jag gärna velat gå med i men vi skippar att åka dit över huvud taget. Det fascinerande är att när vi bokade hotellrummet i somras så var det redan ganska så fullbokat i Washington, det var inte helt lätt att hitta ett hotellrum som låg hyfsat bra till. Nu när vi gick in och avbokade, i förrgår, så fanns det helt plötsligt nästan 50% lediga rum över hela stan! Alltså var det många, många som gjorde som vi, bokade tidigt för att kunna få vara med och fira Hillary och sen avbokade när det stod klart vem som vunnit valet.

Och nu är det gjort. USA har en ny president. So help us God…

9 reaktioner på ”En sorglig dag…

 1. Precis så; ut ur Vita Huset flyttar intelligens, värdighet, humor och värme. In flyttar en läskig clown med sin cirkus.
  Stackars USA, stackars världen.

  1. Och omedelbart försvann websidorna som handlade om climate change, ACA och civil rights från Vita Husets hemsida… Men visst, han är hela amerikanska folkets president, sure. 😦

 2. Hej,
  Vi var i DC och tittade på installationen när George Buch den yngre tog över efter Bill Clinton och det var så intressant att närvara. Vi hade ringt till vår kongress man och fått biljetter så vi kunde stå alldeles framför och så nära som man kunde komma som publik. Vi bodde i Maryland då så vi kunde köra in men sedan fick vi gå en bra bit och jag kommer ihåg att hela Washington var finkammad och gatorna tomma på grund av säkerheten. Men det var verkligen en upplevelse som jag sent i livet kommer att glömma.

  Ha en fin helg!

  Mvh, Anneli

  1. Spännande, visst hade det varit en upplevelse att vara på plats och verkligen se allting och känna stämningen! Men – nu när det blev som det blev och det var Trump som skulle sväras in så kände vi att vi bara skulle må illa av alltihop så det var verkligen inte lockande alls. Bara tanken på om det skulle varit Hillary istället, vilken fest det hade varit! Är vi fortfarande kvar här om fyra år får vi åka upp då!

   Tack för att du delade med dig, intressant!

 3. Jag stod inte ut att titta på installationen. Idag läser jag att Trumps presschef meddelat, att Trumps installation var den mest välbesökta genom tiderna och att pressens foton och filmer. Nu börjar jag bli rädd på riktigt.

 4. …filmer var fejkade… skulle det stå. Jag kan inte skriva tydligen, men Trump kan ju varken tala eller skriva och jag är ju iaf inte president!

  1. Jag såg det helt bisarra utspelet från Trumps pressekreterare, ingenting borde väl förvåna en längre men att Trump och hans personal anser att det är viktigt att lägga tid och energi på detta den allra första dagen som president är ju ändå helt häpnadsväckande! Jag gillade CNN, de konstaterade torrt att de inte brukar bry sig så mycket om sånt här men att de hade ett foto från Obamas andra installation 2013 och ett från Trumps, tagna från samma vinkel och vid samma tidpunkt. Helt svart av folk på Obama-bilden, tämligen glest på Trump-bilden…

   Men jag njuter måste jag säga, ju mer han håller på så här desto mer bevisar han att han inte kan sitta kvar som president. Till och med hans anhängare börjar ju fundera på vad han håller på med nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s