Wannabe-voter

Häromdagen damp denna broschyr ned i brevlådan:

 

En guide till ”voters och would-be voters” (kan vi få rösta då om vi säger att vi skulle vilja det? 🙂 ). Bland annat en förklaring över vilka 6 olika sätt det finns att registrera sig för att få rösta. När ska de inse att det inte är vare sig praktiskt eller ekonomiskt försvarbart att göra det så otroligt krångligt att identifiera sig? Personnummer, någon?

Annars har presidentvalskampanjen hittills varit ganska så underhållande, tycker jag. På grund av en och samme man förstås – Mitt Romney! Hans kampanj har väl hittills inte varit så lyckosam, det verkar som om han jobbar hårt på att göra bort sig och säga fler grodor än till och med George W Bush… Höjdpunkterna har väl varit hans resa till Europa där han skulle bevisa hur statsmannamässig och redo för ansvaret att bli president han var, och i rask takt höll på att skapa allvarliga konflikter med både Storbritannien (som enligt Romney var urusla på att arrangera OS), Palestina (genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att förklara att anledningen till Palestinas ekonomiska problem är att de är lata och inte jobbar så mycket) och Polen (visserligen inte Romney själv, men hans medarbetade gjorde sitt bästa för att förolämpa den samlade journalistkåren) och det smyginspelade band som avslöjade att han inte bryr sig om 47% av befolkningen utan anser dem vara hjälplösa offer för Obamas bidragspolitik. Frågan är väl om han verkligen vill bli president egentligen, jag kan inte låta bli att tro att han enbart gör detta för att hans pappa vill det…

Det som annars slår en är hur mycket fruarna är med i kampanjerna och i debatten. Det är man ju verkligen inte van vid från Sverige att de tar upp så mycket mediautrymme. Deras tal på konventen var ju minst lika uppmärksammade som presidentkandidaternas, och de intervjuas i nästan lika hög grad. Igår läste jag om att Michelle Obamas kakrecept hade vunnit över Ann Romneys i en traditionsenlig tävling, vilket ses som ett tecken på att Obama kommer att vinna eftersom det 4 av 5 gånger varit den man vars fru vunnit recepttävlingen som vunnit valet… 🙄 Annars är den stora frågan vilket som ska premieras mest, att ha vuxit upp fattig och ha fått kämpa för att skaffa sig en utbildning (Michelle), eller att leva med MS och ha överlevt bröstcancer (Ann). Själv skakar man bara på huvudet, det borde väl ändå vara kandidaternas politik som avgör, inte deras fruars kakrecept och livsöden? Hur Hillary Clinton kunde stå ut med detta när Bill kandiderade är för mig en gåta.

Och igår var det äntligen dags för den första debatten mellan Obama och Romney. Vi satt bänkade hela familjen, men eftersom debatten inte började förrän 21.00, för att det skulle bli en vettig tid även för de som bor på västkusten, så kroknade barnen tyvärr efter bara en dryg halvtimme. Max var ändå väldigt laddad, han hade tänkt att se hela debatten och dessutom göra anteckningar för att kunna diskutera den med en kille i skolan dan därpå. Killen ifråga är tydligen väldigt påläst när det gäller politik, debattglad och en hängiven republikan, så han och Max brukar ha en hel del diskussioner! Han fick läsa recensioner lite snabbt i morse istället.

Tyvärr blev det inte en så bra debatt, i alla fall inte om man hejar på Obama (vilket ni kanske redan anat att jag gör 🙂 ). Han var märkligt försiktig, jag hade förväntat mig att han skulle klämma åt Romney rejält och kräva att han skulle redogöra exakt för hur han ska finansiera alla skattesänkningar. Först tänkte jag att det kanske var taktik – eftersom Romney gjort bort sig så frekvent på sista tiden och låg risigt till i opinionsmätningarna kanske Obama inte ville gå för hårt åt honom. Risken är ju att folk till slut tycker synd om honom och röstar på honom bara därför. Men jag vet inte jag… Den första debatten är viktig, och att bara ge bort den sådär var rätt obegripligt. Nu har Romney tydligen slagit rekord i och med att 67% av de som svarat i en Gallup-undersökning tyckte att han vann debatten, en så stor majoritet för en av kandidaterna har det aldrig varit tidigare. Och tydligen brukar den som anses vinna första debatten även vinna valet… Obama ledde i opinionsmätningarna innan, ska bli intressant att se hur det ligger till nu. Det kommer att bli en riktigt spännande valnatt, det är en sak som är säker. Attans att man inte kan rösta!

5 reaktioner på ”Wannabe-voter

  1. Jag har inte hängt med jättemycket, för jag … bryr mig inte. Men jag kan inte låta bli att ryckas med lite ändå, just nu är det ju spännande! Och den där Mitt … nja va?! Inte skarpast i lådan!
    Jag säger nog Go Obama!!!

    1. Jag har ju, av förklariga skäl 🙂 , hängt med mer i år än jag brukar. Men jag brukar försöka hänga med hjälpligt i USA, gillar verkligen val och valkampanjer och näst efter Sverige så är ju USA det land som påverkar en mest. Jag önskar verkligen att jag bott här förra gången det var val, vilken känsla det måste ha varit när det för första gången valdes en svart president! Och skulle han förlora mot en sån som Mitt (som verkligen inte är skarpast i lådan nej! 🙂 ) nu så skulle det kännas dubbelt jobbigt. Go Obama, som sagt! 🙂

  2. Gallupen var inte så rolig läsning, de brukar ju göra seriösa och väl underbyggda undersökningar. 😦 Jag undrar om Obama sparar krutet till de två andra (är det väl?) debatterna, spelar på att väljarna har minne som guldfiskar och de har de ju visserligen, men… vågat i så fall.

    1. Ja det var så jag tänkte också, att han tar det lite försiktigt i början och krossar honom sen. Men sen läste jag att det är väldigt vanligt att folk bara orkar titta på den första debatten så det är därför den är så viktig, och då känns det ju lite väl vågat att bara ge bort den ja… Men det är två debatter kvar, plus vicepresidentdebatten då, så vi får väl hoppas att han skärper till sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s