Radio

De flesta radiokanaler här är ju reklamkanaler, vilket kanske inte är någon större överraskning. Mest är det diverse musikkanaler, värst är den som man kan ringa in till på kvällarna och önska en låt till sin älskade – sliskigare kanal får man leta efter. Radioprataren är så sockersöt så det vänder sig i magen redan efter 5 minuter. ”Oh I hope that the two of you will have a wonderful life together, and you must promise to call me when your first baby arrives”. Stön.

Men vi har hittat en kanal som är riktigt bra. 101.1 Talk – WZTK heter den. Det är en ”pratkanal”, på helgerna spelar de en del musik men på vardagarna är det mest pratprogram. Bl.a ett program som är ungefär som Plånboken i P1 som man kan ringa till och ställa frågor om sin ekonomi. Mycket lärorikt för oss som inte vet alls hur saker och ting funkar här. De har också debattprogram, där de diskuterar något aktuellt ämne. Förra veckan var det mycket prat om pappan som spelade in en youtube-film där han sköt sin dotters laptop i bitar, finns här för den som inte sett den:

Deprimerande nog tyckte de flesta som ringde in att pappan gjorde helt rätt, eftersom dottern varit så respektlös mot sina föräldrar. Även programledaren (heter det så även i radio?) tyckte det till en början, men han ändrade sig faktiskt efter några dar och tyckte att vad ska pappan göra härnäst om inte heller detta funkar? Skjuta dottern? Dessutom sa han att han inte skulle vilja möta honom en kväll på sportbaren efter att hans favoritlag förlorat en match, vilket förhoppningsvis var en tankeställare för många. En del sa faktiskt att de tyckte att pappan skulle föregå med gott exempel och visa dottern hur man gör när man visar respekt mot någon, istället för motsatsen, men de var tyvärr inte så många.

Det som slår en mest som svensk är att programledarna så tydligt tar ställning i frågor. En av dem på denna kanalen pratar t.ex mycket politik, och hatar verkligen Obama. Han spyr galla över honom varenda gång, och det är man ju verkligen inte van vid från Sverige där de brukar försöka hålla sig så neutrala det bara går. Jag sitter och är förbannad varje gång jag hör honom dra igång (nu senast var Obama tydligen marxist eftersom han ville förbättra sjukvården för de som inte har råd med försäkring) och skulle så gärna vilja ringa in och prata med honom men med tanke på att jag inte pratar tillräckligt bra engelska än skulle han antagligen prata omkull mig tämligen omgående. Men även om man inte håller med så är det verkligen underhållande, och dessutom lärorikt. Man lär sig mycket om det amerikanska samhället, hur man uttrycker sig, vad man tänker om olika saker, vilka frågor som engagerar. Kul!

5 reaktioner på ”Radio

  1. och om du blir trött på dom vanliga kanalerna så finns ju alltid NPR som en motvikt.

    Sen vet du säkert redan att du kan lyssna på svensk radio på http://www.sr.se – och vi har dessutom ett abonnemang till siriusxm (som vi använde mer när vi fortfarande hade en bil men det GÅR att använda över internet också) och jag lyssnar en del där.

    1. Tack för tipset, ska kolla in NPR! Jag lyssnar bara på radio ”live” när jag åker bil, så jag har inte brytt mig om svensk radio alls hittills. Däremot brukar jag ladda ner svensk podradio, suveränt att lyssna på när man är ute med hundarna 🙂

  2. Hej Jessica! Förstår din frustration men jag tycker ändå att det är befriande med subjektiva röster. I Sverige är det, som du vet, allting objektivt om det inte är uttalanden från krönikörer eller offentliga personer. Kontentan är att det blir väldigt slätstruket, men något mellanting skulle vara bra. Kram. Mikael.

    1. Nu var jag nog otydlig, för jag menar absolut inte att jag tycker illa om själva fenomenet subjektiva programledare. Tvärtom, det är uppfriskande att de vågar säga vad de tycker, som du säger så blir det ju väldigt slätstruket annars. Just i fallet Obama håller jag absolut inte med, men det skulle ju vara tråkigt om man alltid gjorde det 🙂 Hur var det nu – ”jag håller inte med om vad du säger men jag är beredd att dö för din rätt att säga det”.

  3. Utbudet är väl så stort i USA att det finns utrymme för alla sorter och därför kan man ”få” ha åsikter. Här i Stockholm har vi Radio1 tror jag den heter, sänder på 101,9 – där har vi åsikter som omväxling till SR. I like. Men jag skulle bli galen på folk som kallar Obama för marxist – i synnerhet eftersom nissen säkert inte ens vet vad det innebär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s