Thanksgiving-lunch

Den här helgen har varit en riktig slapparhelg. Björn har varit i Sverige i nästan två veckor och kom hem i fredags, så igår tog vi det jättelugnt. Jag var ute på en ganska rejäl runda med hundarna på förmiddagen och sen slappade vi bara i varsin soffa resten av dan. Ibland är det väldigt skönt med såna dagar! På eftermiddagen ryckte vi upp oss och åkte iväg allihop och åt middag på en grekisk restaurang, Mythos, som vi ätit på förut. Inget märkvärdigt, men gott och med trevlig personal! Vi var hemma tidigt och Björn, Mr ”jag har minsann aldrig jetlag”, gick och la sig 20.30. Själv satt jag uppe ett tag och slötittade en stund på Saturday night fever som gick på tv, och fnissade åt 70-talskläderna… 🙂

Idag var vi hembjudna på Thanksgiving-lunch till en av de svenska familjerna här. Kalkon! Jäklar, vad gott det var! Kommer inte ihåg senaste gången jag åt kalkon, men det var ett tag sen. I min familj har vi ofta haft det på nyår, och det har alltid varit en riktig favoriträtt för mig. Här äter man kalkon med potatismos, och med sweet potato pie (sötpotatispaj) och cranberry-gelé. Det bjöds även på en gratäng med gröna bönor och en med majs. Hur gott som helst, det funkade till och med med mashmallowsen som man strösslar ovanpå sötpotatisen, hur märkligt det än kan låta! Pumpapaj till efterrätt, och sen var man rätt mätt… 🙂 Så mysigt!

Tess och dottern i den andra familjen skulle sedan gå på den senaste Twilight-filmen som hade premiär häromdagen. Det finns en liten biograf i Kernersville, som ligger nära Oak Ridge där den här familjen bor, som de tänkte gå till. Där kostar biobiljetten bara 3 dollar, även om det råkar vara premiär på en storfilm. Helt ok pris! 🙂 Dock var alla biljetter till 4-föreställningen slutsålda när de kom dit, men de lyckades få biljetter till kvart i sju-föreställningen så de fick gå då istället. Tur att det bara är två skoldagar denna veckan eftersom det är Thanksgiving-lov sen, så det gör inte så mycket att det blir lite sent ikväll.

På torsdag, när det är Thanksgiving, är vi hembjudna till en amerikansk familj på Thanksgiving-middag. Ska bli spännande att se hur det går till, jag har nog inte riktigt fattat vilken stor helg det är här i USA. I fredags lyssnade jag på lokalradion, och då var det ett program där de bjudit in en Martha Stewart-liknande kvinna som gav tips och råd inför helgen. Allt om var man köper kalkonen, hur man förbereder den, vad man ska tänka på vad gäller tillbehör, dukning, porslin, hur man ska röja i köket så att man har plats för allting på Den Stora Dagen, m.m, m.m. Hjälp, jag blev alldeles matt bara av att lyssna på det. Tur att man kan utnyttja sin ”jag är ny i landet och fattar ingenting”-status och kan slappna av och bli serverad! 🙂

8 reaktioner på ”Thanksgiving-lunch

 1. Den enda helgdagen som ALLA amerikaner firar så större än julen som bara firas av de kristna kyrkorna (och inte ens alla dom…). Jag tycker det är en rätt fin helg – en ursäkt att vara med familjen och att tänka på saker vi kan vara tacksamma för! – men jag är inte överförtjust i maten. Jo, pumpapaj är ju som sagt gott men annars är inget stort fan av potatis och köttvarianten av mat.

  Vi ska och fira med familjen i Buffalo – mycket jobbigt bilåka på onsdagen med massor av trafik och sånt. Men familj är ju familj. Hoppas ni får ett fint första firande.

  1. Åh men kalkon är ju så vansinnigt gott! Och såsen… *dreglar lite* 🙂 Men det har du ju rätt i, att alla faktiskt firar Thanksgiving oavsett religion. Så det är därför det blir så stort förstås.

   Hoppas ni får en jättefin helg ni också, trots allt bilåkande!

   1. Ha! Svärmor lyckades hårdsteka kalkonen – torr var den – och sen tog hon bort allt det bruna köttet som är det jag föredrar i vilket fall. Så nja, jag har inte omvänts än… Däremot blev min pumpa-cheesecake väldigt lyckad om än lite väl mäktig när man redan ätit en stor middag. Den skulle nog passat bäst med en lättare måltid, typ soppa. Du får berätta om ert amerikanska Thxgiving firande vid tillfälle.

   2. Ajdå, torr kalkon är ju lite sådär även om jag gärna äter den ändå! Men det bruna köttet är ju det som smakar mest, inte ska hon ta bort det. Jag har fortfarande inte gjort din pumpa-cheesecake, måste göra den när jag kommer tillbaka från Sverige! Inlägg om Thanksgiving kommer förhoppningsvis idag, om jag hinner/orkar 🙂

 2. Hej!

  Mitt namn är Hanna Hemmingsson. Jag är 18 år gammal och går mitt sista år på gymnasiet. Efter gymnasiet vill jag bli au pair i USA en dröm jag haft i många år och sett fram mot.
  Förnärvarande går jag som sagt i skolan, jag är aktiv och gillar att träna- alltifrån gymmet till promenader och yoga. Angående körkort har jag bokad både uppkörning och uppskrivning innnan jul och nyår.
  Mina tidigare erfarenheter av barn är b.la att jag har tagit hand om kusiner kvällar då jag lagat mat, lekt och bäddat ner dem i sängar när det är dags för att sova. Likadana uppgifter har jag haft då jag passat en vän till familjens tre barn. Tidigare arbeten har varit att arbeta i glasskisosk där jag även kom i kontakt med barn flertal gånger, jobbade då självständigt och fick lära mig att ta ansvar. Därefter har jag arbetat som simskolelärare för barn mellan 3-15 år då jag haft ansvar att de ska lära sig att simma och att inga olyckor sker, det var mycket lärorikt och krävde mycket uppmärksamhet och ansvar. Jag har även arbetat på burgerking i både kök, kassa och som värdinna då jag ritade, passade barnen osv medans föräldrarna åt eller beställde. De fjärde jobbet jag har haft är i en liten närbutik som heter handlarn där jag har fått göra alltifrån att städa, baka, stå i kassa, stänga och öppna butiken med larmning, kassaräknande och vad det innebär.

  Sist skulle jag vilja nämna att jag är alltid ivrig att lära mig nya saker och få erfarenheter. Min önskan är att komma iväg som aupair i juli då jag slutar skolan i juni. Det vore oerhört kul att vara Au pair i din familj.

  Hanna Hemmingsson

  1. Hej Hanna! Kul att du vill åka till USA och jobba, jag tror att det är väldigt lärorikt och nyttigt. Våra barn är ju såpass stora (13 och 15 år) så vi har inget behov av en aupair, men om jag hör någon här som letar efter en så ska jag gärna förmedla kontakten. Lycka till, hoppas du hittar en familj att jobba hos!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s