Recept till slow cooker, biffgryta

När Björn var hemma i Sverige hade han med sig en crock pot, slow cooker, till sina föräldrar. Så nu har jag lovat min svärmor att jag ska lägga upp lite recept här på bloggen så hon kan få lite tips på vad man kan laga för gott i den! Vi börjar med ett recept på biffgryta:

Biff Chipotle

 • c:a 1,4 kilo grytbitar av nötkött
 • 1,5 tsk salt, plus lite extra för att krydda köttet
 • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar, plus lite extra för att krydda köttet
 • 3 msk matolja
 • 1 stor gul lök, skuren i centimeterstora bitar
 • 2 röda paprikor, skurna i centimeterstora bitar
 • 1 msk hackad vitlök
 • 1 msk chipotle-chilipulver, eller annat chilipulver om man inte har chipotle
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk oregano
 • 1 msk malen kummin
 • 3 msk tomatpuré
 • knappt 2,5 dl köttbuljong
 • 1 burk krossade tomater

Torka köttet torrt och krydda med salt och peppar. Värm 2 msk olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg det i crock pot’en allteftersom det blir färdigt.

Häll i 1 msk olja i stekpannan och bryn löken. Tillsätt paprikan och bryn i 2 minuter. Blanda ner chilipulver, vitlök, paprika, oregano, kummin, tomatpuré, salt och peppar. Stek i 1 minut under omrörning. Lägg över i crock pot’en.

Häll i köttbuljongen i stekpannan, koka upp och rör runt för att få med eventuella rester av kryddorna. Häll över köttet i crock pot’en. Rör ned krossad tomat. Täck med locket och sätt på crock pot’en på LOW (låg) i 7 timmar eller tills köttet är mört. Servera med kokt ris.

18 reaktioner på ”Recept till slow cooker, biffgryta

  1. Björn hittade en rejäl transformator man kan använda och då funkar den! Är ni spekulanter? 🙂 Kan kolla med honom vad det kostade med crock pot + transformator.

 1. Tack för reseptet på grytan det var spännande,har inte provat ännu men jag funderade på hur den skulle komma till användning så jag köpte ett pkt. med gula ärter och gjorde soppa på hela paketet ..receptet fanns ju påpå paketet… nästan 5 L blev det ,god var den! Jag hade letat efter denna spännande gryta och hittat adresser i en veckotidning http://www.acreto.se och http://www.nordiccooker.com Det var så roligt att få den av Jessica och Bjorn. På söndag ska vi bjuda på Jessicas gryta vi får gäster då Farmor

 2. Ha! Svärmor gav mig just en slowcooker när vi var där över Thanksgiving. Jag äter ju inte så mycket kött så det stör så där är jag väl ingen spekulant men jag upptäckte just att man kan koka risgrynsgröt i slowcooker. Och det tycker jag är så pilligt på spisen när man måste vakta på det förkokade riset och vakta på att mjölken inte kokar över och vakta att botten inte bränns vid. Så nu ska här experimenteras 🙂

  Ha en trevlig resa till Sverige!

  1. Du menar att du klarat av att bo i USA i 20 år utan att skaffa en crock pot förrän nu?! 😉 Risgrynsgröt var en bra idé, det ska jag testa. Måste pröva att göra ärtsoppa också! Även om du inte äter kött så tror jag nog att du kan göra jättegoda vegetariska grytor i den, med linser och bönor t.ex.

   1. Ja, ärtsoppa verkar ju vara en lysande idé! Nej, jag äter ju mycket färsk fisk och nykokta grönsaker, grönsaksstuvningar, och sånt, och de funkar ju inte på långkok eftersom vitaminerna kokar ur så det har aldrig kännts som något jag kunnat använda.

    Men nu äter jag en del kyckling igen (efter tio år utan kött och fågel), svärmor hade en extra crockpot och sa att jag kunde ta den så jag tänkte att du har ju skrivit om den och det passar bra att testa om det går att införliva med mathållningen på något sätt.

   2. Nej fisk är ju ingen idé att göra långkok på, det håller jag med om. Men kyckling blir väldigt gott tycker jag, Björn hade med sig kryddor från Indien för ett tag sen när han varit där och jobbat och de har verkligen kommit till användning nu! Framförallt är det ju otroligt bekvämt när man är borta hela dan att bara kunna sätta sig och äta direkt när man kommer hem…

 3. Hittills: jag kan ju meddela att jag fnissande kände igen mig själv i hur du beskrev Björn häromdagen … Pers kommentar idag när jag hällde i drygt en och en halv flaska fond i grytan: ”läser du aldrig på förpackningarna?”
  Eh … blev lite lätt nervös där kan jag säga, men so far so good – efter drygt fyra timmar i grytan smakar det jättegott!
  Så såsen, ris och sallad kommer bli finfint, om jag inte lyckas med köttet! 🙂

  1. En och en halv flaska fond?! 😯 Jäklar! Men det kanske är ett tips då, om det blev gott 🙂

   Skulle vara intressant att äta en middag som Björn handlat ingredienserna till och du lagar i ordning, det kanske skulle skapas alldeles nya kulinariska upplevelser! 😀

   1. Haha, vilken middag det skulle bli! 🙂

    Återkommer när vi smakat! Hittills verkar det rätt lyckat, trots allt.

   2. Oooh! Det blev så gott!
    Jag hällde i lite grädde mot slutet för att få det lite krämigare och herrejösses vad gott det blev! Och spiskummin istf kummin! 🙂

    Nästa gång ska jag ta i mer vitlök, lite mer chilli och aningens mer spiskummin.

  1. 30 minuter i en slow cooker?! Vad är det för apparat du har då? Själva grejen med en slow cooker är ju att man ska kunna göra i ordning maten på morgonen för att sedan kunna äta den på kvällen när man kommer hem från jobbet, så recepten är gjorda för det. Kortaste koktiden för kött brukar vara 3-4 timmar, om man kör på HIGH-läge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s