Bokklubbsnytt

Jag insåg idag att jag inte skrivit särskilt mycket om min bokklubb. Vi träffas dock fortfarande, och jag är jätteglad att jag fått chansen att vara med! Vi brukar träffas den andra tisdagen i varje månad, äter lunch på en ny restaurang varje gång och diskuterar månadens bok.

Böckerna vi läser har varit väldigt skiftande. Här är ett urval, om ni vill ha lite boktips!

 • The Paris Wife av Paula McLain: handlar om Ernest Hemingway och, framförallt, hans första fru och deras liv i Paris. Det var intressant att få veta lite mer om hans liv innan han slog igenom som författare, och att få det berättat från hans första frus perspektiv. Är man tveksam till Hemingway som person innan, så blir man inte direkt vänligare inställd till honom efter att ha läst den här boken! Den var bra, jag kan rekommendera den.
 • Lit av Mary Karr. En självbiografisk berättelse om hennes år som alkoholist. Jag tyckte inte alls om den här boken! Jag tyckte att hon kändes väldigt självisk och blev rätt irriterad på henne många gånger. En av orsakerna var att hon inte ville tolka sin mans känslor, utan enbart beskrev vad han sa och gjorde. Det var väl hedervärt i och för sig att hon inte ville gissa sig till vad han kände innerst inne, men det gjorde att han verkade väldigt kall. Med tanke på att han stannade kvar hos henne väldigt länge trots att hon, rent ut sagt, var för jävlig att leva med så tror jag han var en betydligt bättre människa än vad man får intryck av när man läser boken.
 • State of Wonder av Abnn Patchett. Skum bok, jag vet inte riktigt vad jag tycker om den egentligen. Den handlar om en forskare som försvinner i Amazonas djungler, och hur en annan forskare åker efter för att försöka hitta henne. Den var intressant, men ganska obehaglig på samma gång.
 • En god människa (How to be good) av Nick Hornby. Det här var mitt förslag. Boken handlar om en kvinna som är gift med en man som skriver en kolumn kallad ”Argast i Holloway” i stadens tidning. Han är allmänt sur, bitter och arg på allt, men en dag blir han helt omvänd och går fullständigt in för att bli en god människa. Skänker allt han har (inklusive barnens leksaker) till fattiga, försöker övertala grannarna att låta en hemlös bo hemma hos dem, skriver på en handbok i att vara god och är allmänt outhärdlig att leva med. Boken ställer ju det här med att vara ”god” på sin spets och är både rolig och skrattretande många gånger, men samtidigt är den tänkvärd tycker jag. Hur långt är vi egentligen beredda att gå för att hjälpa andra?
 • What Alice Forgot av Liane Moriarty. Den mest lättlästa, och lättsmälta, vi läst hittills. Handlar om en kvinna som råkar ut för en olycka och förlorar minnet, hon minns inget som hänt de senaste 10 åren av sitt liv. Det senaste hon minns är att hon är relativt nygift, gravid med sitt första barn och väldigt lycklig. Nu har hon tre barn som hon inte känner igen, och ligger i skilsmässa från sin man. Eftersom hon tappat minnet vet hon inte varför, utan hon älskar honom lika mycket eftersom de i hennes hjärna är jättelyckliga med varann. Lättläst och trevlig bok, som får en att fundera på hur mycket livet egentligen kan förändras på bara 10 år…
 • There but for the av Ali Smith. Jag älskar denna boken! Det är nog en av de märkligaste böcker jag läst, men verkligen jättebra! Handlar om en man som är på middag hemma hos ett par som han inte känner, mitt under middagen går han in i deras gästrum och låser in sig där och kommer inte ut på flera månader. Utmärkt skriven, framförallt dialogerna är fantastiskt bra skrivna vilket är ganska ovanligt. Det är svårt att skriva dialoger så att de inte låter krystade, men här funkar det.
 • Nu i december velade vi fram och tillbaka och till slut blev det så att vi inte hade någon bok alls. Dock var det en som tipsade om boken Skipping Christmas av John Grisham. Jag trodde att han bara skrev deckare om advokater, men detta är ett undantag. Väldigt rolig bok, jag skrattade högt flera gånger! Handlar om ett par vars dotter flyttat hemifrån, därför bestämmer de sig för att skippa julfirandet det året och köpa en resa med ett kryssningsfartyg istället. Omgivningen har väldigt svårt att acceptera att någon kan vilja strunta i att fira jul, och det blir en hel del strul pga detta. Läs den om ni vill få er ett gott skratt!
 • Januari månads bok ser jag fram emot väldigt mycket, men det kan hända att vi tagit oss vatten över huvudet: Anna Karenina av Leo Tolstoy. 1093 sidor! Fast det blir både januari- och februariboken, finns inte en chans att vi hinner läsa ut den på bara en månad. Det blir faktiskt första gången jag läser en hel roman av en av de ryska storheterna, tidigare har jag bara läst noveller. Ska bli jätteintressant att läsa den, den kommer ju dessutom som film snart så vi planerar att gå på filmen tillsammans då.

9 reaktioner på ”Bokklubbsnytt

 1. Spännande. Kul med tips. Jag borde läsa mer, men jag skriver hellre … Men vi är ett par kompisar som pratat om att bilda en bokklubb. Vore kul.

  1. Det är riktigt roligt faktiskt, i alla fall om man är på ungefär samma nivå vad gäller vilken typ av böcker man vill läsa. Det blir ju att man tänker till på ett annat sätt och funderar lite mer på vad boken egentligen handlar om och vad den vill säga.

 2. Jag skulle behöva en bokklubb för att ta mig igenom en del gamla ”måsten” – t.ex. Anna Karenina och Krig och Fred som aldrig blivit av och där jag oftast tappat sugen.

 3. Anna Karenina är en riktig bladvändare! Det är synd att många tror att ryska klassiker är svårlästa och tunga, stämmer inte alls tycker jag. Brott och straff t.ex. är mer spännande än många deckare. Gogol är en annan favorit i det mindre formatet.
  Frågade min kollega barnbibliotekarien som tipsar om Mats Strandbergs böcker, Cirkeln och Eld, till Tess. En tredje bok är på gång snart också.

  1. Än så länge, efter att ha läst c:a 50 sidor och alltså har sisådär 950 kvar, så håller jag med om att den inte är det minsta tung eller svårläst! Hmm, kanske skulle våga mig på Brott och straff också då, är inte överdrivet förtjust i deckare men anar att Dostojevskij är en något intressantare författare än exempelvis Läckberg… 🙂

   Tack för boktips till Tess, ska kolla in de böckerna!

   1. Dostojevskij och Läckberg kan inte nämnas i samma mening… Brott och straff är ju ingen deckare alls, spänningen består i hur Raskolnikovs motiv och senare ånger beskrivs. Måste nog läsa den igen, det var 15 år sedan sist!

 4. Bonusinformation: tidigare IT-bibliotekarien här på stadsbiblioteket är barnbarns barnbarn till Leo Tolstoj! Apropå Anna Karenina alltså!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s