Ännu en skolskjutning…

…och jag känner mig mest av allt förbannad. Vill inte se fler bilder av gråtande, chockade barn och föräldrar. Vill inte höra fler förtvivlade föräldrar säga att ”vi hade aldrig trott att det kunde hända här, i denna lugna fridfulla stad där det aldrig händer nåt”. Det är så fruktansvärt att det inte finns ord för det. En elementary school, med barn från Kindergarten upp till 4th grade vilket innebär att de är från 5-11 år… Det får vara nog nu.

När ska man inse att tillgången på vapen är en starkt bidragande orsak till att skolskjutningar, och masskjutningar överhuvudtaget, är om inte vardag så ändå så alltför vanligt förekommande i det amerikanska samhället? Jag kommer så väl ihåg hur Mitt Romney under valrörelsen hävdade att de liberala vapenlagarna inte har nånting med detta att göra, ”vill de ha tag på vapen så får de det i alla fall”. Någon sa nånting liknande idag på lokalradion här i Greensboro, ”detta har även hänt i Norge där de har striktare vapenlagar”. Jaha? Hur många gånger har det hänt i Norge? En! Hur många i USA? Massor, orkar inte ens ta reda på hur många det varit men den som vill kan se en översikt här. Det får för helsike vara nog nu.

Obama var riktigt tagen den här gången, och grät till och med när han höll ett tal till nationen. Låt det komma åtminstone nånting gott ut av detta fruktansvärda, så att man äntligen inser att det inte är en bra idé att låta nästan vem som helst gå runt med vapen. Kanske att det kan hindra någon åtminstone om det inte är så enkelt som att gå till första bästa vapenhandlare och köpa det man vill ha. Måste man anstränga sig väldigt mycket mer och till och med köpa sig ett vapen illegalt så hindrar det nog ganska många från att ta steget att göra något så fruktansvärt. Och nej, lösningen är inte att precis alla beväpnar sig för att kunna ”försvara sig”. Har man nånsin i historien lyckats lösa våld med våld? Hur mycket är individens frihet värd, hur många liv ska offras för att man ska kunna skryta om att bo i ett land där minsann vem som helst ska tillåtas skaffa ett vapen om man vill? Det måste vara nog nu. 😦

6 reaktioner på ”Ännu en skolskjutning…

 1. Att döma av reaktionerna överlag som jag läst, så är de snarare att man måste beväpna sig MER istället för mindre. Vakter i skolorna måste få bära vapen till exempel, handeldvapen alltså. Helt galet. Only in the US.
  Jag mår illa när jag tänker på barnen, 6 och 7 år gamla. Och föräldrarna… 😥

 2. Först vill jag understryka att jag tycker givetvis att det är fruktansvärt med alla dessa skjutningar – och speciellt den senaste då jag har två barn i den åldern. Finns ej ord starka nog för att kunna beskriva de känslor man får när man inser att det kunde ha varit mina barns skola som det hände på.

  Jag har bott i USA i 17 år nu (Florida) och jag delar inte din åsikt angående ”gun control” eller som de flesta av din åsikt gärna skulle se ”Gun Ban”. Vapen har funnits i civila medborgares händer sedan dag ett i den Amerikanska historien och att nu gå ut och förbjuda laglydiga medborgare att köpa vapen för självförsvar, sport eller jakt är helt otänkbart och kontraproduktivt. Min åsikt är att tillgång på vapen är redan så stort att om staten förbjöd dem nu – så skulle det helt enkelt bara ge personer med en agenda på fel sida om lagen en fördel. Som det är nu så har jag ju trots allt ett val att försvara mig och min familj om jag så önskar.

  Det retar mig lite när framförallt den svenska pressen gemför antalet våldsdåd i USA med liknande brott i Sverige. Eller som du nu gjorde – Norge 5 millijoner invånare mot USAs 400 millijoner medborgare och immigranter.

  Gillar man inte lagarna och rättigheterna i ”the land of the free and the home of the brave” så kanske man inte ska bo här……. Framför allt inte i stater såsom NC….. Nu vill jag inte att du ska ta min åsikt som ett påhopp på dig – jag känner dig inte och jag snubblade på din blog när jag sökte på något annat. Jag vill inte heller att du ska tro att jag har någon slags ultrakonservativ anknytning. Jag har dock bott i USA så pass länge och har även haft mitt homestead i andra stater förutom Florida.

  Med facit i hand efter snart två desennium så föredrar jag den Amerikanska vapen lagen mot den som råder i Sverige.
  Respectfully,
  Mattias

  1. Jag ser det absolut inte som ett påhopp, det är bara intressant att höra en annan syn på saken. Speciellt från någon som har vuxit upp i Sverige och alltså kan se saken från båda sidor!

   Däremot, som du kanske anar, så håller jag inte alls med dig! 🙂 Att säga att ”om man inte gillar lagarna här så kanske man inte ska bo här” löser ju inget alls. Visst att just jag och min familj kan flytta till Sverige när vi vill, men hur många här har möjligheten att flytta till ett annat land?

   Självklart är det inget lätt problem, och som du säger så är det ju så att vapenlagarna här har varit extremt liberala i alla tider så att samla in vapen och skärpa till lagarna rejält vad gäller vem som får lov att äga ett vapen är ingen lätt uppgift. Men nånting måste alldeles uppenbart göras! Så som det ser ut idag funkar ju inte, det har vi fått bevisat gång på gång i många år nu. Hur många liv ska offras för att vissa tycker att det är viktigt att alla ska ha möjlighet att ”försvara sig”? Är det verkligen någon som på allvar tror att sådana här händelser skulle minska om vi _ökar_ antalet vapen hos gemene man?

   Och visst, det är inte konstigt att det sker oftare i USA än i t.ex Norge med tanke på skillnaden i befolkningsmängd. Men även om man skulle normalisera siffrorna, t.ex antalet masskjutningar per capita eller nåt liknande, så är det ju ändå så att det sker betydligt oftare här. Kanske en slump att det sker oftare i ett land där nästan alla tillåts ha vapen jämfört med i ett land där lagarna är betydligt striktare, men jag tror inte det.

   Jag tror inte att masskjutningar skulle upphöra helt och hållet om vapenlagarna skärps, men jag tror verkligen att de skulle minska rejält i antal. Jag tror att det dödliga våldet överlag skulle minska om man inte har tillgång till vapen i hemmet, om det inte är möjligt att skjuta någon som en impulshandling utan man istället måste anstränga sig rejält för att få tag i ett vapen.

   Hur ser du på det, vilka åtgärder skulle du vilja att man tog till för att minska antalet dödsskjutningar?

 3. Håller verkligen med dig Jessica och är innerligt trött på amerikaner som säger ”guns don’t kill people, people kill people”. Jaha men måste man göra det så lätt för dem? Läste nyligen att över 10 000 personer dödas av skador orsakade av pistoler i USA, jämfört med något enstaka dussin på sin höjd i de flesta andra länder. Här hade vi en sådant här massaker i en skola 1996 (här och här -det var Skottland så inte England) och efter det förbjöds privatpersoner från att äga ”hand guns”. Det har inte hänt en enda gång till sedan dess.

  1. De pratade faktiskt om skolskjutningen i Skottland på lokalradion för ett par timmar sen. Tyvärr satt jag i bilen och kom fram innan de hade pratat färdigt om det, så jag hörde aldrig slutet. Jag satt och väntade på att de skulle nämna att man förbjudit hand guns i Skottland efter den händelsen, men de sa aldrig något om det så länge som jag lyssnade. Det klart att det inte skulle vara särskilt enkelt att få till någon liknande lag här, vapenlobbyisterna är mäktiga och starka och frågan är om någon president skulle våga ge sig på att driva igenom en sån lag. Men Obama har faktiskt börjat prata om att se över vapenlagarna, kanske, kanske att det steg för steg ändå kan hända nånting?

   Jag håller med dig om det där löjliga ”guns don’t kill people, people kill people”. Visst är det så, men just därför är det kanske inte en så bra idé att låta kreti och pleti gå runt med de mest effektiva verktygen för att döda! Naturligtvis kan man ta död på folk med knivar och baseballträn och andra tillhyggen också, men särskilt effektivt är det inte och det går inte att döda dussintals människor på bara några minuter på det sättet… Och det var ju bara några veckor sen, på Halloween, som en man i Pennsylvania sköt en 9-åring eftersom han trodde att det var en skunk. Hon klarade sig som tur var, men mannen som sköt önskade nog att han inte hade haft ett gevär hemma utan varit tvungen att försöka skrämma bort ”skunken” istället för att skjuta den. Trayvon Martin (killen som sköts i våras i ett bostadsområde i Florida av George Zimmerman) är ju också ett skrämmande exempel på vad som kan hända när folk har möjlighet att själva utfärda dödsstraff istället för att vänta på att polisen ska komma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s