Julafton i Summerfield

Oj vad det är svårt att få tummen ur och sätta sig ner och blogga när man har folk boende hos sig! Nu har Björns föräldrar åkt hem igen, och jag ska försöka sammanfatta julen lite.

Julafton började med att barnen fick öppna klapparna i julstrumporna:

IMG_3447

I Sverige brukar alltid morgonjulklapparna ligga i öppna spisen (tomten brukade slänga ner dem genom skorstenen eftersom han hade så bråttom på morgonen…), men i år var det strumpor som gällde!

Vid lunch åt vi traditionsenlig risgrynsgröt. I min familj har vi alltid ätit lutfisk, men jag tycker verkligen inte att det är särskilt gott 😳 Så vi brukar köra med risgrynsgröt istället. Björn, farmor och farfar hade ju varit ute på en handlingsturné dan innan och försökt hitta alla saker till julbordet, och även köpt risgryn till gröten. Två olika sorter, för säkerhets skull. Den ena kunde vi utesluta med en gång eftersom det var arborioris som alltså ska användas till risotto (Björns styrka är inte direkt att läsa på paketet för att komma fram till vad det innehåller, han kör lite mer på känsla vilket ger lite, tja… blandade resultat kan vi väl säga 🙄 🙂 ). Det andra såg mer lovande ut, det stod att det används till gröt och man kunde använda vatten eller mjölk att koka med. När vi öppnade det var det dock inte små runda, vita riskorn i utan brunaktiga saker som var mer som kristaller:

IMG_2372

Vi kokade en provomgång direkt, och faktum är att det var helt ok. Smakade nästan som risgrynsgröt, men lite nyttigare! Det fick bli julaftonens lunch, tillsammans med julskinkan:

IMG_3451

 

Efter lunchen åkte alla utom jag och Max iväg en sväng. Under tiden förberedde jag maten till julbordet, och vi fick även besök av vår granne Scott. Han hade med sig cinnamon buns som de hade bakat till oss! Ser ut ungefär som kanelbullar och sitter ihop i en rund form så som vi gör butterkaka, men de är lite annorlunda i konsistensen. Dessutom värmer man upp dem i ugn innan servering, och spritsar på lite frosting. Jättegoda var de, om än lite i sötaste laget för mig!

IMG_3481

 

Sen började det dra ihop sig mot julklappsutdelning. Tyvärr missade Tess alltihop, hon skulle ut en sväng och köpa tidningen och var därför inte hemma när tomtemor kom. Dock var tomtemor misstänkt lik Tess, fast med en enorm julstrumpa på huvudet (jaja, vad sjutton gör man när tomteluvorna verkade ha försvunnit i flytten, ibland får man improvisera…).

IMG_3454

 

Även hundarna fick såklart julklappar, de verkade väldigt belåtna båda två. Java ville omedelbart ut i trädgården och prova sin medan Morris hellre stannade kvar inne och fick igång husse på en dragkamp:

IMG_3462

IMG_3465

 

Sen var det äntligen dags att äta julbord! Jag tycker vi fick ihop det riktigt bra. Hemgravad lax, två olika sorters sill (från Food Lion) som var helt ok faktiskt, Janssons frestelse (Björn lyckades hitta ansjovis på Harris Teeter, dock inlagd i olja så den smakade inte lika mycket som annars men det funkade ändå), omelett, skinka förstås, och de obligatoriska köttbullarna och korvarna. Det tomma fatet står och väntar på att äggen skulle koka klart, så vi fick även ägghalvor med (svindyr) rom på. Mums!

IMG_3470

 

Kvällen avslutades med att vi kollade på Svensson, Svensson på svtplay. Det var inte utan att man kände sig rätt träffad, vi hade verkligen gjort allt vi kunde för att julen skulle bli ”precis som den alltid brukar vara” á la Gustav Svensson 🙂 Dock fick vi klara oss utan Kalle Anka, men att döma av alla skriverier i svenska tidningar och vidhängande kommentarer från folk som ansåg att deras jul var fullkomligt förstörd eftersom Disney klippt bort 15 sekunder från Tomtarnas verkstad så var det nog lika bra! 😉

Hoppas er jul var lika trevlig som vår!

8 reaktioner på ”Julafton i Summerfield

  1. God fortsättning! Det låter som er jul blev bra! Här hittade jag rödkål och inlagda rödbetor till julbordet men sillen blev en tysk variant som inte var speciellt rolig och gravlaxen blev som du vet inte alls i år eftersom färskvaran var väldigt suspekt. Tänkte säga att risgrynsgröt brukar jag koka på nästan vilket ris som är ”high grade” och ”short grain” som helst. Jag tycker egentligen att arborio rice borde funka rätt bra till det?

    1. Ja det mesta gick ju snett för er, stackare! 😦 Rödkålen skippar jag nog gärna förstås, men rödbetor hade inte varit helt fel. Finns det överallt eller har du tips på en bra ”dealer”?

      Men blir det verkligen gröt av det om man tar matris, även om det är short grain? Jag vågade inte chansa med arborioriset eftersom det ju inte ens ska klibba ihop, men det kanske hade gått?

      1. Ja, det är ju mjölken som gör att det klibbar – samma som med stuvade makaroner som mormor brukade laga åt oss. Klart att det är lite läskigt att testa vid ett så viktigt tillfälle men jag tror inte det ska vara några problem 🙂

        Indiana har mycket östeuropéer och i de östeuropeiska mataffärerna, hyllorna i affären så finns inlagda rödbetor. Kolla efter en rysk eller östeuropeisk ”euro-deli” om det finns någon sån inom räckhåll.
        Den här ser lovande ut hos er: http://www.eurodelimart.com/ (också pga av korvarna, osten, brödet och kakorna!)

  2. VI SOM VAR DÄR, HITTA GRÖTRIS I DOM LÅNGA HYLLORNA VAR INTE LÄTT ETT ENDA PAKET MED TILLSATS AV MJÖLK MEN DET BLEV GOD GRÖT ,LITE SKITIG SA FARFAR ,DET FATTADES INTE MYCKET PÅ JULBORDET SOM NI SER SKINKAN LYCKADES CHAMPIONOMELETTN LAXEN ,DET GODA SVENSKA VÖRTBRÖDET SOM VI HÄMTADE I ETT LITET BAGERI .GLÖM INTE DOPPE SPADET SÄGER FARFAR.TACK FÖR EN TREVLIG JULAFTON

    1. Jag kom på när jag skickat iväg inlägget att jag ju glömde nämna både vörtbrödet och doppespa’t! Kanske för att jag skulle behöva vara utan mat rätt länge innan jag ens skulle komma på tanken att smaka på något så läskigt som ett bröd doppat i flytande fett… 😉 Men själva vörtbrödet var riktigt gott!

      Tack själva, jag tyckte det blev riktigt mysigt!

  3. Mysigt!!
    Fnissade åt Björns oförmåga att läsa på paketen och åt Tomtemors tomteluva (men det ser ut som en luva på bilden)! 🙂
    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s