Road trip etapp 2: Yellowstone – Thermopolis

Dag 2 var det dags för Yellowstone! Nu är det ju så att Yellowstone gör man inte på en dag, eller ens två eller tre. Minst en vecka ska man nog ha på sig för att dels hinna se så mycket av naturen som möjligt och dels verkligen uppleva naturen. Kör man bara förbi och stannar då och då för att ta kort hinner man inte se de små detaljerna, och i princip inget djurliv alls.  Anledningen till att vi gjorde så här denna gången var helt enkelt att vi ville passa på att se ungefär vad det handlade om när vi ändå var i krokarna, och se om det var nånting vi ville komma tillbaka och utforska närmare en annan gång. Och det ska vi definitivt göra!

IMG_4979

Yellowstone är ju en nationalpark, och kostar 25 dollar att köra in i med personbil. Då får man en biljett som räcker i 7 dagar, vilket är billigt tycker jag. Särskilt med tanke på att parken är väldigt välskött med fina rastplatser och fräscha toaletter, det märks att man faktiskt gör något för pengarna man får in och då är det mer än ok att betala!

Eftersom vi bara skulle köra igenom på en dag valde vi ut ett par saker som vi ville se, istället för att flänga omkring och försöka pressa in så mycket som möjligt. Det vi valde var att köra genom området med varma källor och gejsrar och se de som heter Old Faithful och Grand Prismatic Spring. Så här såg vår färdväg ut:

Första anhalten var alltså Old Faithful. Det är en enorm konisk gejser som kan spruta uppemot 60 meter upp i luften. Max såg mycket fram emot att komma dit eftersom den förekommer i ett av de datorspel han spelar, och hade en hel del fakta om den som han lärt sig via spelet. Känns alltid bra att höra att man faktiskt kan lära sig en hel del allmänbildning av datorspel också! 🙂

Old Faithful är en pålitlig gejser (vi trodde att det var därför den fått sitt namn men det visade sig att det inte var så), den får nämligen utbrott ungefär var 90:e minut, det kan komma redan efter 60 minuter också men större än så är inte variationerna. Turistvänligt och bra! 🙂 Det finns en mätare strax intill där man kan se ungefär när nästa utbrott är att vänta, en annan – minst lika säker – mätare är att titta på folkmängden som står runt källan. Ju mer det närmar sig desto trängre blir det, medans det är helt folktomt strax efter! 🙂

Vi tajmade det hela otroligt bra och hade bara varit där ett par minuter när det började ryka mer och mer och puttra lite grann:

IMG_4994

Efter 10-15 minuter kom det riktiga utbrottet, som var väldigt mäktigt att se. Det höll på längre än vad jag hade trott, runt 5 minuter nånting.

IMG_5004

Det finns ett hotell man kan bo på precis vid gejsern om man vill. Runt omkring området finns mängder med smågejsrar, så man kan verkligen få sitt lystmäte om man stannar där några dar!

Inte så långt från Old Faithful ligger Grand Prismatic Spring. Helt fantastiskt, ett måste om man kommer till Yellowstone! Det går att parkera bilen alldeles intill om man vill, eller också parkerar man vid Fairy Falls och går ett par miles. Prismatic Spring är alltså en varm källa, vattnet är c:a 70°C så man får akta sig för att doppa tårna i vattnet. I mitten av källan är vattnet knallblått av solens strålar som bryts mot vattenytan, men runt kanterna har mikroorganismer i det varma vattnet färgat det gult, orange och brunt. Otroligt vackert och märkligt att se. Enligt informationsskylten som finns där tror man att om man hittar liv på andra planeter är det troligtvis liknande mikroorganismer man i så fall kommer att hitta, eftersom miljön är så ogästvänlig att inget annat liv är möjligt.

Redan innan man kommer fram till källan ser man det varma vattnet som rinner ner i floden som ligger strax intill:

IMG_5027

Området består av tre källor, och man går på en ramp som är byggd runt dem. Den första har alldeles blått vatten som på sina ställen är tillräckligt varmt för att det ska sjuda:

IMG_5052

IMG_5037

Sedan kommer man till Grand Prismatic Spring. Glöm inte kameran! 🙂 Dock är det inte så lätt att ta vettiga kort, man är i precis samma höjd som vattnet och väldigt nära, och källan är såpass stor att man inte kan få med hela om man inte möjligtvis har rejäl vidvinkel. Ett litet utsiktstorn hade inte varit fel, så att man kom upp några meter. Jag gjorde mitt bästa i alla fall, håll till godo:

IMG_5041

IMG_5042

IMG_5061

IMG_5071

IMG_5064

IMG_5065

Efter dessa källor, ett par minuters bilväg bort bara, finns ett ställe som heter Firehole. Där finns det vattenfall att titta på, men tyvärr var det avstängt när vi kom dit så vi såg dem aldrig. Men det finns en liten källa där, där man bättre kan se den vackra blå färgen:

IMG_5089

Det finns också ytterligare en gejser, som väldigt påpassligt fick ett utbrott precis när vi kom fram. Här kunde man stå mycket närmare, vilket var kul men samtidigt gjorde att vi blev rejält duschade med iskallt vatten som luktade rejält av svavel. 🙂

IMG_5099

Efter Firehole körde vi vidare, och efter ett tag fick vi syn på några som stannat sina bilar längs vägen och stod och tittade på något. Vi stannade vi också, och gick ut och tittade. De här spåren syntes i sanden vid en liten flod som var nedanför slänten:

IMG_5116

De visade sig tillhöra den här filuren:

IMG_5128

Så häftigt att få se en buffalo, alldeles livs levande och i vilt tillstånd dessutom! Och så nära! Däremot fick vi reda på av en kvinna som stod bredvid att det inte var buffalos, utan bisonoxar. De ser ungefär likadana ut, men bisonoxar är större än buffalos. Så nu vet vi det! Vi var jätteglada att ha fått se dem (det var tre stycken sammanlagt), och efter att ha tagit ett antal kort på dem satte vi oss i bilen och körde vidare. Efter en liten bit hamnade vi plötsligt i en bilkö, i förstod inte varför först men sen såg vi vad det var, eller vem det var, som stoppade upp trafiken:

IMG_5132

IMG_5141

Han hade inte bråttom direkt, utan gick i godan ro mitt i vägen. Vi stannade till, förstås, och jag vågade mig försiktigt ut ur bilen för att ta ett par kort när jag såg att en buss hade stannat och massor av folk stod bara några meter från oxen och fotograferade. Han brummade hela tiden, och någon sa att det var brunsttjut eftersom han var på väg till honorna som fanns längre bortåt vägen. Jag litade väl inte helt och hållet på att han var att lita på i det läget, så jag höll avståndet men vissa gick nästan ända fram till honom för att ta ett bra kort. Amerikaner! 🙄 🙂 Det är trots allt vilda djur det handlar om… Björn kom i alla fall med rådet att om man blir jagad av en bisonoxe ska man springa i nedförsbacke eftersom de inte klarar att följa efter då, framtunga som det är. Bra att veta! 🙂

Längre fram såg vi hela flocken, säkert närmare hundra bisonoxar som gick och betade precis bredvid vägen. Vi som tyckte att vi hade sån tur som fick syn på de första tre, här var det så många att vi till slut knappt brydde oss längre! Men riktigt kul var det att se dem, vi hade spanat länge efter tecken på djurliv utan att se annat än småfåglar.

IMG_5185

5 reaktioner på ”Road trip etapp 2: Yellowstone – Thermopolis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s