San Fransisco, dag 1

På tisdag eftermiddag landade vi i San Fransisco, och på onsdagen var vi ute och turistade hela dagen. Vilken stad! Jag är kär! Så himla mysigt, lite New York-känlsa med tanke på storleken men med betydligt trevligare befolkning, men annars känns det ganska så sydeuropeiskt här. Gulliga hus blandat med skyskrapeliknande höghus, mysiga caféer och restauranger överallt, och så de så typiska ”cable cars”, spårvagnar som man ju bara måste testa att åka med.

Vi började dagen med att gå ner till Union Square (vi bodde på ett hotell väldigt nära där) och köpte varsitt tredagarspass till bussar och spårvagnar. Då kom vi även till ändstationen för spårvagnarna, där spåret alltså tar slut och de får vända hela vagnen så att den kan åka tillbaka åt andra hållet igen. Jag filmade hur det går till att vända vagnen:

Sen tog vi vagnen hela vägen till andra slutstationen, vid The Marina, som vi fått tips om av en kompis som bott i San Fransisco i 13 år, lyckosten! Att åka uppför, och nedför framförallt, de berömda backarna i San Fransisco var en upplevelse!

IMG_7315Första gången var det jättefullt på vagnen så vi stod inne i mitten nånstans, men senare kunde vi både testa att stå på fotstöden vid sidan av vagnen. Det gällde att dra in magen när man passerade jättenära en annan vagn, och att hålla i sig i nedförsbackarna, men kul var det!

Sen gick vi runt i några timmar nere vid the Marina, Fort Mason (som ligger vid hamnen och fungerade som en materialdepå för krigsmateriel under andra världskriget och koreakriget) och Fisherman’s Wharf. Vi gick av vid slutstationen för cable car’en och rakt ner mot vattnet och hamnade nånstans mittemellan the Marina och Fisherman’s Wharf.

IMG_7335

IMG_7337

IMG_7352

IMG_7350

Stora skyltar talade om att hundar inte får bada vid strandremsan, men vad sjutton… Java hade också älskat det! 🙂

IMG_7338

Människor däremot får simma där, men de vi såg hade våtdräkter på sig för vattnet blir ju sällan varmare än 16-17 grader sådär.

IMG_7353

På avstånd kunde man se Golden Gate Bridge, vår första glimt av bron. Häftigt!

IMG_7346

Och åt andra hållet ligger Alcatraz! Jag blev förvånad över hur nära det ligger fastlandet ändå, jag trodde det skulle vara lite längre avstånd faktiskt. När man står där så ser det ju inte ut som om det skulle vara så omöjligt att rymma genom att hoppa i vattnet och helt enkelt simma in till land, men strömmarna i kombination med det kalla vattnet gjorde ändå att det ju ansågs som omöjligt att rymma ifrån. Dan efter åkte vi ut till Alcatraz så jag berättar mer i senare inlägg om hur det var. Men såhär ser det ut från fastlandet i alla fall:

IMG_7354

Vidare bort mot Fort Mason och The Marina:

IMG_7362

IMG_7370

IMG_7371

IMG_7377

Här ligger även en stor park. Lite Slottsskogskänsla (för er som känner till Slottsskogen i Göteborg) i och med att parken ligger med stadskärnan så nära, men Slottsskogen är större och vackrare! 🙂 Vacker vy in mot stan i alla fall!

IMG_7374

IMG_7375

IMG_7376

Sen gick vi in mot stan och letade reda på en buss bort till Fisherman’s Wharf. När vi kom in bland hyreshusen där kändes det lite som Majorna i Göteborg faktiskt, lika mysiga hus i olika färger. Fast med Golden Gate-bron bakom oss istället för Älvsborgsbron då förstås, men i alla fall! 🙂

IMG_7385

IMG_7394

Sen kom vi då till Fisherman’s Wharf och de riktiga turistkvarteren. Det är kul att ha varit där och sett det, men herregud så mycket folk och så otroligt turistigt det är!

IMG_7396

Som Smögenbryggorna i kubik! 🙂

IMG_7397

IMG_7398

IMG_7399

Är man här måste man gå till Pier 39 och titta på sjölejonen. De har lagt ut en massa bryggor i vattnet och dit kommer sjölejon och hoppar upp och lägger sig. Ibland kan det tydligen vara smockfullt av dem, men när vi kom dit fanns det ingen alls, sen kom en enda ensam stackare som hoppade upp och la sig och stirrade ner i vattnet:

IMG_7401

IMG_7406

Fina båtar fanns att titta på också förstås:

IMG_7403

På kvällen gick vi till Chinatown och tittade. Det var ungefär som Chinatown i New York, men här kändes det inte lika mycket som den turistfälla som Chinatown i New York blivit. Här fick man mer en känsla av att folk bodde och levde sitt vardagsliv och det kändes mer ”äkta” tyckte vi.  Det var bara när man gick på Grant Avenue som det var lite mer hypat för turister. Tyvärr upptäckte jag nu att jag knappt tog några kort alls där, det enda jag har är just från Grant Ave.

IMG_7423

Det är alltid kul att kolla på maträtter från andra länder. Bulle fylld med fläskkött eller korv, någon?

IMG_7425

Här har vi den berömda portalen vid ingången till Grant Ave:

IMG_7431

En lång dag och vi var rätt trötta i benen på kvällen, men jättekul att hinna se så mycket av stan. Vi är helt förälskade båda två i denna helmysiga stad. Känns så otroligt annorlunda mot North Carolina på så många sätt, både vad gäller byggnader och befolkning. Båda delarna har sin tjusning, NC har ju sina fantastiska människor som är så otroligt snälla och vänliga mot allt och alla och som får en att trivas från första stund men som är övervägande konservativa, medan San Fransisco känns mer europeiskt i synen på livet och med liberalare befolkning.

Sen har de ett helt annat miljötänk här, framtvingat av Kaliforniens hårda miljölagar. Man slösar inte på vare sig vatten eller andra resurser i onödan, och återvinning och återanvändning verkar vara minst lika vanligt som i Sverige. När vi var och handlade på Walgreen’s såg vi den här lappen vid kassan:

IMG_7551

Det är alltså lag på att affärerna inte får ge ut plastkassar till sina kunder, och vill man ha en annan påse till sina varor får man betala 10 cent för den. Att jämföra med hur det är att handla i NC där man får sina varor nedpackade en och en eller möjligtvis två och två i prasslande plastpåsar som man sen inte kan återanvända till nåt vettigt eftersom de är så små och tunna. Det är bara att hoppas att Kaliforniens miljölagar kommer att sprida sig till resten av USA och det snart, men jag tror tyvärr att det sitter långt inne.

10 reaktioner på ”San Fransisco, dag 1

  1. Åh, vad mysigt! 🙂 Jättekul med alla bilder.
    Och vad hoppfullt det känns med deras miljötänk. Hoppas verkligen att det sprider sig …

  2. Mysig stad! Blev full av skratt när jag såg filmen av hur de vände spårvagnen och tänkte direkt på hur de vänder tåget vid Anten-Gräfsnäs. Ungefär samma metod men det är en turist-järnväg för gammalt smalspårigt tåg-åk gärna dit och se och bada l Anten. Ha det så skönt resten av er semester!

  3. Verkar som om miljötänket precis har spridit sig till resten an USA. Trevlig blogg, hittade den precis. Har själv bott på Hotel Astoria, man kan se halva namnet på bilden med porten till China town. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s