Valborgsmässofirande

Valborg är ju inte så amerikanskt precis, så inte heller helgdag den första maj. Men självklart skulle ju vi svenskar fira traditionellt med valborgsmässoeld och allt! 🙂 Däremot kunde det inte bli på valborgsmässoafton då, eftersom folk skulle jobba dan efter, utan det fick bli på lördagen efter istället.

Exilsvenskarna, de som är med i SWEA, var hembjudna till en av de svenska familjerna här på Valborgsknytis. Helst skulle man ta med sig något svenskinspirerat att äta, förstås. Jag bestämde mig för att göra en äggost, eftersom det a) är väldigt svenskt och är ju t.o.m något av Bohusläns nationalrätt vilket passar bra, bohusläning som jag är, b) äggostformen kom med i flytten och c) jag visste var den var någonstans. Jag vet, oddsen för de två sistnämnda argumenten var skyhöga men gav utdelning! 😉 Nu ska det ju helst vara gräddfil i en äggost, men det vet jag inte om det finns här. Efter lite googlande hittade jag ett recept på Bohusläns museums hemsida där det stod att man kan använda sour milk. Dock kunde vi inte hitta det heller i den enda affär vi var inne i 🙄 utan det fick bli sour creme helt enkelt. Det visade sig att det funkade alldeles utmärkt, äggosten blev jättegod. Däremot gjorde jag bort mig lite. Jag stjälpte upp äggosten på ett fat redan innan vi åkte, och där stod den ju sedan ett bra tag innan vi kommit fram, och innan det var dags att äta desserten… Den hade hunnit bli ganska rinnig i värmen vilket var lite trist, men smaken var som den skulle i alla fall. Naturligtvis borde jag låtit den vara kvar i formen tills ungefär 30 sekunder innan den skulle ätas så att den inte skulle hinna vätska av sig. Ibland önskar jag att jag var en liten anings praktisk så att jag kunde tänka ut såna saker innan 🙄

Det var en ”vuxenfest”, men som tur är skulle Kurt och Kirsi också på festen och deras barn och våra trivs jättebra ihop. Alltså var Max och Tess hemma hos dem på kvällen och sov även över, så jag och Björn kunde verkligen koppla av. Kändes lite lyxigt! Inte för att de behöver barnvakt längre precis, men jag känner mig ändå lite stressad och tycker synd om dem om de får vara ensamma för länge.

Det hade varit jättevarmt hela veckan men precis just den här dan började det naturligtvis störtregna några timmar innan festen. Nån timme innan slutade det i alla fall som tur var, så barnen kunde bada och ha kul i poolen som de lyxigt nog har. Och vi vuxna kunde tända valborgsmässoelden i den nybyggda fire pit’en som blivit klar bara ett par veckor innan valborg, och sitta ute och mysa på kvällen. En väldigt mysig kväll överhuvudtaget, tack så mycket Carina och Jan! 🙂

3 reaktioner på ”Valborgsmässofirande

  1. Äggost 🙄 😛
    Härligt med lite fest. Och du, jag tror att barnen tycker mindre synd om sig själva än du gör när de är ensamma hemma. 😉

    1. Stockholmare 🙄 😀

      Ja, det var kul. Och du har säkerligen rätt, men jag känner mig alltid som en skurk om de får sitta hemma och uggla medan vi är ute och har roligt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s