En vanlig dag i amerikansk skola, 7th grade

Tänkte beskriva hur en vanlig dag kan se ut i en amerikansk skola, eller i alla fall i de skolor där våra barn går här i Greensboro! Vi börjar med Tess, som ju precis avslutat 7th grade.

Morgonen börjar med att bussen hämtar kl 8.02. Prick! Den stannar med täta mellanrum i varje kvarter, vi har det extra bra eftersom den stannar nästan precis vid vår tomtgräns. Tess kan i princip stå och titta i fönstret och gå ut när hon ser att den kommer:

Nu har jag vant mig, men i början kändes det som om man spelade med i en amerikansk film varje gång man såg de karakteristiska bussarna rulla förbi! 🙂 För Tess tar det ungefär 40 minuter att komma fram. Vid infarten finns en informationstavla som informerar om events de kommande dagarna:

När man kommer till skolan samlas alla först i gympasalen i 10 minuter. Det är ingen speciell samling egentligen utan ett sätt att se till att inte alla elever springer omkring i korridorerna innan skolan börjar. Eftersom disciplinen är hög och ingen lärare tillåter något småprat på lektionerna – och man inte heller har några raster – så är det nu eleverna har en chans att koppla av och prata med varann. Skolan är, precis som de flesta public schools i Guildford County, en stängd skola vilket innebär att man inte får gå ut under skoldagen, med vissa undantag varma vårdagar när de ibland får sitta ute och äta lunch.

Sen ringer skolklockan klockan 8.50, och då går man till sitt skåp och hämtar förmiddagens böcker och annat som behövs fram till lunch (inklusive lunchlådan). Tre minuter har man på sig, sen ska man till sin första klass, i Tess fall language arts. Det är samma schema för core-ämnena varje dag, men encore ändras varannan vecka (A-veckor P.E (physical education, dvs. gympa) och computer skills, B-veckor business technology och exploring technology). Kommer ni ihåg vad core och encore var? Se tidigare inlägg annars! Klockan 9 ringer klockan igen. Då reser alla sig upp, håller högra handen mot hjärtat och vänder sig mot flaggan som hänger i varje rum som finns på skolan. Man visar sin vördnad för flaggan och nationen (”pledge to the flag”) vilket innebär att man i kör säger:

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Vad Tess vet är det bara en elev på skolan som vägrar göra detta, eleven är från ett annat land och vill därför inte (och slipper, h*n sitter bara kvar på sin plats istället).

Sedan fortsätter lektionen. I language arts denna termin har det varit mycket läsning om grekiska gudar. Under en månad, när det var African-American Month, läste de även om Martin Luther King. Man läser också en bok varje dag, man ska läsa 30 minuter dagligen och lämna in en redogörelse för dagens läsning. Även på helgerna läser man, men då räcker det att läsa 30 min för hela helgen. 5 ggr per termin, har manbook talk, vilket är en muntlig redogörelse för boken man läst. Läraren sätter då betyg på redovisningen, det man tittar på är om eleven står stilla, pratar tillräckligt högt, har ögonkontakt med publiken och om det är en bra sammanfattning. Tess har alltid haft 100% på sina redovisningar vilket jag tycker är fantastiskt med tanke på att det inte är hennes förstaspråk som hon gör redovisningen på!

Efter language art har Tess pre-algebra, man har ingen rast emellan utan man går direkt till nästa klassrum. Pre-algebralektionen börjar med att man gör en ”starter”, vilket är fem frågor som varje elev ska svara på enskilt. På fredagen lämnar man in veckans frågor tillsammans med uträkningen, då får man tillbaka det på måndag med det betyg man fått på dem. Sen kan man t.ex arbeta med sin ”clock partner”: det innebär att man arbetar två och två och vem man ska arbeta med beror på vilket klockslag det är. Säger läraren ”work with your 11-o’clock partner” går man till den kompisen och jobbar. Ens clock partner får man sig tilldelad i början på varje termin, Tess hade ju inte börjat i skolan här då så hon har ingen, stackars tös! 🙂 Därför får hon en partner varje lektion istället. Jobbar man inte med sin clock partner jobbar man enskilt istället. En gång i veckan är det ”skavenger hunt”: då sätter läraren upp en massa kort i klassrummet (man jobbar då med en partner) med frågor. Man börjar med valfritt kort och svarar på frågan på det. Svaret på frågan leder en vidare till nästa kort, som alltså har svaret på föregående kort skrivet på sig. Sen går man till nästa kort som har svaret på den frågan, och fortsätter så tills man är tillbaka på kortet man började på. Man skriver ner alla svar + uträkningen och lämnar in det. Ungefär sådär kan en mattelektion se ut. Lektionen är uppdelad på två tillfällen per dag, sista delen kommer på eftermiddagen.

Detta var förmiddagens lektioner. Man har alltså ingen rast mellan varje lektion utan det går i ett. Tre minuter ”rast” är det på morgonen när man hämtar böckerna samt efter lunchen, och det är då man kan gå på toa om man hinner. Måste man absolut gå under en lektion får man använda ett av sina ”bathroom pass” som man fått av sin lärare. I början på varje termin får man två pass av respektive core-lärare. Tess har tre core-lärare vilket innebär att hon får 6 pass. Har man kvar något av passen i slutet av terminen (och alltså lyckats hålla sig hela dagen varje dag 🙄 ) får man ett antal extrapoäng för varje pass som man använder för att få bättre betyg. Extrapoängen läggs till det ämne som just det passet tillhört. Detta låter fullständigt vansinnigt i mina öron men det är faktiskt så man gör. Ok att man inte ska låta eleverna springa på toa på ”pin kiv” varje lektion, men med tanke på att de inte har några raster emellan lektionerna så känns det ju inte bra att de kanske sitter och håller sig hur länge som helst för att få lite extrapoäng och slippa ”slösa” på sina pass… Har de slut på pass men ändå behöver gå på toa får de en strike, som är en slags anmärkning. Mer om strikes och vad som händer när man fått tre stycken kommer i senare inlägg!

Nåväl, efter matten är det alltså lunch. Då går alla på en lång rad, tysta, med lunchlådan som man alltså har släpat med sig hela dagen. Om det inte är så att man har med sig pengar för att köpa lunch (man kan även ha ett konto där man sätter in pengar som dras för varje gång man äter, så att eleven ska slippa ha med sig kontanter). Lunchmaten och hur det går till i matsalen är en historia för sig, jag skriver ett eget inlägg om det längre fram! 🙂

Efter lunch går man till encore, vilka ämnen det är är olika beroende på om det är A- eller B-vecka som jag skrivit om tidigare.  På gympan börjar lektionen med att läraren går igenom vad man ska göra. Vad man gör och hur pass hårt det är varierar väldigt. Det kan ibland t.ex vara att gå ett varv runt gympasalen och liknande väldigt stillsamma saker. Andra gånger är det däremot stenhård träning, en gång var det så hårt att en elev svimmade av ansträngningen och två kräktes men till Tess stora förvåning fortsatte lektionen som om inget hänt i alla fall… 😯 Ibland har man Health (hälsa) och pratar då om hur och vad man ska äta. Det visas då först en bild på vad man inte ska äta, t.ex en stor portion med hamburgare och pommes frites, och sen en bild på vad man borde äta istället vilket visar sig vara en liten portion med exakt samma sak: hamburgare och pommes frites! Ergo – det är helt ok med denna typ av mat bara man tar mindre portioner… 🙂

De andra encore-ämnena är technology-ämnen för Tess del (man väljer alltså det själv). Det innebär att man jobbar med datorer och gör t.ex spel med hjälp av power point, svarar på frågor om ämnet och letar information på nätet. Tess har gillat dessa ämnen jättemycket!

Efter encore är det pre-algebra igen, den avslutande delen av lektionen (45 minuter).

Sista lektionen är social studies (SO-ämnen) eller science (NO-ämnen). Ungefär var tredje månad byter man mellan ämnena (Tess har samma lärare i båda). Där lär man sig om religion och historia i social studies och t.ex fysik och biologi i science.

3.50 ringer klockan ut för dagen (alla dagar, man slutar aldrig tidigare och har inga håltimmar eller sovmornar). Då springer man fort till skåpet och hämtar det som ska hämtas och sedan till en av två dörrar. Antingen den som leder ut till bussarna om man är en bus rider och åker skolbuss:

eller dörren till bilarna om man är en car rider och därför blir hämtad med bil av mamma (oftast) eller pappa:

När man kommer hem är det läxdags. Läxorna tar 1,5-2 timmar om dagen och består av läsläxa, matte, science, och social studies. Core-ämnena med andra ord, encore brukar inte ha läxor även om det händer.

Ganska tuff omställning om man kommer från Sverige. Det är långa och intensiva dagar och med en helt annan disciplin än vad vi är vana vid hemifrån. Att det är högre krav på hur man uppför sig tycker jag är jättebra, det är alldeles för slappt i Sverige. Däremot känns vissa saker väldigt konstigt, t.ex det här med att man inte har några raster, inte får gå ut eller att man aldrig slutar tidigare nån dag i veckan. Det är tufft att orka så långa dagar helt enkelt, men det har ändå gått förvånansvärt bra för våra barn att komma in i det.

27 reaktioner på ”En vanlig dag i amerikansk skola, 7th grade

 1. Ja, det maste ju verkligen finnas risk att barnen blir utbranda. Jag minns inte en san jarndisciplin som du beskriver fran high school nar jag gick. Jag tycker att det kanns som vi hade tid att ga till skapen ett par ganger om dagen. Bathroom passes hade vi forstas men de var inte knutna till betygen pa det sattet utan man bad helt enkelt om ett nar man behovde ga och sen kunde val lararna se om det var nagon som hade satt det i system att springa varje lektion eller ha hemliga moten eller nat. Och att folk intevar i korridorerna utan ett bathroom pass. Sen var det nog sa for mig och den andra svenska tjejen pa skolan dar jag gick att aven om vi ville ha hoga betyg sa tog vi det inte pa sa dodligt allvar. For dom amerikanska eleverna var trycket sa mycket hogre att fa betyg for college. Och for det sista sa tror jag att disciplinen och trycket blir hogre ju battre skolan ar och att jag gick i en bra men mer mellanniva-skola som utbytesstudent och att Tess och Max skola ar battre rankad an sa (?).

  En sista tanke: jag tror ju att om man trivs, har ROLIGT i skolan, kanner att man klarar arbetsbordan och har bra stod sa klarar man ocksa ett hogt och intensivt tryck. Samma med arbetsplatser…

  1. Jag vet inte om denna skolan är ”värre” (=högre krav på eleverna) än andra i Greensboro, men den har väldigt bra rykte och höga scores. Sen hörde jag från amerikaner här att disciplinen är som störst på middle school, i high school är det lite friare eftersom eleverna är äldre. Jag visste faktiskt inte ens om detta med bathroom pass (dvs. att man bara fick 6 stycken och att de kunde användas för att få extrapoäng). Det var en av fördelarna med att intervjua Tess för detta blogginlägget, jag fick reda på mycket mer än jag visste innan.

 2. Oj. Sitter och gapar bara. USA där alla är så pigga på att stämma varandra -har de aldrig tänkt på vad som skulle kunna hända om barn t.ex. fick täta blåskatarrer pga att de fick hålla sig för länge? En sådan sak kan ju hända hur lätt som helst. Inga raster -hade ingen aning om det! Tiderna här i England brukar vara 9-16 varje dag, har en känsla av att det dör med sovmorgon sov är gaska svenskt, och ungarna pallar ju med tiderna från 4 års ålder när de börjar ettan. Men de har ju raster här och inte får de bättre betyg för att de inte går på toa……..Ja det var väldigt intressant att läsa allting, tack! Både bra och dåligt! (Och hade det varit England så hade man absolut inte fått ha landets flagga och prata om Gud osv för det kan ju få alla utlänningar att känna sig diskriminerade och då kan skolan bli stämd! De får ju inte ens prata om jul längre…)

  1. Ja det är lite skillnad på olika länder! Ett litet förtydligande bara – jag vet ju inte om barnen faktiskt sitter och håller sig för att de inte vill slösa på passen, men helt omöjligt är det ju inte så jag tänkte precis som du – känns upplagt för blåskatarr och diverse problem. Tess har aldrig behövt använda något pass men hon brukar å andra sidan inte behöva gå så ofta så hon brukar inte gå på toa under lektionstid i Sverige heller. Men vi är ju alla olika och det känns märkligt att göra ett sådant system…
   Här är det stort fokus (tycker jag som svensk) på att vörda flaggan och vara en ”god patriot”, men som sagt – man behöver inte göra det om man inte vill. Dock känns det ju som om barnen blir ganska så hjärntvättade eftersom det börjar redan i tidig ålder. Fascinerande! I Sverige är det ju likadant som du skriver att det är i England, ingen ska behöva känna sig diskriminerad och då går det istället så långt att man knappt vågar hissa flaggan alls och inte ha avslutning i kyrkan eller nånting. Något slags mellanting hade väl varit att föredra…

   1. Men nu tar du väl ändå i?! .. Det finns inga skolor i Sverige som inte sjunger nationalsången, har avslutning i kyrkan eller som inte hissar flaggar av sådana anledningar. Det ifrågasattes på någon skola för en massa år sen och pressen blåste som vanligt upp det till ofantliga proportioner. Sen dess är det ingen som har brytt sig eller ifrågasatt det. Däremot ska ingen behöva bli kränkt pga hudfärg, sexuell läggning osv, något man går mycket hårt på även i USA, där folk från hela världen bor.
    Vad det gäller att ”vörda flaggan”… med tanke hur ofta det finns en svensk flagga hängandes på väggen vid varenda stug/hustomt i Sverige så ligger vi nog inte så långt efter!

   2. Tja, jag ser en skillnad i att varje morgon låta barnen i skolorna stå upp och ”pledge to the flag” och att hissa flaggan i sin flaggstång hemma på tomten…
    Jag förstår av denna kommentar och den längre ned att du är väldigt nöjd med den svenska skolan och hur den fungerar, och det är väl jättebra och det ska du vara glad för! Jag redovisar för mina personliga tankar och erfarenheter av två olika skolsystem och de skillnader jag upplevt hittills.

 3. Roligt att Tess trivs i sin nya skola och med alla nya omställninga känner jag henne rätt så fins det mycke som hon uppskattar och gör sitt bästa Heja Tess farmor är stolt över dej! Längtar lite efter gör jag!

  1. Jag gillar att det är ordning och reda, inte en massa prat med varann under lektionstid och ingen som lyssnar på musik på mobilen när läraren pratar 🙄 Däremot går det lite för långt här. Mer om det i kommande inlägg, jag ska absolut skriva en hel del till om skolan. Det är så intressant att kunna jämföra de olika systemen, kul att du gillar det! 🙂 Dessutom känns det bra att våra barn är såpass gamla så att de kan göra en vettig jämförelse mellan svenska och amerikanska skolor. Hade de börjat 1:an här hade de ju inte vetat hur det var i Sverige (och knappt vi föräldrar heller för den delen).

   1. Det är ju extra kul med jämförelser ur barnens perspektiv också. 🙂 Det där med poäng för att gå på toa är ju lite stört såklart, det tycker jag absolut. Det vore kanske bättre att låta det vara en liten rast halvvägs genom varje halva av skoldagen. Tycker jag alltså.

  2. Ett av *många* skolsystem skulle jag vilja påstå. US har 52 stater och inom dem tusentals skolor med lika många olika system! .. Alla skolor där är definitivt inga mönsterskolor som denna heller. Det finns en hel del hemska skolor där med såväl brist på disciplin, mobbingproblem, vapen mm, mycket mer problem än i Sverige rent statistiskt, speciellt i junior high (7-9) Jag har också vänner och släktingar vars barn har erfarit detta. Bara för att informera dig. Det finns skolor i Sverige som har disciplin som varumärke och i och med den nya skollagen så har lärare idag mycket bättre befogenheter samt att det är lag på att skolor måste ha uttalade ordningsregler. Blir bara fånigt att hålla på att generalisera hit o dit. Problem i skolor finns överallt.

   1. Som jag skrev i en kommentar ovan så skiljer det sig självklart i olika skolor. Jag har inte, och tänker inte, åkt runt och besökt varenda skola i USA för att kunna göra en fullständig redogörelse för det amerikanska skolsystemet, detta är en beskrivning av hur det ser ut i mina barns skolor. Tråkigt om du inte tycker att jag är tillräckligt politiskt korrekt, men det blir bara fånigt om man inte får skriva utifrån sina egna erfarenheter utan måste redovisa för alla tänkbara undantag.

 4. Jag har nyligen hittat till din blogg och läser den med stort intresse! Min man ska precis påbörja sin post-doc i Oregon och jag och barnen ska vara med ett år. Våra barn är lite yngre, 7 och 9 år, men jag suger i mig allt du skriver om skolan.

  1. Vad kul, hoppas du kan ha nytta av bloggen! Skolorna skiljer sig åt en hel del har jag förstått så det kan se ganska annorlunda ut i Oregon, men många likheter är det ju också förstås. Fortsättning följer med mer om skollivet! 🙂

 5. Hej!
  Har också funnit din blogg för en kort tid sedan, och följer den nu med STORT intresse,vi har barn i blivande (svensk) åk 4 och åk 8.Vi planerar OM allt blir som vi hoppas, att flytta över till just (!) North Carolina vårterminen 2013, för en 2-3 års vistelse.
  Har mycket undringar kring skolgången, och hur det sedan blir när man ska söka in med amerikanska betyg, på svensk gymnasiekola? Håller just nu på att kolla upp vad vårt äldsta barn ev bör läsa på distans,för behörighet till gymnasie.Vi har förstått att svenska är det mest väsentliga, men även SO kan vara smart,hur tänkte ni?

  Tack för en oerhört bra blogg!
  Mvh
  Marie

  1. Hej och välkommen till bloggen! 🙂 Vad kul att ni också planerar att flytta hit, hör gärna av dig när ni kommit!
   Som du skriver så är det ju så att barnen måste läsa vissa ämnen på distans för att sedan kunna läsa på svenskt gymnasium. Vi har dock inte satt igång med det ännu. Det är så mycket nytt nu i början och så mycket att sätta sig in i för dem med den amerikanska skolan så vi lät dem koncentrera sig på det den första terminen. Till hösten ska vi ta tag i det, så jag får nog återkomma lite längre fram vad gäller det. Helt klart ska de ju läsa svenska i alla fall, men vad det blir för övrigt har vi inte riktigt bestämt än. Hör gärna av dig och tala om hur ni gör!

 6. Hej! Fick länken till denna blogg av Björn. Jag har varit 2 gånger i Greensboro och då i princip nästan bara jobbat (och shoppat en del) så därför är det väldigt roligt att läsa om att det finns annat att göra. Får passa på om jag kommer över någon mer gång att besöka de ställen som du skrivit om. Skolgången verkar var helt otrolig! Låter som om de lär sig väldig mycket. Jag fick för mig att det var mycket lättare i skolan i USA än i Sverige, men enligt din beskrivning låter det inte alls så. Fortsätt skriva! Tack för en bra blogg!
  mvh
  Mia (f.d kollega till Björn och jobbar nu på Volvo IT)

  1. Hej! Känner igen ditt namn, Björn har pratat om dig 🙂 Kul om du kan ha lite nytta av bloggen, det finns ju annat att göra här ändå även om shopping inte är att förakta! 😉
   Jag tror det skiljer sig åt ganska mycket på olika skolor här. På vissa ställen är det mer eller mindre ett måste att sätta sina barn i en private school eftersom det är usel kvalitet i public schools, medan andra public schools (som Tess skola) har höga ambitionsnivåer. Det känns ju konstigt, och tråkigt, att det kan vara så olika beroende på var man bor, men det blir väl så när det är så fritt som det är här i USA med sådana saker. Jag har hört flera amerikaner säga att de flyttat just till Greensboro enbart för att skolorna är så bra här, och det säger väl en del.

   Hoppas vi kan ses nån gång när du kommer hit och jobbar!

 7. ”När man kommer hem är det läxdags. Läxorna tar 1,5-2 timmar om dagen och består av läsläxa, matte, science, och social studies. Core-ämnena med andra ord, encore brukar inte ha läxor även om det händer.

  Ganska tuff omställning om man kommer från Sverige. Det är långa och intensiva dagar och med en helt annan disciplin än vad vi är vana vid hemifrån. Att det är högre krav på hur man uppför sig tycker jag är jättebra, det är alldeles för slappt i Sverige.”

  Jag påstod inte att du var politiskt inkorrekt. Vad har det med saken att göra?
  Däremot generaliserar du grovt gentemot såväl Sverige och indirekt USA vilket är felaktigt. Bara för att dina barn gick på en ”skitskola” i Sverige innebär ju inte att alla skolor ska klä skott för det när faktiskt snarare är det motsatta. Jag har ett syskonbarn som går i 4:e klass och på den skolan gör eleverna fasen inte som de vill inte, det kan han intyga själv efter ha fått smaka på försittning kl 7 en morgon.. Men det är inte sällan svenskar som flyttar till USA älskar att kasta skit på sitt gamla hemland och glorifiera allt det nya, så jag borde inte vara förvånad.

  Mina egna erfarenhet av skolan i USA är när jag gick i high school där. Det var allt annat än intensivt och jag har inte hört någon annan utbytesstudent påtala motsatsen om deras erfarenheter från public high schools i andra stater. Jag fann skolan där otroligt lätt jämfört med skolan i Sverige, rena lekstugan där sport verkade mer viktigt än bra betyg. En sak som tog en timme på en lektion att gå igenom tog två på den high school jag gick på. Så pass mycket vet jag att det inte finns någon high school i hela USA där obligatoriska kurser på Advanced Placement-nivå är standard, vilket är fallet i Sverige och övriga Europa på dess högskoleförberedande gymnasieprogram. Däremot så finns det säkert många bra skolor där också, men det är en djungel och man måste vara väldigt noggrann när man väljer.
  De har också ha en något märkligt syn på kunskap då det handlar mer om kvantitet än kvalitet. Inte undra på att de lastar på ungarna högvis med läxor där på vissa håll, tyvärr inte till mycket nytta.

  1. Våra barn gick på en mycket bra skola i Sverige, men det skiljer sig ändå åt vad gäller både disciplin och mängden läxor jämfört med den skola de går i här. Jag är inte ute efter att kasta skit på Sverige och det svenska skolsystemet, jag beskriver våra erfarenheter och vad vi tycker. Vissa saker är bättre i Sverige, andra i USA.

   Alldeles uppenbart har vi olika erfarenheter, både av det svenska och det amerikanska skolsystemet! Jag är som sagt inte ute efter att göra en grundlig undersökning av något av systemen, utan beskriver våra högst personliga erfarenheter av det just vi har upplevt.

 8. Hm. De verkar släpa efter i matte på den där skolan.. Pre-algebra först i 7:e klass känns som i senaste laget om man jämför med här. Här börjar de räkna lösa ekvationer och räkna på algebraiska uttryck i mellanstadiet.

 9. Hej jag sitter här och läser igenom din blogg och jag fattar inte riktigt hur det kan vara så strängt i gemförelse med Sverige. På vår skola på Orust så har vi i engelska läxa att läsa din blogg och skriva ner fakta från amerikanska skolor och svara på frågor som vi fått från våran engelska fröken.
  Du skriver jättebra😛
  Mvh en tolv årig tjej från Orust

  1. Hej Nathalie!
   Vad roligt att höra att du gillar bloggen, tack! Och vad kul att ni fått i uppgift att läsa just min blogg, jag känner mig hedrad! 🙂 Det är verkligen stor skillnad i disciplin på skolan här jämfört med Sverige. Sen är det skillnad mellan middle school, som jag skrivit om här, och high school, det är strängast i middle school. Ska ta och skriva om hur det är i high school också, har glömt bort det så det var ju bra att jag fick en påminnelse nu!

   Lycka till med skoluppgiften!

  2. Du verkar var dåligt påläst här Natalie. Du kan varken generalisera som du gör över den amerikanska skolan eller den svenska. Det finns många skolor idag i Sverige som trycker extra hårt på ordning och reda, t ex i alla de skolor som finns i kommunen där jag bor. Jag vet detta då jag jobbar som IT-tekniker på en skola här. Här har alla skolor en överenskommelse om att studiero ska löpa en röd tråd från förskola till gymnasium. Ordningsreglerna har godkänts av föräldrarna och så alla parter vet vad som gäller. De flesta grundskolor i Sverige idag använder sig av den så kallade åtgärdstrappen där åtgärderna för brott mot ordningsreglerna följer i ordningen; 1. tillsägelse, 2. försittning innan nästa skoldags början tillsammans med en förälder, 3. skriftlig varning från rektor, 4. omplacering till annan klass, skola eller hemundervisning, 5. avstängning. På samma sätt är inte den allmänna statliga amerikanska skolan inte direkt känd för att premiera disciplin eller uppmuntra hårt arbete. Det finns förstås undantag. Då handlar det dock oftast om privata skolor eller sk ”charter schools” dit studiemotiverade elever söker och sätter ribban. Detta vet jag då jag delvis växte upp i och bodde i tre olika stater i USA då min pappa jobbade för ett amerikanskt företag där under några år. Jag gick jag i ett flertal statliga skolor samt en privat, från middle school till först året på high school. Väl hemma i Sverige skulle jag börja gymnasiet. Jag fick det rätt kämpigt i början då jag kände mig dåligt förberedd från åren i USA. En svensk högskoleförberedande gymnasieutbildning motsvarar ungefär tre år på high school + 1-1,5 år på college fick jag senare veta, så takten är betydligt högre och kraven högre på både fördjupning och ämnesbredd för att få ut en svensk gymnasieexamen. Du ska dessutom göra ett examensarbete som har en tydlig koppling till den utbildningen du går och som måste vara godkänt för att överhuvudtaget bli behörig till högskola eller universitet. Detta fungerar som ett kvitto för att visa att du kan tillämpa det du lärt dig under utbildningen. Vad jag vet så existerar inget sådant krav i för att få ut en examen från high school, i alla fall inte på de skolorna där jag läste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s