En vanlig dag i amerikansk skola, 8th grade

Nu är det Max tur att få berätta om hur en vanlig skoldag ser ut för honom i 8th grade!

Dagen börjar med att skolbussen kommer 7.40. Max har nog världens bästa busschaufför! Första dagen frågade chauffören, Mr J, vilken donut Max tycker bäst om. Chokladdonut svarade Max, och undrade varför han ville veta det. Då berättade Mr J att han alltid köper donuts och bjuder på varje gång något av barnen fyller år, och då blir det självklart födelsedagsbarnets favoritdonut.

En tjej gillade inte donuts, då ringde Mr J hem den dagen hon fyllde år och frågade om det var ok att Max kommer hem lite senare eftersom han tänkte ta med sig hela högen med barn och bjuda på pizzaslice istället eftersom det var det tjejen hellre ville ha! Det var ok för mig! 🙂

När man kommer fram till skolan på morgonen går man först till en samlingssal, där samlingen börjar kl 8.15. Detta gör man varje dag förutom två dagar i veckan då man istället går till sin advisor (rådgivare). Hos sin advisor läser man sin DEAR-bok (Drop Everything And Read, släpp allting och läs). Det är en bok man väljer helt själv, det är alltså inte några speciella böcker man måste läsa under denna tiden utan man tar den man har lust att läsa. Mycket bra sätt att stimulera elevernas läslust! Övriga dagar är det alltså morgonsamling. Den börjar med att de två elever (nya för varje gång) som har hand om själva samlingen berättar vilken dag det är, dagens citat och sedan frågar de om någon lärare har något speciellt som den behöver informera alla om. Därefter får de studenter som vill en chans att informera om någon händelse, det kan t.ex vara att skollaget i fotboll vunnit någon match eller att man vill tala om att ens klasskompis fyller år den dagen. Sen är samlingen slut och alla går till skåpen och hämtar sakerna som behövs till den första lektionen som startar 8.25. Varje lektion är 45 minuter, och efter varje lektion har man 5 minuters rast då man kan gå till skåpet och hämta och lämna böcker.

Max har samma core-ämnen som Tess (math, english (det som på Tess skola kallas language arts), science och social studies). Förutom det har han även:

 • Art, som är motsvarande det som heter bild i Sverige. Max har under den här terminen jobbat med lera och gjort en katt, fotograferat och framkallat bilderna själv samt läst konsthistoria.
 • Study Skills, som är en fri lektion som man har varje dag. Man får då jobba med det man behöver ha gjort i valfritt ämne alternativt att man går igenom nya saker som man precis ska börja med i något av core-ämnena. Det finns en lärare i klassrummet som hjälper till med det man behöver ha hjälp med.
 • Advising har man två gånger i veckan. Det är ungefär som study skills, man får hjälp med det man behöver ha extra hjälp med. Här är det alltid valfritt vad man vill jobba med så man går aldrig igenom nya saker på advising-tiden.
 • P.E (gympa). Varje lektion börjar med att man springer 3/4-dels mile (1,2 kilometer). Det ska man kunna springa på 7,5 minut, klarar man inte det får man fortsätta springa tills man sprungit i 10 minuter (Max har som tur är alltid klarat det! 🙂 ). Sen har man gjort lite olika saker, t.ex lacrosse (den där sporten med den skumma racketen som man ska fånga bollen med) eller styrketräning. Gymnastiken har varit tuff, eleverna får ta ut sig rejält vilket åtminstone jag och Björn är väldigt nöjda med, Max har däremot en avvikande åsikt i den frågan! 🙂
 • Activities, vilket innebär att man väljer bland olika lite mer fria aktiviteter som man kan göra. Max har haft robotics under den här första terminen, vilket har varit jätteroligt. De har byggt en Lego Mindstorms-robot och programmerat den.

Core-ämnena är alltså samma som på Tess skola, förstås, det är ju själva kärnämnena som är liknande de i Sverige:

 • Math: denna terminen har det varit algebra, t.ex allt om polygoner, och procent med bråktal och negativa tal.
 • English: Här har man läst den bok som är obligatorisk läsning för 8th graders (To Kill a Mockingbird) pratat om Förintelsen och läst en bok om den (Night) och sedan gjort arbeten om böckerna man läst. I början av terminen var det även en del grammatik men eftersom vi kom hit i slutet av januari var Max bara med i en vecka ungefär av den delen.
 • Science: har handlat om astronomi (vad är en stjärna, svarta hål, supernovor m.m), vulkaner och kontinentalplattor och i slutet av terminen läste de om stenar och bergarter (känna igen och veta lite om olika slags bergarter).
 • Social studies: började med en genomgång av USA’s konstitution. Sedan gjorde man ett projektarbete som fick handla om vad som helst men skulle inbegripa samhällskunskap. Max gjorde sitt arbete om datorspelet Civilization (som går ut på att man skapar en ny civilisation). Han skrev om hur själva spelet haft effekt på den ekonomiska marknaden, vilka sociala och kulturella effekter det haft, och även om spelet i sig; kan man t.ex lära sig om politisk teori genom att spela spelet? Väldigt intressant och smart upplägg av läraren, det här var ju något som var väldigt konkret och väldigt roligt att göra.  De har även läst om USA’s militära historia inkl. samtliga USA’s krig. Mr B en toppenlärare, Max absoluta favorit! När han berättar om ett slag ”spelar han upp” slaget, och ställer bra frågor som gör att studenterna får tänka till. ”Hur skulle du känna dig om någon brände ner ditt hus?” ”Hur skulle du reagera i den här situationen?” Han är även bra på att se saker från två håll, och fick t.ex eleverna att försöka tänka sig in i hur japanerna tänkte under andra världskriget och varför de anföll Pearl Harbor. Uppfriskande att höra att läraren inte bara är patriot och försvarar USA i alla lägen!

Efter dagens två första lektioner har man en lite längre rast, 15 minuter, då man kan gå till cafeterian och ta ett snacks (som man antingen har med sig hemifrån eller köper där). Sen är det två lektioner till innan det är lunch. Lunchen är 50 minuter, den äter man i cafeterian eller utomhus, det finns massor av mysiga ställen utomhus med bänkar där man kan sitta och äta när det är fint väder. Även här har man antingen med sig lunch eller köper i cafeterian. Dagens lunch kostar 5 dollar inklusive dricka, man kan också köpa korv eller hamburgare med pommes frites vilket kostar 3 dollar, ej inkluderat dricka. Det finns också något som heter tatter tots, gjort på potatis, inget vidare enligt Max (jag har aldrig smakat):

Maten man kan köpa är inte särskilt hälsosam tyvärr, så både Max och Tess brukar ha med sig egen lunch.

Efter lunch har man ytterligare tre lektioner, och klockan 3.05 är skolan slut för dagen. Hos Max är det inte samma schema varje dag utan lektionerna kommer i lite olika ordning. Däremot är tiderna alltid de samma, start klockan 8.25 och slut kl 3.05.

Ungefär sådär ser det ut i Max skola. Det som skiljer mest är väl det att de har en liten rast mellan lektionerna (även om den egentligen inte är så mycket längre än Tess ”rast”, 5 minuter istället för hennes 3 minuter) så att de hinner skifta böcker. De har heller inte det här systemet med bathroom pass, utan kan gå på toa när de vill! 🙂 Encore-ämnena är inte desamma heller, jag tror det skiljer sig åt på nästan varje skola vad man har för nånting och om man har valbara ämnen (som hos Tess) eller inte (som hos Max, förutom activities-ämnena då). Max trivs jättebra på sin skola, vilket naturligtvis känns skönt för oss föräldrar. Tempot är högt och det har ofta varit jobbigt att hinna komma ikapp i alla ämnen och att hänga med, och läxorna är många och tidskrävande. Även Max har läxor i princip varje dag som tar 1-2 timmar att göra. Det som skiljer sig åt mot Sverige och som känns väldigt ovant för oss är att samtliga läxor betygsätts direkt genom att läraren antecknar hur många procent eleven klarat av. Det skapar lätt en hets, man vill ju få så många procent som möjligt förstås och kan bli besviken om man ”bara” fått 67% på en läxa. Alla läxor, test och quiz (quiz är en lite kortare variant av ett prov kan man säga) ligger ju till grund för vilket slutbetyg man sedan får. Vi har, som jag nog skrev om förut, verkligen inpräntat i våra barn att de enbart ska se denna första termin som ett sätt att komma in i hur det funkar här och strunta helt i vilka betyg de får, för att minska stressen hos dem så mycket som möjligt. Trots det har det varit tufft stundtals, vissa lärare är väldigt stränga och då vill man ju inte ”misslyckas” i det ämnet förstås.

På det stora hela taget har det första halvåret varit positivt ändå, även om det varit jobbigt. Det bästa är att varken Max eller Tess längtar hem till Sverige något nämnvärt (mer än till kompisarna då förstås), de ser fortfarande detta som ett äventyr och tycker att livet här är spännande och roligt!

8 reaktioner på ”En vanlig dag i amerikansk skola, 8th grade

 1. Det måste jag säga är glädjande, inte bara att de trivs så bra i sina skolor men att de inte längtar hem! Det är ju strålande och ett bra betyg till både er, skolorna och kompisarna. 🙂 Och jag tycker också att det är mycket bra att PE är jobbigt, det SKA ju vara motion. I Sverige är det ju bara blaha blaha numera. Jag tycker att Max skola (och Tess också) verkar bra, med reservation för fascistfasonerna angående toalettbesök i Tess skola. Betygshetsen är ju iofs inte kul, men kanske måste man på något sett stressa ungdomarna litegrann – jag vet inte, det kanske kunde finnas något mellanting mellan Sveriges bajsskola och USA:s hets. Om man sätter en skola mitt i Atlanten kanske? 😀

  1. Ja det känns verkligen som att en korsning mellan svensk och amerikansk skola skulle bli riktigt bra. Högre krav men fria toalettbesök! :mrgreen: Ska bli spännande att se hur high school är, Max börjar ju där till hösten.

 2. Jag föredrar Max skola! Fast läxorna verkar jobbiga!! Ang. potatisen så kallar vi dem potato croquettes här. Jag gillar dem inte heller!

  1. Ja, Max skola är verkligen jättebra! Vi får väl se om Tess också kan gå där så småningom, även om hennes skola också är bra. Nu till hösten får hon nya lärare dessutom som kanske inte är riktigt lika stränga som ett par av dem hon haft nu.
   Jag har ju aldrig testat potatisen, får väl ta en bit och prova någon gång och se vad jag tycker! 🙂 Börjar dock bli ganska trött på all fritering…

   1. haha! jag var på vår stampede (fjärde-juli-marknad som pågår hela veckan) häromdagen – där kunde man köpa friterade oreos, friterade snickers och friterade twinkies om man ville. Mmm! Men jag håller med – undviker alltid friterat när jag kan. Som tur är kan man ju ofta be om ”baked” eller ”sauteed” när man är ute och äter istället för ”fried” – typ på fiskrestauranger och sånt då alltså.

 3. Jag har hört talas om friterade snickers men jag har hittills haft turen att slippa se dem *ryser* Björn var på en restaurang med en jobbarkompis för ett tag sen och där var precis allt friterat. Han fick världens magknip och mådde jättedåligt hela kvällen sen så det var slutet på friterad mat för hans del på väldigt länge! 🙂

  1. det har hänt mig med när jag ätit mycket friterat – typ en tallrikfull med friterad fisk och friterade lökringar eller grönsaker (var längesen nu) och speciellt om det inte är helt nyfriterat, dvs. har hunnit ligga och kallna lite 😦

   Jag kan gärna äta NÅGRA stycken friterade räkor eller ”låna” ett par pommes frites eller sweet potato fries från någon annans tallrik men magen fixar inte mycket mer än det.

   F.ö. är jag ingen stor fan av donuts heller utom möjligen om dom är alldeles alldeles pinfärska (och ganska små) som man kan få på state fair ibland.

   1. Åh, donuts är det stora undantaget. 😛 Skulle kunna äta massor, fast de ska vara helt naturella utan nånting på alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s