Värmevarning

Det är VARMT! Och tydligen är det inte bara vi som tycker det. Nu varnar de till och med på TV’n om att det är ”severe heat” (svår hetta) denna helgen och att man ska hålla sig inomhus så mycket som möjligt:

Det gläder mig att de även nämner djuren, och att man inte ska lämna dem i bilen. Jag kommer ihåg när jag var hos veterinären och vaccinerade hundarna, då var det c:a 25 grader ute. Veterinären föreslog då att jag skulle gå ut och lämna dem i bilen när det var klart, så att jag slapp hålla reda på dem när jag skulle betala. I 25 graders värme! När jag sa att det var alldeles för varmt ute för att lämna hundar i bilen höll han i och för sig med, men såg ut som om han tyckte att jag överdrev en aning. Och det klart, om man jämför med hur det är nu så tyckte han väl att det var småkyligt ute den dan…

Tydligen har det slagits värmerekord idag. Det är den varmaste 30 juni sedan 1959… Givetvis när vi flyttat hit! 🙂 Vi har varit och badat i poolen en gång idag, och var nästan ensamma där. De andra i området satt väl antingen inne och tryckte under AC’n eller också har de flytt (även kallat semester men just nu ser jag det som en flykt…). Kommer ni ihåg inledningen på filmen Sällskapsresan? ”Svenskarna reser inte till nånting, de reser ifrån nånting”. Jag börjar tro att den devisen kan gälla även här, men av motsatt anledning, här flyr man hettan istället! 🙂

Igår var jag ute och gick kvällsrundan med hundarna vid 21.30. 32 grader varmt, ganska hög luftfuktighet och nästan helt vindstilla, det var så kväljande att jag var fullkomligt slut efter bara en knapp halvtimmes promenad. På något sätt känns det ännu varmare när det är de temperaturerna på kvällen, när det egentligen borde vara lite svalt. När jag kom in igen satt vi och kollade på en film på TV’n i godan ro. Helt plötsligt blinkade ljuset till en gång och sen försvann strömmen helt. Vi fattade ingenting, det var ju ingen åska eller oväder alls? Men när vi tittade ut så blåste det rejält, Tess som hade suttit och tittat ut genom sitt fönster sa att det hade kommit på några sekunder. Nu insåg vi hur lite rustade vi är för de vädersvängningar som kan komma så snabbt här. Vi har ingen batteridriven radio, så vi hade ingen aning om vad som hänt. Levande ljus har vi visserligen, men mest doftljus… Ingen riktig koll på var tändstickorna var osv. Dessutom hade vi inte fällt ner parasollet, och utemöbler, handdukar och diverse annat låg ute på altanen. Jag och Björn fick göra en utryckning och försöka få in så mycket som möjligt. Dock vågade vi inte gå ut på gräsmattan och ta in sakerna där eftersom det hade börjat blixtra rejält.

Värst av allt – AC’n slutade ju funka när strömmen gick. Jag, som varit smått desperat redan innan efter min promenad med hundarna, fick nästan panik. Hur länge tänkte strömmen vara borta? Tänk om den inte kom tillbaka på hela nästa dag? Vi bestämde att om det skulle bli så så fick vi packa in familj och hundar i bilen och åka upp i bergen där det var svalare, eftersom vi inte direkt kunde ta med hundarna in på Starbuck’s eller liknande. Men det klarade sig, halv tre på natten kom strömmen tillbaka och den välsignade AC’n kunde göra sitt jobb igen. Vi såg sedan på elbolagets hemsida att det inte var åskan som slagit ut strömmen, utan det var överbelastning av elnätet. Nu bad man allmänheten att inte ha på AC’n för fullt, utan köra med måtta. Vi har försökt att stänga av den så ofta vi kan, och inte dra på för mycket när vi har den igång. Dels blir man lätt sjuk om man har så stor temperaturskillnad mellan utetemp och innetemp, och dels så tror jag att man vänjer sig lättare vid värmen om man inte har iskallt inomhus hela tiden.

12 reaktioner på ”Värmevarning

 1. Klara hettan med mindre AC: FLÄKTAR – köp ett par golv eller bordsfläktar om ni inte redan har som ni kan köra lite där ni är just då. Iste, mintte, lemonad, drick MASSOR med vatten (typ 2 liter per dag minst var). Jag tycker också att det hjälper om man får igång en ordentlig svettning på morgonen – dvs. jogga lite eller jobba i trädgården efter att man druckit ett par glas vatten så att svettandet verkligen kör igång och sen en dusch – kroppens egna kylaggregat… Åka upp i bergen skulle jag verkligen rekommendera oavsett vilket (fast kanske inte under helgens värmebölja!). Asheville är underbart, jättemysigt och ca. 5-10 grader svalare än nere på havsnivå. Hundvänligt också. Fast ifråga om naturen runt omkring så får man kolla vilka områden hundarna faktiskt får vara i – de är ju inte tillåtna överallt.

  Lider med er – hoppas temperaturerna sjunker snart! Det som är bra med Colorado är att det är torr hetta iallafall så inte fullt lika outhärdlig som hos er. Men jag har inte AC i huset så det blir VARMT om kvällarna.

 2. Tack för tips, det behövs verkligen! Vi har takfläktar, men i vardagsrummet går taket ända upp till andra våningen så den fläkten känner man ju inte av så mycket. Golvfläkt är en jättebra idé! Jag har hört många säga att Asheville ska vara mysigt, vi kanske borde förena nytta med nöje och åka dit snart!

  Torr hetta är ju lite bättre, men det låter jobbigt att inte ha AC! Man vänjer sig väl, men just nu känns det som om det enda som håller mig vid liv är AC’n… Även om vi inte har det jättesvalt här inne är det ju skillnad mot utetempen i alla fall! Men hur går det för er i Colorado med bränderna? Såg på tv häromdan att de evakuerat 32000 människor hittills 😯 Riktigt läskigt, hoppas att det inte är i närheten av er. En amerikansk vän har sina föräldrar där, de står näst i tur att evakueras har de fått reda på – om bränderna sprider sig ytterligare. 😦

  1. Waldo Canyon med alla evakueringarna är nere i Colorado Springs, två timmar härifrån. Den närmsta branden hos oss var High Park och den är ”97% contained” nu, likaså elden i Boulder som var en timme härifrån. Så vi ligger inte i riskområdet just nu – men likafullt är det väldigt hemskt alltihop.

   Jag har ju ordentliga sten(tegel)väggar på huset och en källare som håller sig mycket svalare än övervåningen så jag klarar mig. Men visst, det har varit svårt att få något vettigt arbete gjort under de varmaste dagarna! Hjärnan klibbar liksom igen och man kan inte koncentrera sig.

 3. Hörde på nyheterna kl 4 inatt att det var varning för värme och storm på östtra USA ,så nu tänker vi väldigt mycke på er och önskar att det går bra ,bara det inte blir för långvarigt Kram farmor!

  1. Det verkar inte som om det värsta ovädret kommer hit till Greensboro. Just nu har det mulnat på och blåser en del, men absolut ingen storm. Vi hoppas på regn och att temperaturen äntligen ska falla något!

 4. Oj oj oj!!!!! Ta det lugnt allihop!!!! Konstig veterinär. Igår förmiddag satt jag och väntade i bilen med en kattunge, det var runt 20 grader ute (bara 15 grader här idag!) och eftersom solen låg på så tog det bara 5 minuter innan jag inte stod ut längre och dessutom oroade mig för kattungen så fick öppna dörrarna. Det blir ju mycket varmare i en bil än utomhus.

  1. Ja det blir ju varmt så otroligt fort i en bil så man får verkligen tänka sig för. Annars är den här veterinären jättebra, men den kommentaren var väldigt märklig! 😕

 5. Skönt med värme-men det verkar vara i mesta laget. Vi hade gärna velat ha några av de graderna här i Göteborg. När jag var i Greensboro så hade de också oväder. Fint på dagen (varmt) men under natten kom världens åskväder och en tornado. På morgon var det ok igen.

  1. I natt har det regnat, äntligen, och nu vid 8 på morgonen är det 20 grader. Helt underbart! Det ska bli uppemot 35 grader idag, men det är helt ok tycker jag. Över 40 däremot är bara hemskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s