Summer reading

Här i USA har man något som jag önskar att vi hade i Sverige också – en kanon, dvs. vissa böcker som är obligatorisk läsning för alla i en viss årskurs. Jag tycker det är en bra idé och ett sätt att få alla att läsa viss litteratur som man ”bör” läsa av olika anledningar (hur man sen ska välja ut vilka böcker som ska läsas är naturligtvis ingen särskilt lätt fråga…). På sommarlovet har man ”summer reading” (sommarläsning), som innebär att man får ett visst antal böcker att välja mellan och som man ska läsa och göra någon form av arbete kring.

I Tess skola är det tämligen ambitiöst upplagt. De har fem böcker, fem filmer, fem historiska dokument och fem dikter att välja mellan. Man måste välja en sak ur varje kategori:

 • Bok: Fahrenheit 451 av Ray Bradbury,  Moon Over Manifest av Clare Vanderpool, Nothing But The Truth av Avi, Romiette & Julio av Sharon Draper eller Mockingbird av Katherine Erskine
 • Film: West Side Story, The Truman Show, Autobiography of Miss Jane Pittman, Freedom Writers eller Pay Forward
 • Historiskt dokument: I have a dream (Martin Luther King), Gettysburg Address (Lincoln), Declaration of Independence (Självständighetsförklaringen), Chief Joseph’s Surrender Speech (indianhövdingen Chief Josephs tal från 1877) eller Remarks at Brandenburg Gate (Ronald Reagan)
 • Dikter: For my sister in the Fifties (Alice Walker), The Choice (Dorothy Parker), The Road Not Taken (Robert Frost), Mother to Son (Langston Hughes) eller Choices (Nikki Giovanni)

Tess har bestämt sig för att läsa Mockingbird och att titta på filem The Truman Show. Filmen har jag sett, den är riktigt bra! Boken har jag inte läst än, men planerar att göra det nu. Övrigt har hon inte bestämt ännu. När hon läser och tittar på filmen ska hon fundera över två saker: ”alla måste göra svåra val” och ”förändring är nödvändig” och även tänka på hur varje genre beskriver detta. Sen är det även ett antal ytterligare frågor för varje kategori som hon ska fundera över. Slutligen ska hon göra ett valfritt projekt:

 • en Facebook-sida för huvudpersonen i boken med referenser till alla andra karaktärer i de övriga kategorierna (filmen, det historiska dokumentet och dikten)
 • skriva en sketch där alla karaktärer från de olika kategorierna finns med
 • skriva ett brev till en politiker där man tar upp de två frågorna man skulle fundera över (svåra val resp. förändring). Brevet ska skrivas i två exemplar, varav det ena ska skickas iväg till politikern ifråga
 • göra ett soundtrack till en av de två frågorna man ska fundera över. Soundtracket ska bestå av tio låtar med texten till låtarna, artistens namn och låtskrivarens namn.

Puh! Sommarlov, vem har tid med det? Förmodligen kommer Tess att göra Facebook-sidan, ska bli spännande att se hur den blir!

Max har två böcker han ska läsa och har valt  A Home on the Field av Paul Cuadros och Ender’s Game av Orson Scott Card (jag ville att han skulle välja Alice i Underlandet eftersom jag själv inte kommit mig för att läsa den någon gång, men det ville inte han 🙂 ). Böckerna ska de sedan jobba med under temat ”personal quest” (ungefär ”personligt sökande”), de ska fundera över vem de är idag och vem de vill vara i framtiden. Inte helt lätta frågor att besvara! De kommer att jobba med detta under nästa termin, så Max behöver inte göra mer än att läsa böckerna och fundera över dessa frågor över sommaren. Jag har tänkt att läsa en av dem jag också så att jag kan diskutera den med honom.

Jag kommer ihåg hur Tess och hennes klasskamrater reagerade när de fick en läxa över sommaren av sin fröken när de slutade 4:an. Läraren, som för övrigt bott i USA i 5 år, sa till dem på avslutningen att ”de andra fröknarna brukar ge sina elever ett kort där de önskar dem ett trevligt sommarlov. Det kommer inte jag att göra, istället får ni i läxa att plugga in gångertabellen!” Läraren i fråga var väldigt populär bland sina elever så ingen blev väl särskilt upprörd, men de skojade en hel del om sin galna fröken som gav dem läxa över sommaren. De, och framförallt Tess, skulle bara ha vetat hur en sommarläxa kan se ut! 🙂

3 reaktioner på ”Summer reading

 1. Jättebra med läsningen -även om det verkar vara lite väl mycket läxor på SOMMARLOVET! Här i England lär det finnas tonåringar och även vuxna som ALDRIG läst en enda bok i hela sitt liv!!! Ruskigt!

  1. Ja, så tänker jag också. Det är ju likadant i Sverige att det finns de som aldrig nånsin läst en bok – tänk vad mycket de missar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s