Inför skolstart

Imorgon börjar skolan igen för Tess, Max började redan i onsdags och var såhär tjusig första skoldagen 🙂

Även om han började lite tidigare så var det ganska bra, de hade halvdagar både onsdag och torsdag och sen var det ju bara en heldag innan helgen, så det var en mjukstart. Däremot var det ingen mjukstart vad gällde läxor, han har redan haft fyra stycken sedan han började. Lägg sedan till summer reading + sommarläxa i matte och fysik så förstår ni vad han pysslat med den senaste veckan! 🙂

Veckan innan var vi och hälsade på på skolan, han börjar ju på high school nu så det blir spännande att se hur det är. Bland annat träffade vi hans ”academic advisor” (typ mentor, som hjälper till med lite allt möjligt vad gäller skolarbetet) som även är historielärare, och fick se hans klassrum. Oj, vad jag hade velat gå i skola där! Så mysigt klassrum med väggar som var klädda med bokhyllor, vissa av böckerna från 1500-talet och tämligen värdefulla. Han försöker få böcker på alla språk som eleverna talar, så vi ska se om vi kan få tag på någon lämplig historiebok på svenska som kan införlivas i samlingarna. Dessutom älskar han historiska prylar av alla de slag, och visade oss en äkta armbindel med hakkorset på samt två järnkors från andra världskriget. Det kändes väldigt läskigt att hålla i dem, måste jag säga!

I fredags var det öppet hus i Tess skola, så att både elever och föräldrar kunde få träffa alla nya lärare. Här har man inte samma core-lärare hela middle school (encore däremot är samma), utan man byter varje år. Lite skumt system, tycker jag. Det måste vara svårt för lärarna att få nya elever varenda år och aldrig lära känna dem riktigt ordentligt, och för eleverna blir det ju lite rörigt. Tess var dock ganska glad eftersom alla hennes lärare utom en var väldigt stränga i våras så hon hoppas på ”snällare” lärare i år 🙂

Dagen innan ringde telefonen hemma, och jag såg på nummerpresentatören att det var från skolan. När jag svarade hörde jag en röst som bad att få tala med Tess, hon presenterade sig inte eller sa var hon ringde ifrån. Jag langade över telefonen till Tess och det visade sig att det var hennes nya klassföreståndare (homeroom teacher heter det här) som ville berätta att Tess hamnat i hennes klass och önska henne välkommen till öppet hus. Det är onekligen lite skillnad mot Sverige, visserligen är det jättebra att det är tydligt att det är Tess som är huvudpersonen och att det är henne som läraren framför allt behöver prata med, men borde man inte åtminstone presentera sig när man ringer och tala om att man är dotterns nya lärare? Dan efter åkte vi till skolan, och samma sak var det när vi kom dit. Lärarna hälsade på Tess och pratade med henne och tog inget initiativ till att prata med mig om inte jag gjorde det. De var absolut inte otrevliga på något sätt, tvärtom, men lite ställd blir man!

Tess lärare verkade trevlig i alla fall, vi hade googlat dan innan och upptäckt att hon är/har varit body builder! 🙂 Känns betryggande, hon kommer nog att klara av att hålla reda på klassen 😉 Tyvärr fick Tess inte samma homeroom teacher som sin bästa kompis, men å andra sidan hinner de ju inte prata med varann så mycket ändå under lektionstid. Förhoppningsvis har de lunch ihop, och det visade sig att hon hamnat i samma gympa som en av sina andra vänner. Dessutom är det ju aldrig fel att lära känna lite nya kompisar… Det ska bli spännande att se vad hon säger när hon kommer hem imorgon!

5 reaktioner på ”Inför skolstart

  1. Lycka till Tess, och Max också för den delen. Hoppas det går så felfritt som skolan kan.
    Coolt med historiegrejerna. En fd. kompis till mig hade en ölflaska med hakkorset på hemma, jag fick aldrig klart för mig varför det var där men det kändes klart obehagligt också. Hade nog inte pallat att ha nåt sånt hemma. 😕

  2. Ölflaska med hakkorset?! Det ölet hade jag haft väldigt svårt att få ner… 😕 Jag hade haft svårt att ha armbindeln och järnkorsen i mitt arbetsrum också, iofs. Om jag minns rätt nu så hade han fått armbindeln av sin pappa, som var med på D-dagen. Pappan hade sagt att han träffade på en nazistsoldat, och efter det ”hade soldaten inte längre någon användning för armbindeln” så han hade tagit med sig den och sedan gett den till sin son. Läskigt…

  3. En sommar går fort, var det inte nyss vi såg Max i avslutningskavajen? Vi önskar er allt gott inför det nya skolåret. Julia är den enda av kusinerna i Borås som har börjat skolan den här terminen (socionom i Jönköping), hon var jättenervös men trivs som fisken i vattnet. Ni är modiga!
    Berit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s