Inför skolresa

Tess ska snart iväg på skolresa med alla åttorna och kom hem med en lapp från skolan med info. De ska bara vara borta över dagen, så de ska ha med egen matsäck och åka med en activity bus som ser ut som de vanliga skolbussarna fast de är vita istället för gula:

Blev lite full i skratt när jag läste igenom lappen. När det varit en sån här kort tripp i Sverige har man fått hem en lapp med vart de ska och ett käckt ”ta med matsäck, kläder efter väder och ett glatt humör!” och så har det varit bra med det. Så icke här. Jag översätter:

Vi har planerat en skolresa som kommer att berika de elever som deltar. Resan ses som en förberedelse/uppföljning för att berika det vanliga skolarbetet. Eleverna kommer inte att få delta om inte föräldern har gett sitt tillstånd. Skolan är ansvarig för eleverna enligt den lag som gäller i North Carolina.

Om en olycka skulle inträffa kommer vi att söka läkarvård omedelbart. Föräldern kontaktas och kostnaden för sjukvård kommer att falla på föräldern eller vårdnadshavaren.

Det är av yttersta vikt att eleverna uppför sig. Vi förväntar oss att de alltid uppför sig så bra de kan. Skulle någon uppföra sig på ett olämpligt sätt kan det bli tal om disciplinära åtgärder, i extrema fall kan det innebära att eleven får transporteras hem separat vilket föräldern i så fall får betala.

De gillar ju att gardera sig, amerikanerna! Nu har man lärt sig att det mest är en massa text som ska stå där om utifall att och att det inte är riktigt så allvarligt som det låter, men man hickar till lite grann 🙂 Lappen som sedan ska fyllas i och skickas med till skolan innehåller, förutom målsmans underskrift och telefonnummer:

  • Läkarens namn och telenummer
  • Namn på försäkringsbolaget + policynummer
  • Namn och telefonnummer till någon närstående ifall det skulle vara så att de inte får tag i föräldern
  • Föräldern ska även fylla i vart det är som skolresan ska gå till, enligt Tess är detta för att försäkra sig om att föräldern verkligen har läst lappen ordentligt och vet vart de ska nånstans…

Förutom att de ska ha med sig egen lunch så kostar resan 18 dollar (knappt 130 kronor). Man kan även säga till om man inte vill skicka med lunch utan istället vill att läraren tar med lunch från skolcafeterian (till extra kostnad då förstås). Det är så självklart här att allting kostar, vi är ju så vana vid att skolresor ska vara kostnadsfria så långt det är möjligt men här kostar det extra för allt som går utanför det ordinarie programmet. Jag kan tänka mig att 18 dollar är mycket för de som har det sämst ställt, och förmodligen kan ju inte de barnen följa med på resan. Jag hoppas att det finns någon fond eller liknande som man kan söka pengar från i de fallen…

 

 

En reaktion på ”Inför skolresa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s