Robotics scrimmage!

I höstas började Max i en robotklubb, och det visade sig vara en riktig hit. De träffas varje fredag kl 16-21, bygger och programmerar roboten, äter pizza och umgås i största allmänhet. Förutom att det är kul så är det faktiskt också en aktivitet som räknas som en merit när man sedan söker in till college.

Det känns konstigt för oss som kommer från Sverige, men när man antar studenter till college här så tittar man inte enbart på betyg utan man kollar också på vilka extraaktiviteter studenten haft under high shool-tiden. Idrott är ju alltid bra förstås, en riktigt duktig idrottare kan ju till och med få stipendier för att täcka hela kostnaden till ett bra college även om inte betygen skulle räcka till, men det vet ni säkert redan.

Men här behöver man inte bara vara bra vad gäller betyg och/eller idrott, allt man gör även utanför skolarbetet räknas. Sång, teater, om man varit mycket aktiv med välgörenhet eller jobbat med barngrupper, allt sånt där extra som man i Sverige gör för sin egen skull för att det är kul kan alltså vara ytterligare ett plus för att bli antagen till just det college man vill ha.

Nu är det inte därför Max valde att börja med robotics, men skulle det bli så en dag att han söker till college här så är det ju inte fel att ha den här meriten!

Hela hösten har de byggt på en robot med avsikt att tävla med den nu under våren. Det ordnas tävlingar runt om i hela landet, och Max och hans team, som kallar sig Wannabee Strange 🙂 , kommer att tävla i North Carolina och möjligtvis någon grannstat som Virginia till exempel. Wannabee Strange i orangea tröjor:

IMG_3740

 

I år har det gått ut på att bygga en robot som ska klara av att plocka ner ringar från en ställning, och sedan hänga upp dem på en annan ställning. Låter kanske inte så avancerat, men är svårare än man tror. Roboten måste kunna röra sig i alla riktningar, stå stadigt, ha en arm som sträcks ut och kan gripa tag i den lilla ringen, lyckas trä på den på pinnen och sedan även släppa den på ett smidigt sätt. Här ser man Max teams robot, i förgrunden ställningen där ringarna hämtas och i bakgrunden ställningen de ska hängas upp på:

IMG_3711

Det roliga med robotics är att det är olika moment inblandade, både konstruktion och programmering, och i teamet delar man upp sig så att man tillhör antingen konstruktionslaget eller programmeringslaget beroende på vad man tycker är roligast. Max började i konstruktionsgruppen men bytte sedan till programmering.

Förra helgen var det så äntligen dags att testa vad roboten går för. I Elon, North Carolina, anordnades en träningstävling som var precis som en riktig tävling men till för att alla skulle få en chans att öva sig i ett skarpt läge och dessutom se om roboten klarade det den skulle göra.

I varje match är det två lag med två robotar i varje lag på plan. Lagen lottas i grundspelet. Man ska försöka hämta sin ring från ena ställningen och hänga upp den på den andra samtidigt som man kan försöka hindra sin motståndare. Varje match varar i två minuter, efter 1,5 minut kan man hjälpa sin lagkamrat om man vill genom att försöka lyfta den roboten och därmed också få extrapoäng själv. Under tiden som man försöker lyfta roboten får motståndaren inte gå in och hindra, då får de minuspoäng i så fall.

Allra först inleds tävlingen med en match där man inte får styra roboten manuellt, utan man ska istället ha programmerat den till att göra momenten själv. Det hängs då upp en ”IR beacon”, vilket är en liten sändare, på en av pinnarna i den ställning där ringarna ska hängas upp:

IMG_3724

Lyckas roboten hänga ringen på just den pinnen inom 30 sekunder får man 50 poäng. Detta klarade Max team galant, och vann den matchen.

I återstående matcher styr man roboten, och då gäller det att hänga upp så många ringar som möjligt på två minuter. Lyckas man dessutom med konststycket att hänga tre ringar i rad på höjden, bredden eller diagonalt (som ett tre-i-rad-spel) så får man extrapoäng för det. Olika pinnar är dessutom värda olika många poäng, ju högre upp pinnen är desto fler poäng. Mycket att hålla reda på! 🙂

Grundspelet gick jättebra för Wannabee Strange och de vann alla sina matcher. I semifinalen fick man välja vilket lag man ville ha som lagkamrater, och tyvärr norpade ett annat lag (segerlaget visade det sig senare) de som Max team hade tänkt att välja. Wannabe Strange förlorade båda sina semifinaler vilket var lite trist men å andra sidan var det ju bara en träningstävling och med tanke på hur bra det gick i de första matcherna så bådar det gott inför vårens tävlingar!

Här är en liten film som visar en av matcherna. Wannabee Strange’s robot är nummer 731:

En reaktion på ”Robotics scrimmage!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s