Förra veckan var vi på infomöte på Northern High School som Tess ska börja på till hösten, det börjar dra ihop sig för val av kurser. High school! Våran lilltös börjar bli stor!
High school är som ett mellanting mellan högstadiet och gymnasiet kan man säga. Det är från 9th till 12th grade, när eleverna är runt 14-15 år gamla tills de är 18-19 år ungefär. Det är inte riktigt som i svenskt gymnasium där det ju numera finns ett närmast oändligt antal inriktningar att välja, utan går man i public school så ser de flesta ut ungefär likadant även om det finns lite variationer.
Ungefär såhär fungerar det där vi bor: man läser kärnämnena matematik, engelska, science och social studies precis som på middle school. Beroende på hur duktig man är finns det olika nivåer att läsa på.
- Matte: har man läst matte enligt den vanliga nivån på middle school rekommenderas man att börja läsa Algebra 1 i high school. Är man däremot extra duktig på matte kanske man redan läst Algebra 1 i 8th grade på middle school så då rekommenderas istället Geometry eller, om man är väldigt duktig, Honors Geometry. Är man ännu duktigare än så har man kanske läst Algebra 1 redan i 7th grade oc sedan Geomatry i 8th grade, och då rekommenderas man att ta Honors Algebra 2 som första high school-kurs.
- Engelska: här kan man läsa Honors eller Standard. Honors går i högre tempo och mer på djupet än de som läser Standard.
- Science och social studies: finns ”normalnivån”, AP (Advanced Program) eller Honors.
Respektive lärare ger en rekommendation för varje elev vad den borde välja efter hur de ligger till kunskapsmässigt. Det var meningen att eleverna skulle ha fått rekommendationerna innan infomötet så att vi skulle ha en möjlighet att prata med de lärare som var aktuella för just vårt barn, men ingen på Tess skola hade fått sina rekommendationer. Irriterande, allt det här känns väldigt rörigt som det är, det hade underlättat att få så mycket hjälp som möjligt. Det enda Tess fått reda på hittills är att hennes engelskalärare rekommenderat att hon ska gå Honors-kursen men vi vet inget om övriga ämnen. Ska man in på något av de ”finare” collegen efter high school så gäller det att man läst AP och Honors-kurser annars kan det bli svårt, men samtidigt ska man ju inte ta sig vatten över huvudet och läsa svårare kurser än man klarar av såklart.
Förutom kärnämnena kan man välja ytterligare två (möjligtvis tre) extra kurser. Obligatoriskt är P.E, dvs. gymnastik, men utöver det kan man välja språk (spanska, franska eller latin), Art, Dance, Theatre eller något som kallas Career and Technical Education där man kan specialisera sig lite mer på det man är intresserad av att jobba med i framtiden. Det finns Health som handlar om vård både på humansidan (läkare, sjuksköterska, sjukgymnast m.m) och djurvård (veterinär, djurskötare m.m), Business Law, Entrepreneurship, man kan välja att lära sig mer om Mocrosofts program Word, Powerpoint och Publisher och en massa mer. Tess är eventuellt intresserad av en kurs som heter Drafting, som är inriktad på design och till för de som vill jobba som arkitekt, inredningsarkitekt, industridesigner, grafisk designer och liknande.
Max började ju i high school i höstas så för ett år sen satt vi med valen för hans del, men ändå känns allt jätterörigt nu när det är dags för Tess att välja. Men för ett år sen hade vi ju knappt packat upp våra möbler än och visste absolut ingenting om nåt, så när det gällde Max gick vi helt och hållet på vad hans mentor och respektive lärare rekommenderade. Tess kommer naturligtvis också att göra det, men när det gäller extrakurserna så tål det att funderas på. Nästa vecka ska det komma rådgivare från high school och prata enskilt med varje elev och gå igenom vad som är lämpligt och förhoppningsvis klarnar det lite mer efter det!
Det kommer säkert att klarna. Men jag förstår känslan av att inte ha koll, jobbigt.