Skolstart

Sommaren ska väl vara över nu då, skolorna har börjat och vardagen har tagit över igen. Fast här är det fortfarande sommarvärme, runt 30 grader, så nån större höstkänsla har inte infunnit sig. Community pools (pooler inom ett bostadsområde som är tillgängliga för alla som bor i området) brukar vara öppna mellan Memorial Day och Labor Day, men trots att Labor Day var nu i måndags så har åtminstone inte vår pool stängts än. Skönt, för med tanke på hur varmt det är så känns det löjligt att den skulle stänga redan nu!

För ett par veckor sen var vi, både föräldrar och elever, på infomöte på Tess high school. Det är ju första året på high school för henne nu och både skolan och rutinerna är nya. De har lite annan inställning här än hemma i Sverige, istället för att tala lugnande med föräldrar och elever och försäkra att allt ska bli så bra så bra så var det mycket förmaningar och långa genomgångar av de regler som gäller! Det man framförallt tryckte på var skolans dress code (två lärare står vid ingången varje morgon för att hälsa eleverna välkomna och, framförallt antar jag, kolla om de har godkända kläder på sig) och mobiltelefonanvändningen.

Faktum är att jag gillar dress code, jag har skrivit om det förr och jag har fortfarande samma inställning. Jag tycker helt enkelt att det kan vara skönt för eleverna att ha lite riktlinjer att hålla sig till och inte behöva dras med av grupptrycket. Särskilt i tonåren tror jag att det kan vara skönt att slippa känna pressen att ha superkort kjol, djup urringning eller byxor som hänger halvvägs ner på knäna och visar hela rumpan. På fritiden är det fritt fram att klä sig hur man vill, men i skolan får man helt enkelt inte visa för mycket. Så länge inte reglerna är extrema så är det bara bra tycker jag!

Mobiltelefoner är en annan käpphäst. Man får ha med sig sin mobiltelefon till skolan, men under skoltid ska den vara avslagen och placeras ”out of sight”, antingen i skåpet eller i väskan. Om man ertappas med den påslagen är reglerna såhär:

  • första gången: telefonen konfiskeras omedelbart och en föräldrar måste komma till skolan och lösa ut den (vilket vi ju har erfarenhet av från middle school: https://utvandrare.wordpress.com/2012/02/09/var-dotter-ligisten/  🙂 ).
  • andra gången: telefonen konfiskeras i fem skoldagar. Någon förälder måste komma och lösa ut den.
  • tredje och fjärde gången: telefonen konfiskeras i 10 skoldagar och eleven får en dags OSS, ”out of school suspension”. Vilket innebär att eleven avstängs från skolan i en dag. Någon förälder måste komma och lösa ut den.
  • femte gången och framåt: 10 dagars konfiskering av telefonen och tre dagars OSS. Någon förälder måste komma och lösa ut den.

Hårt? Jo, det är det väl. Men å andra sidan ska man verkligen inte hålla på med sin telefon i skolan. Behöver man ringa kan man gå till expeditionen och låna telefon där, för övrigt har man det material man behöver i skolan och behöver inte telefonen. Bättre det än att elever sitter och facebookar, spelar spel eller lyssnar på musik på lektionerna!

Skolstarten har gått jättebra för båda barnen. Här i USA har man ju ett annorlunda system än i Sverige när det gäller skolklasser. Man har ingen klasstillhörighet, utan varje grupp är unik för varje ämne. Så det var spännande för båda två att få sina scheman och se vilka de skulle gå med i de olika ämnena. Och det visade sig bli riktigt bra för båda två, Tess fick gå med flera av sina kompisar från middle school och var hur glad som helst, och Max fick omedelbart ett par nya vänner som han inte känt förut men som han trivs jättebra med. Det är så underbart att det funkar så bra och att båda barnen trivs så det går inte att beskriva! 🙂

4 reaktioner på ”Skolstart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s