Väderkaos i North Carolina

Mitt uppe i det inre kaos som råder i vår familj just nu, har vädergudarna slagit till och skapat ett annat slags kaos i hela North Carolina.

Det värsta snöoväder i mannaminne, eller nånsin kanske?, har dragit in över vår delstat. Det började redan igår vid 13-tiden, Tess skola var stängd hela dagen men Max skola var öppen fram till 12 innan alla elever bussades hem. Klockan 13 var han hemma, lagom tills de första snöflingorna började falla. Vid 13.30-tiden ringde jag till Björn som var på jobbet och sa till honom att sätta sig i bilen direkt för då var det redan halt på vägarna. Han avslutade så fort han kunde och åkte hemåt vid 14, och då snöade det rejält och var redan milslånga bilköer.

Normalt sett tar det honom 25 minuter att åka hem från jobbet, men nu tog det 2 timmar! Snön vräkte ner den sista timmen, och trots att han körde med vindrutetorkarna på för fullt och med fullvärme på defrostern så byggde det på med is på fönstret och på själva vindrutetorkarna så att han knappt såg nånting. Han vågade ju inte stanna och gå ut och rensa bort det heller, risken att en bil skulle sladda rakt på honom var för stor, så han fick försöka dra bort det så gott han kunde varje gång det blev stopp i någon bilkö.

En sak upptäckte han som saknas här i NC som vi inte ens tänkt på förut. I Sverige har vi ju snökäppar längs med alla vägar, de där orange pinnarna med reflexer på som märker ut hur vägen går när det är mycket snö och oplogat. Det finns inte här eftersom de ju i princip aldrig behövs, och de gångerna han nu var ensam på vägen och ingen hade kört upp ett spår före honom var det nästan omöjligt att se hur vägen gick. Läskigt, minst sagt!

Här hemma var jag glad att båda barnen var i tryggt förvar, men det var oroligt att gå och vänta innan Björn kommit hem. Men till slut kom han i alla fall, och vi kunde andas ut. Av förklarliga skäl har vi inte tittat så mycket på tv eller hängt med i nyheterna så bra de senaste dagarna så vi var inte beredda på att det skulle bil ett så våldsamt oväder. Vi hade ju hört att snön var på gång, men eftersom de hela tiden skriker ”vargen kommer” här så fort det är minsta lilla chans till snö så har man blivit tämligen luttrad och tar det med en axelryckning. Men vi hade i alla fall sett till att vi har mat hemma för några dagar, och det var en himla tur för nu är vi tämligen insnöade.

I vårt område bor en kille i Max ålder som brukar klippa gräsmattor hemma hos folk på somrarna. Precis som i amerikanska filmer kan man se honom åka runt på sin åkgräsklippare, med halmhatt på huvudet och allt! Nu såg han sin chans, och redan på eftermiddagen kom det ett mail där han erbjöd sina tjänster eftersom han köpt en plog som extra tillsats till gräsklipparen och nu äntligen fick en chans att använda den. Han fick sätta upp en väntelista omedelbart eftersom inte så många har snöskyfflar här så han kan säkert tjäna sig en rejäl hacka!

Det kom 6 inches (ca 15 cm)  snö igår, och fortsatte snöa under natten. Frampå morgonen gick det över till underkylt regn så att det la sig som en skorpa över snön. Så här såg det ut när jag var ute med hundarna på förmiddagen, inte en snöplog så långt ögat kunde nå förstås. Inget salt eller sand på vägarna heller…

IMG_3543

Jag träffade en av grannarna, han och hans familj flyttade hit i somras från Connecticut och han var inte särskilt imponerad alls av snön. Visserligen tyckte han väl att det var skönt att hans arbetsplats, liksom de flesta i Greensboro, hade stängt idag så att han fick en ledig dag, men i Connecticut hade ju ingen funderat på att det ens skulle vara möjligt att stänga vare sig skolor eller arbetsplatser för den här ynka mängden snö, och jag fick ju hålla med om att det är precis likadant i Sverige. På med vinterdäcken och kör, liksom!

Här är jag dock  ytterst tacksam för de stängda skolorna och arbetsplatserna. Det hade blivit fullständigt kaos om alla skulle ge sig ut i dessa oplogade vägar och med bara sommardäck på bilarna. Dessutom har alla i färskt minne hur det var i Atlanta för några dagar sen och de styrande i NC ville inte ha en repris på det. Jag tror de lyckades rätt bra, visst finns det alltid idioter som ger sig ut på vägarna fast de inte måste men det var absolut inte timslånga köer så som i Atlanta. Någon tyckte att man skulle stänga av vägarna helt och hållet för att undvika trafikkaos men nånstans får väl ändå gränsen dras kan jag tycka.

Hundarna njöt av snön i alla fall. Det var visserligen rejält besvärligt för dem att ta sig fram i den djupa snön med den hårda skorpan, men de gjorde det bästa av situationen. Särskilt Java!

IMG_6373

Bytet är mitt, bara mitt!

IMG_6386

 

Yes!

IMG_6414

 

Morris går en inspektionsrunda för att kolla att allt är ok, och tala om för grannskapets hundar att han är ute och har tagit över kontrollen nu…

IMG_6399

Här kan man se ganska bra hur otroligt intensivt det snöade. Dessutom kom det faktiskt en plogbil frampå eftermiddagen, under över alla under! En pickup med påsatt plog därfram, som gjorde ett riktigt bra jobb:

IMG_6358

Studsmattan får stå oanvänd ett tag…

IMG_6418

Men om väderprognosen stämmer så blir det vår nästa vecka, det ska bli runt 10 grader varmt i början på veckan och nästa fredag ska det bli runt 20 grader! Säga vad man vill om North Carolina, men man hinner aldrig tröttna på vädret innan det har ändrat sig helt! 🙂 Förhoppningsvis kanske vi kan sitta här och äta lunch på lördag, och fälla upp parasollet som skydd mot solen istället för snön…

IMG_6417

8 reaktioner på ”Väderkaos i North Carolina

  1. Ja, vad säger man……….det är bara och skaka på huvudet och skratta åt eländet 😉 Kram på dej vännen ❤

  2. Vilket himla väder ni har! Jag såg en snutt på CNN om NC i förrgår var det väl, de intervjuade borgmästaren i Durham om trafikkaoset. Här ligger det på stadiga 1-3 grader och gråmulet. Varenda dag. I morgon ska det dessutom regna och blåsa på. *surar* Du kan ta ditt parasoll och dra det över dig i nästa vecka! 👿 😉

  3. Vilka härliga bilder! Snö är så vackert! Hundarna ser glada ut. Om än lite farligt hos er förstås … följer ett konto på Twitter och har sett flera bilder på lååånga bilköer i Charlotte och till och med Greensboro!

    1. Jo det var rätt kaotiskt faktiskt. Värst var det nog i Raleigh, huvudorten i NC, som ligger ungefär en timma härifrån. Men det har varit fantastiskt vackert med snön och solen några dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s