En liten skräll var det allt!

Cruz klar segrare för republikanerna, Trump tvåa och Rubio en stark trea i gårdagens val i Iowa. Något oväntat för de flesta tror jag, definitivt för mig som trodde att Trump skulle lyckas betydligt bättre än så. Rubio var lycklig som ett barn på julafton och Cruz lät som om han redan vunnit hela presidentvalet och mest funderade på vilken färg han skulle välja på gardinerna i Ovala Rummet. Jag får kräkkänslor bara jag ser karln, maken till hal och obehaglig person får man leta efter…

Men egentligen var den stora skrällen det som hände på demokraternas caucuses. Hillary har ju utropats som segrare men med så liten marginal så det är tveksamt om det ens är någon skillnad mellan henne och Sanders. Riktigt roligt att det gick så bra för Bernie, det trodde jag aldrig!

Annars  var det rätt fascinerande att se hur ett caucus går till, jag hade inte så bra koll på det innan. De som tänker rösta samlas alltså i olika lokaler runt om i delstaten, det kan vara en gymnastiksal, en kyrka eller till och med hemma hos en privatperson. När det är dags för röstning så går man och ställer sig på den sida i lokalen som representerar den man vill rösta på, till exempel höger sida för Hillary och vänster för Bernie. Helt öppet alltså, det är ingen anonym omröstning utan man måste rent fysiskt ställa sig på ett visst ställe för att visa hur man röstar. Känns ju sådär demokratiskt, om alla ens grannar eller vänner eller ens stränga chef står på en sida, hur stor är sannolikheten då att man har modet att ställa sig på motsatt sida även om det är det man egentligen vill?

Vi tittade på CNN’s valvaka, och där gick de runt i de olika lokalerna och filmade hur det gick till och man kunde då se hur de som röstade stod och med alla medel försökte locka över folk till sin sida, till och med försökte de övertala personer som bestämt sig och redan gått och ställt sig i sin hörna. Det var ett himla liv, och mitt i alltihop gick reportern omkring och utropade lyckligt ”It’s so wonderful to see democracy in action!”. På fullt allvar alltså.

Näst i tur är New Hampshire, ska bli mycket spännande att se hur det går där för både demokraterna och republikanerna!

6 reaktioner på ”En liten skräll var det allt!

  1. Jag minns när jag lärde mig om hur det funkar i Iowa och jag bara gapade för det är ju verkligen som upplagt för grannfejder, pajkastning och annat obehagligt. Demokrati, jovisst – om man inte är rädd för att bli tvungen att försvara precis varenda liten skitgrej den kandidat man valt att rösta på har sagt och gjort, alla är ju inte vältaliga eller modiga. Men usch för Cruz, han är verkligen slemmig. Det där med rösträkningen för demokraterna var ju wonky faktiskt, så det är ju som du säger inte säkert att det var någon statistiskt säkerställd skillnad mellan Bernie och Hillary. Skumt.

    1. Max berättade igår en annan sak som jag inte hade en aning om. Ifall det är helt jämnt mellan två kandidater på ett caucus så SINGLAR DE SLANT om vem som ska vinna! Jag trodde i min enfald att man åtminstone räknade ihop samtliga röster för alla caucuses i samma delstat och såg vem som vann rubbet, men så är det alltså inte. För demokraterna var det tydligen så att det var helt jämnt mellan Hillary och Bernie på hela 6 ställen så de singlade slant och Hillary vann varje gång… Tydligen skulle det inte ha spelat någon roll för slutresultatet ändå, men vad är det för jäkla system de har?!

      1. Yup. I vissa delstater (North Carolina bland annat) lägger man istället lappar i en hatt och drar en vinnare… Democracy in action, indeed!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s