Dramatik i lilla Grönköping

Häromdagen fick jag och Björn uppleva lite av det där man annars mest ser på TV om hur det är i USA. Hittills har livet här varit tämligen lugnt, man hör väl en och annan polissiren ibland men enda gången jag sett dem ingripa mot nån har varit när vederbörande har kört för fort.

Men i torsdags var jag på väg för att träna, och i bilen på väg till träningslokalen satt jag och lyssnade på NPR (National Public Radio, en reklamfri pratkanal ungefär som P1 i Sverige) där de rapporterade om polisen i Albuquerque, New Mexico, som ska få en utbildning i hur man lugnar ner hotfulla situationer istället för att bara dra fram puffran och skjuta ihjäl folk. Låter ju riktigt bra och nånting som hela landets poliskår skulle behöva, särskilt med tanke på alla tragiska dödsskjutningar av framför allt svarta människor som skett de senaste åren.

Väl framme vid lokalen parkerar jag bredvid Björn, som redan kommit dit, och det första jag hör när jag kliver ur bilen är polissirener, och många dessutom. Sen hör jag hur någon ryter, med riktigt hotfull röst, ”Get out of the car!!!”. Tittar upp och ser en bil stå parkerad alldeles utanför en Taco Bell kanske 50 meter ifrån där vi står, och runt bilen står 4-5 poliser. Två eller tre av dem står med dragna vapen som pekar in mot personen som sitter i framsätet. Samtidigt är fler polisbilar på väg, och det bara väller fram poliser. Jag räknade till sammanlagt 12 stycken och då hade inte alla polisbilar kommit fram än.

Björn, som är den minst nyfikna människa jag nånsin träffat, ville gå därifrån direkt men jag var ju tvungen att se vad som hände! Till slut slet de ut killen som satt bakom ratten och slängde ner honom på marken och satte på handfängsel. Dessutom såg det ut som om de drog ut ytterligare en person som suttit i baksätet. Riktigt dramatiskt! När vi stod där och tittade kom det en ung kille körande en pick up (tänk er en äkta redneck), och gled upp bredvid oss. Han berättade att han varit inne på Taco Bell när allt började och att killen de slitit ut ur bilen hade försökt kidnappa en liten flicka.

Vi som kände att det verkade överdrivet med så väldigt många poliser och dragna vapen och allt kände nu att det var en himla tur att de hade kommit såpass snabbt och hunnit få tag på killen. Fy så otäckt! Här är en bild från när värsta dramat var över, dålig kvalitet men det var inte riktigt läge att gå fram ännu närmare… Men så här nära var vi alltså när vi hade parkerat våra egna bilar och skulle in och träna i lugn och ro, taket man ser skymta fram bakom staketet är taket till Taco Bell:

skjutning

Sen gick vi in och tränade, och när vi kom ut igen en timme senare var nästan alla poliser fortfarande kvar (det var då jag tog ovanstående kort). Vi åkte hem och googlade på vad som egentligen hänt. Vi trodde ju att den lokala TV-stationen skulle sända ett inslag om det med tanke på vilken jätteuppståndelse det varit men där nämndes det inte alls, men vi hittade en artikel om det på nätet. Och det visade sig att det inte alls varit så som pick up-killen sagt. Istället hade två bilar krockat utanför restaurangen, inget allvarligt utan det var knappt några skador på bilarna tydligen, men förarna hade börjat bråka med varann. Killen vi såg dras ut ur bilen hade dragit fram en pistol och skjutit efter den andra föraren (!), men träffade inte och ingen blev skadad som tur var.

Känns förstås väldigt skönt att det inte var ett kidnappningsförsök, men fy så otäckt att det varit skottlossning! Vägen det hände på heter Battleground Ave och där åker jag säkert 5 dagar i veckan, tänk om man kommit körande precis då när killen sköt! Helt klart en tankeställare i alla fall, här ska man definitivt inte tuta på någon eller börja tjafsa med folk om det händer något för var och varannan människa har ju vapen och man vet aldrig när man träffar på fel människa… Det riktigt tragiska i sammanhanget var att föraren, tillika kilen som sköt, hade med sig sitt lilla barn i bilen (förmodligen var det därför missförståndet med kidnappningsförsöket uppstod). Barnet blev alltså först vittne till att hans pappa drar fram en pistol och försöker skjuta en annan människa, och sen fick han vara med om att polisen står med dragna vapen och hotar med att skjuta in i bilen som han sitter i. Orkar inte ens tänka på hur han måste ha mått just då… När, när undrar jag, ska USA inse att det helt enkelt inte funkar att alla människor springer runt med skjutvapen?! Det hade bara fattats att någon annan av de som befann sig i närheten hade dragit fram sitt eget vapen och bestämt sig för att spela hjälte och sen hade katastrofen varit ett faktum…

5 reaktioner på ”Dramatik i lilla Grönköping

  1. Men fy vad otäckt! Och stackars, stackars barnet. 😦 Det är nog som du säger, där ni bor ska man akta sig för att börja bråka med vem som helst. Usch.

    1. Ja riktigt otäckt att se det på så nära håll, istället för på en tv-skärm. Tänker fortfarande på barnet och undrar hur han har det…

  2. Förlåt att jag är självisk nu – men gissa vems bok som kom upp som reklam längst ner i ditt inlägg!?! (Kan hända att reklamen är riktad, men ÄNDÅ!!!) 😀

    Fy så otäckt att bevittna något sådant, och stackars barnet! Vilken upplevelse. Fy …

    1. Men vad häftigt, vilken känsla att se reklam för sin egen bok! 🙂 Jag har adblock installerat så jag ser ju ingen reklam alls, kanske får slå av den tillfälligt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s