College-feber!

Det råder college-feber i det Villingska hushållet! Dels för Tess som är junior nu, vilket innebär att hon går näst sista året i high school. Nästa år ska hon söka in till college med de betyg hon får nu i junior year så därför är pressen att få bra betyg störst just nu. Men framförallt är det förstås Max, som är senior och går sitt sista år i high school, som är inne i college-yran just nu.

Han sökte till fem college, för att täcka in så mycket som möjligt av det som han tycker är viktigast. Här i USA betalar man ju som bekant för att gå på college, och betalar rejält. En stor sak att tänka på är att det är skillnad mellan att gå på ett college i sin egen stat (in-state) och att gå på ett som ligger i en annan stat än den man bor i (out-of-state). Att gå på ett out-of-state college kostar minst dubbelt så mycket, ibland mer, än vad ett in-state college kostar. Därför kunde det tyvärr inte bli tal om att söka sig utanför North Carolina för vår del, vi hade ju inte planerat att våra barn skulle gå på college i USA direkt så vi har inte sparat pengar sen de föddes som många gör här…

Dessutom ville Max helst gå på ett litet college, gärna nära där vi bor dessutom så att det går att åka hem på helgerna och skolloven. Han siktar på att bli ingenjör, och de college han sökte till var:

 • UNC Asheville, ett litet college med bara runt 3000 studenter som ligger i en jättemysig liten stad (som då heter Asheville)
 • UNC Greensboro, som alltså ligger här i Greensboro. Fördelen med att gå där var framförallt att han då skulle kunna bo hemma = mycket pengar att spara eftersom avgiften för ett dorm room (boende på campus) kostar lika mycket som collegeavgiften
 • UNC Chapel Hill, prestigefyllt college (rankat som nummer 30 i hela landet), väldigt fint och beläget i mysiga Chapel Hill som är en riktig studentstad
 • UNC Charlotte, stort college med drygt 20.000 studenter och med en bra ingenjörsutbildning
 • NC State, nästan lika stort som Charlotte och prestigfyllt även det (rankat som nummer 89 i hela landet) och med en av landets bästa ingenjörsutbildningar

UNC, om ni inte redan räknat ut det, står för University of North Carolina. UNC ska väl ses som ett enda college uppdelat på många olika campus och med olika inriktningar, varje campus är uppkallat efter staden det ligger i. Därav UNCA, UNCG, UNCC osv.

Asheville, Greensboro och Chapel Hill har ingen ingenjörsutbildning utan där skulle han i så fall kunna gå de två första åren och läsa de kurser som är obligatoriska för alla, och sen göra en transfer till NC State eller Charlotte de sista två åren för att ta en major i engineering. Fördelen med Asheville är att det är litet, fördelen med UNCG är att det ligger i Greensboro och fördelen med Chapel Hill är att det är fantastiskt fint och har hög status. Charlotte och NC State däremot har ju fördelen av att ha ingenjörsutbildningar så går han där redan från början slipper han att sedan göra en transfer. Inte helt lätt att veta hur man ska göra!

I slutet på mars började så svaren från skolorna att droppa in. Ett stort JA från Asheville, och ett JA även från Greensboro! Så himla kul, och skönt att veta att han kommit in så han skulle i vilket fall inte bli utan en collegeplats! Men under tiden som gått efter att han skickat in ansökningarna hade vi åkt och hälsat på på NC State och gått en rundvandring där. Något vi borde gjort för länge sen egentligen men han var först inte alls inne på att gå där eftersom han inte ville gå på ett så stort college. Men nu när vi äntligen kom dit och fick se hur det var så klickade det nästan direkt. Klart han skulle gå där! Det är inte något särskilt vackert college, går inte att jämföra med Chapel Hill till exempel som är jättefint, men med en miljö och en anda som han kände var rätt för honom. Men visst blir man lite mer sugen på UNCC om man bara går på utseendet… 🙂

UNC Chapel Hill
UNC Chapel Hill
ncstate
NC State

 

Men utseende är ju som bekant inte allt, så nu väntade vi ivrigt på svaret från NC State. Under tiden kom ett brev från just Chapel Hill, med besked att han stod på deras waiting list vilket innebär att han inte kom in direkt men han fick inte nej heller utan står på köplats ifall någon som fått en plats tackar nej. Chapel Hill är väldigt, väldigt svårt att komma in på, det är ju rankat som nummer 30 i hela USA som sagt, så det är stor konkurrens om platserna där. Otroligt bra jobbat av Max att hamna på waiting list!

Till slut kom svaret från NC State:

max-ncstate

Han kom alltså in där också! Han är verkligen makalös, vår pojk! Vi har inte fått svar från Charlotte än så det lutar väl åt att han inte kommit in där då men det visar sig. Och det spelar ingen roll ändå, eftersom det är NC State han vill gå på.

Så nu ska allt praktiskt fixas med själva antagningen. I samband med att man tackar ja ska man betala en avgift, man ska anmäla var man vill bo nånstans (eftersom det är ett stort college finns det flera byggnader med dorm rooms och man måste ansöka om i vilken man vill bo), hur man vill bo (enkelrum, dubbelrum, fyrbäddsrum, lägenhet m.m). Dessutom är det ju så att vi är här på visum, och därmed klassades Max automatiskt som international student istället för resident. Ingen större skillnad förutom vad gäller en väldigt viktig sak – priset. Tuition (årsavgift) för en international student är runt 3 gånger så hög som för en in-state student! Alltså måste vi få det ändrat, hade vi haft green card hade han automatiskt räknats som en resident men nu måste det skickas in papper som visar att vi faktiskt bor här och inte bara är här på några månaders jobb. Ett digert jobb, vi måste redovisa hur länge vi bott här, samtliga resor vi gjort sedan vi kom hit, kopia på Max North Carolina-körkort och på hans körkortstillstånd (tur att vi hade sparat det!), proof of address som visar att vi har en fast adress m.m, m.m. Puh! Förhoppningsvis ska det inte vara några större problem att få hans status ändrad i alla fall. Tur det, för det är alldeles tillräckligt mycket pengar att betala in-state-avgiften + dorm room + matkostnader + böcker och allt annat som han behöver.

Så just nu känns allting jättebra, vi ska ha ett möte med Max advisor på high school och stämma av med honom vad gäller de college Max kommit in på. Såvida han inte bestämt avråder från NC State av någon anledning så är det det college han kommer att gå på! Go Wolfpack! 🙂

wolfpack

4 reaktioner på ”College-feber!

 1. Grattis, Max! Mitt hjärta klappar förstås lite extra för Chapel Hill som är min alma mater men om det är ingenjörsutbildning som gäller så kan jag förstå att NC State funkar mycket bättre för honom. Och visst är det mycket annat som ska stämma med ”fit” än just rankningen. Älskar Asheville men är inte helt säker på att universitetet är någon riktig höjdare däruppe. Hursomhelst, det låter som att allt ordnade sig till det bästa! Jättespännande.
  Kramar.

  1. Jag kan säga såhär att om det hade varit jag som skulle plugga på college så hade jag haft Chapel Hill högst upp på min önskelista. Verkar ju vara ett riktigt bra universitet, och dessutom är det så himla mysigt i Chapel Hill. Känns stor skillnad på den staden jämfört med resten av NC tycker jag, det märks att det är en universitetsstad med mycket ungt folk och ett liberalare synsätt! Var det så när du pluggade där tyckte du? Men eftersom Max vill bli ingenjör så är nog NC State det absolut bästa alternativet här i NC tror jag. Vi gillade det mycket när vi var där på besök, och det har ju väldigt bra rykte så det känns bra. Men mammahjärtat värker bara jag tänker på att han ska flytta hemifrån redan till hösten, jag är inte alls redo för det även om jag vet att han är det! 🙂

   Jag tror du har rätt om Asheville, vi har inte varit på besök där så vi vet egentligen inte så mycket om skolan men ryktet säger att det är lite småflummigt. Enda skälet till att han sökte dit var egentligen att det är ett så litet college, men de har ju ingen ingenjörsutbildning så det är ju ett stort minus i vilket fall som helst.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s