Slutspurt i skolan: AP exams

Idag har jag skickat iväg två lite pirriga ungdomar till skolan. Både Tess och Max har tagit AP classes i år, och denna veckan är det tentavecka för dessa klasser. En AP (=Advanced Placement) class är en collegekurs som man tar redan i high school, det är inte krav på att man gör det men det är väldigt bra att göra det om man kan, av två anledningar. Dels ser det bra ut när man söker till college om man visat att man klarat av att ta en collegekurs, och det ökar på chanserna att man ska komma in. Dels så kan man tillgodoräkna sig den så att man inte behöver ta just den kursen när man går på college sen, utan då har man redan klarat av den.

Dock är det ju svåra kurser, de ligger ju trots allt på en högre nivå än man egentligen ska behöva kunna när man går på college. Jag trodde att det åtminstone ”bara” krävdes att man fick godkänt betyg på kursen, men tyvärr är det inte så. Själva tentan betygsätts från 1-5, och olika college har olika krav på vad som räknas som ett godkänt betyg för att kunna tillgodoräkna sig den. Vissa tycker att det räcker med en 3:a, medan andra kräver en 4:a eller till och med en 5:a.

Max tentar av sin AP Chemistry idag, vilket är den som han tyckte var den svåraste av de AP-klasser som han tagit i år. Innan han åkte imorse var  ganska så övertygad om att han inte skulle få mer än högst en trea i betyg, nu när han kom hem trodde han snarare att det lutade åt en tvåa för det var riktigt, riktigt svårt tydligen. När han och hans klasskompisar skrivit klart tittade de bara på varandra och enades om att de inte ens ville diskutera eländet, nästan ingen kände att de hade gjort särskilt bra ifrån sig. Tur att det inte är kemiingenjör han siktar på att bli! 🙂

Tess hade tenta på sin AP Psychology class, och hon har inte kommit hem än så jag vet inte hur det gick. Hon tyckte det kändes bra imorse i alla fall, och jag fick ett snabbt sms förut där hon skrev att hon trodde det gick ok. Skönt att ha det gjort nu i alla fall! Max har ytterligare två exams, AP Literature och AP Microeconomics, kvar att tenta av denna och nästa vecka. Håll tummarna!

2 reaktioner på ”Slutspurt i skolan: AP exams

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s