Max, the lawyer

Denna veckan startade nånting som kallas senior project i Max skola. Det varierar lite på olika skolor och i olika counties hur det går till, men på Max skola har de en jättebra variant. Det är ungefär som prao i Sverige, vilket innebär att varje elev ska ut på en arbetsplats och prova på hur det är att arbeta inom det yrket. Man får välja i princip vad som helst, enda regeln är att man inte ska vara på sina föräldrars eller andra nära släktingars arbetsplats. Under projektets gång ska man blogga varje dag, och när det är slut ska man hålla en liten föreläsning och presentera vad man gjort för de andra eleverna.

Man kan förstås om man vill försöka göra sitt projekt inom ett yrke som man har tänkt sig att bli, men lärarna uppmuntrar eleverna att tänka lite out of the box och gärna välja något som kanske är en liten hemlig dröm. Något som man tycker verkar spännande men som man vet att man förmodligen inte kommer att uppfylla, men nu har man chansen att pröva på den i alla fall.

För Max del vacklade han framför allt mellan två olika saker. Han är ju inställd på att bli ingenjör, så det tänkte han inte välja utan istället gå på nånting helt annat som han drömmer om. Det ena var att praktisera hos en politiker, eftersom han är väldigt politiskt intresserad. Drömmen hade ju varit att jobba med antingen Hillarys eller Bernie Sanders kampanjstab, men det är ju inte helt lätt att få en sån plats!

Den andra drömmen är att bli advokat. Han är ju medveten om vilken lång väg det är att gå för att nå dit, och vilken enorm arbetsinsats som krävs, men det är helt klart en dröm han har och detta var ju ett perfekt tillfälle att få se hur det går till här i USA.

Nu är det så att Björn har lärt känna en kille, Brandon, vars fru är dotter till en advokat (jag vet, där fick ni tänka efter lite för att få ihop det 🙂 ). Denna advokat heter Mr Henry Frye Jr, och är i sin tur son till en mycket beryktad advokat. Pappan, Mr Frye Sr, var faktiskt den allra första svarta advokaten som blev vald till överdomare i North Carolinas supreme court! Man riktigt känner historiens vingslag när man hör det!

För att få en liten känsla för vad Mr Frye Sr gick igenom, och märk väl att detta alltså inte är längesen (närmare bestämt precis 60 år sen, 1956), så är detta historien om hur det gick till när han ville rösta för första gången:

Mr Frye Sr var då 24 år gammal och skulle gifta sig. Samma dag som vigseln skulle äga rum hade han några timmar över på förmiddagen, eftersom vigseln skulle äga rum på eftermiddagen. Och vad ska man då slå ihjäl tiden med om inte att passa på att registrera sig för att rösta? 🙂 I USA är det nämligen så att man inte automatiskt får hemskickat ett röstkort så som det är i Sverige, utan här måste man i god tid innan valet registrera sig för att få tillåtelse att rösta.

Sagt och gjort, Mr Frye åkte till lokalen där man registrerar sig. Nu var detta alltså 1956, och var man svart så var det inte bara att kliva in och få det som man har rätt till. För att uttrycka det milt. På den tiden gällde fortfarande det som kallas Jim Crow laws, dvs. olika lagar man hittat på för att jävlas så mycket som möjligt med svarta människor. Lagar för att uppmuntra och upprätthålla segregation, helt enkelt. En av dem sa att den som ska registrera sig måste klara av ett test för att visa att de är läs- och skrivkunniga. De som registrerar väljare hade då kommit på att när en svart väljare kom och skulle registrera sig så kunde de tänja en del på vad det där testet ska innehålla.

När Mr Frye kom dit fick han ett batteri med frågor som ingen vit väljare någonsin skulle ha behövt svara på. Istället för att bevisa att han kunde läsa och skriva så fick han massa frågor om konstitutionen, och om tidigare presidenter. Bland annat skulle han svara på vem som varit USAs 13:e president, vilket ju inte är något som alla kan helt utantill förstås. Han vägrade att gå med på att svara på alla dessa frågor, och fick därför inte registrera sig. När han kom till sin egen vigsel var han upprörd, förstås, och stod där framme vid altaret och såg sin blivande fru skrida fram. När hon kommit fram till honom och de alltså stod där framför prästen och var redo att sätta igång med ceremonin, så utbrister han ”Kan du fatta, de vägrade att registrera mig!!!”. Hon kände honom ju väl så hon bara tittade på honom och svarade lugnt ”Tror du vi kan diskutera detta lite senare?”. Underbar historia! Vill någon läsa lite mer om Mr Frye Sr så kan man läsa denna artikeln.

Nåväl, han lyckades registrera sig till slut, och slutade alltså som överdomare i NCs supreme court. Fantastiskt. Och för att komma tillbaka till början på den här historien, så kände vi att det skulle vara rena drömmen om Max skulle kunna få göra sitt senior project hos Mr Frye Jr, som egentligen är pensionerad men som ändå fortfarande jobbar om än inte lika mycket som förr. Björn pratade med Brandon, som pratade med sin fru, som pratade med sin pappa, som glatt gick med på att ta sig an Max!

Efter en hel del jagande på telefon så lyckades Max få prata med honom, och det bestämdes att han skulle få praktisera där. Och idag var det äntligen dags! Jag var ju jättenyfiken på att få träffa Mr Frye jag också, så jag hängde med Max på morgonen så att jag åtminstone skulle få säga hej till honom. Här är Max utanför de pampiga dörrarna till kontoret:

frye-doors

Väl inne togs vi emot med öppna armar av Mr Frye. Han visade sig vara hur mysig som helst, och jag blev kvar i över en timme innan jag kände att jag inte kunde med att stanna längre (även om jag gärna hade stannat hela dan). Han berättade massor om sitt jobb, rättssystemet i USA, gamla rättsfall och mycket mer. Vi hann också med en genomgång av Sveriges rättssystem och vårt politiska system! 🙂

När jag gått fick Max följa med till court, och vara med om sitt livs första rättegång! Redan den allra första dagen! Det var ett fall av domestic violence, en kille som misshandlat och försökt strypa sin flickvän… Han fick också träffa flera av Mr Frye’s advokatkollegor och även några domare. Han lunchade ihop med Mr Frye och några advokater till, och fick till och med underhålla dem med att berätta lite grann om Holland under kolonialtiden efter att en av dem hade frågat om det. 🙂

En händelserik dag, och Max är mer än nöjd. Det här känns riktigt bra! Imorgon är det dock dags för hans andra AP exam, så nästa gång han får komma dit igen blir på torsdag. Jag tycker det är jättedåligt planerat av skolan faktiskt, att de stoppar in AP exams under tiden som senior projects pågår. Men, men, det är inte mycket att göra åt utan bara att bita ihop och fixa båda sakerna på en gång. Men åh vad skönt det känns att det har börjat så bra med hans praktik!

4 reaktioner på ”Max, the lawyer

 1. WOW! Måcklis Max, vilken otroligt spännande praktik! Jag skulle också vilja träffa Mr Frye Sr … och få vara med om en riktig amerikansk rättegång.

  Och (nu kommer frasen jag lovade mig själv som ung att aldrig använda): Vad stor Max har blivit! Vuxen ju. 🙂

  1. Ja jag är jätteavundsjuk, vill också praktisera där!

   Han är en bra bit längre än mig nu, inte ofta jag känner mig liten direkt men bredvid Max så… 🙂

 2. Men shit vilken cool man, låta Max vara med på allt det redan första dagen! Han kommer att lära sig så mycket den här tiden, underbart! ❤

  1. Han var så himla mysig, efter två minuter kändes det som om vi känt honom hela livet. Väldigt snällt av honom att ta sig an Max överhuvudtaget, men jag tror att han tycker det är riktigt roligt. De såg väldigt glada ut båda två när jag hämtade upp Max på eftermiddagen i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s