IKEA!

I fredags var jag och Björn på IKEA! Ett måste för varje utlandssvensk, låt vara att vi bara varit här i tre veckor än så länge… :mrgreen:

Det är nästan lite löjligt, vi har ju som sagt inte varit här särskilt länge än men ändå kändes det lite nostalgiskt att se IKEA-skylten och den svenska flaggan! Och lite märkligt att höra hur de ropade ut i högtalarna att nu behöver man minsann inte åka till Sverige längre för att äta svensk mat, det är bara att gå till restaurangen så finns det svenska köttbullar där… 🙂 Det gjorde vi dock inte, eller jo, vi gick till restaurangen men vi nöjde oss med en fika. Tyvärr ligger närmsta IKEA-varuhus i Charlotte vilket är nästan två timmars bilresa från oss så vi kan ju inte åka dit alltför ofta, men det är ju skönt att det finns ett varuhus i alla fall. De hade en hyfsat stor avdelning med svensk mat; sill, knäckebröd, lax, bröd, godis m.m, m.m, jag kan tänka mig att det blir ett och annat besök senare när suget efter svensk mat sätter in! 🙂

10 reaktioner på ”IKEA!

 1. Som utlandssvensk sedan 24 år så har IKEA varit en ren oas för mig -ända tills förra året. Nu bojkottar jag dem! Åkte dit (lång väg för oss) för att köpa julmust till jul, pepparkakor, pepparkaksdeg och förstås Marabouchoklad. Och de hade slutat sälja allt det. Jag blev så arg att jag skrev och klagade både till huvudkontoret i Sverige och i England. Fick aldrig svar från Sverige, men ljushuvudena i England svarade att det var för att de numera är ekologiska -de importerar inte längre något utan säljer bara sådant de själva tillverkat. Så VARFÖR står det ”Made in Taiwan” och och en massa liknande på mina IKEA-glas, IKEA-handdukar mm???!!!

  1. Så de har haft Marabou choklad alltså? 😦 Förstår att du blir skitsur, och svaret från England var ju rena skämtet… Nu blir jag arg också. 😐

   1. Javisst, det var en sådan sak som barnen alltid bad om att vi skulle köpa varje gång vi åkte dit. De hade allt möjligt förut, t.ex. kanelsnäckor, prinsesstårtor, ostkaka, tunnbröd, olika ostar, Kalles kaviar, knäckebröd av andra märken än deras eget, singoalla och ballerinakakor, godissnören från Malaco, cocosbollar, Gevaliakaffe, -listan är hur lång som helst. Jag handlade där minst ett par gånger per år från 1988 (plus att nästan alla mina möbler köptes där) och så plötsligt när vi kom dit i november 2011 så var allt bara borta och ersatt av deras egna futtiga alternativ -som var färre dessutom. Det värsta var dock julmusten tyckte jag. Det fanns ingen alls. Nu hittade jag en affär på nätet i England som jag kunde beställa julmust från, men det kostade verkligen skjortan.

 2. IKEA har tillfälligt backat pga varubrist, så ni får passa på och handla medans de säljer lite varor av svenska varumärken.
  Man kan ju också fråga sig hur många icke svenskar som bryr sig om det är IKEAS eget märke eller inte?

  http://di.se/Artiklar/2012/2/2/257815/Ikea-medger-klantighet-med-maten/

  I indien har dock IKEA lagt etableringen på is, pga statliga krav på inköp från små indiska leverantörer.
  Jaja, tur att det finns många kollegor som kan agera kurir 🙂

  1. Vi kollade inte så noga vad det var för märken när vi var där, det enda vi köpte var choklad och brödmix (till sånt där riktigt gott grovt bröd som vi inte lyckats hitta här) men det var IKEAs egna märke på båda de sakerna. Det är säkert inte så många mer än svenskar som bryr sig, men självklart skulle man ju vilja ha riktig julmust och väldigt gärna äkta Marabou-choklad! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s