Independence Day

Nu är min dator äntligen up and running igen! Ny hårddisk är installerad, så förhoppningsvis ska den inte krascha igen. Dessutom har vi varit iväg på semester en vecka till New York och Niagarafallen, så nu finns det mycket att blogga om! 🙂 Men vi börjar med det här inlägget, som jag nästan hade skrivit färdigt (förutom den allra sista bilden 🙄 ) innan datorn pajade:

Förra veckan var det ju den 4 juli vilket är USA’s nationaldag. Vi såg fram emot att verkligen få fira en nationaldag med pompa och ståt, det är ju inget man är van vid hemma i Sverige direkt även om man försökt att haussa upp det lite de senaste åren. Det skulle bli ett firande i klubbstugan här i vårt område där vi bor, men vi kände att eftersom den var vår första 4th of July så ville vi hellre hänga på stan och se vad som hände där.

Dagen började med parad redan klockan 9.30 på morgonen. Det blev till att ställa klockan så att jag hann med långpromenaden med hundarna först innan vi stack iväg strax innan 9 för att hinna in i tid. Paraden var väl… inte riktigt vad vi väntade oss. Nu är ju detta lilla Greensboro och man kanske inte kan begära för mycket men av någon anledning hade åtminstone jag sett framför mig något ganska så storslaget med häftiga vagnar, konfetti och folk utklädda till George Washington, Lincoln och de andra grabbarna som styrt landet. Så var det inte riktigt, en del av de som var med i paraden verkade snarare ha kommit på dan innan att de skulle vara med och bara satt sig i bilen och åkt med när det var dags… Men som sagt, det var nog jag som hade lite höga förväntningar kanske, det var en lång parad åtminstone så ett och annat guldkorn fanns det ju! Och paraden började faktiskt med att Thomas Jefferson himself kom gåendes, ringandes i en klocka:

Fast allra först åkte en polis som hade sin bästa dag på året. Han fick cirkla runt på sin mc, tuta med jämna mellanrum och plinga lite med sirenen för att se till att jaga bort alla obehöriga från gatan (sen att det inte fanns en levande själ där som inte skulle vara där var en helt annan sak, han måste ju få visa vad han kunde 🙂 ) och se allmänt tuff ut:

Sen kom själva paraden, jag tog kort på det mesta så här kommer en hel hög:

Mustache Mania:

…och Tess är inte sämre hon:

Det är ju valår i år, så en hel del bilar och vagnar åkte runt med kandidater till diverse uppdrag, till exempel den här:

Republikanerna fegade lite och gjorde sin symbol, elefanten, i papier maché:

…medan demokraterna hade med sig äkta vara:

Detta var en del av dem som var med i paraden, det var en hel del till… När detta var slut var det dags att försöka slå världsrekord! Lilla Greesnboro hade bestämt sig för att man skulle försöka slå Las Vegas världsrekord från i våras på flest människor som gjorde high five samtidigt 🙂 Det ville vi ju självklart vara med på. 3502 personer var rekordet på, vi behövde alltså toppa det med två personer (eftersom man ju inte kan göra high five med sig själv som Max så riktigt påpekade när jag var inne på att det räckte med 3503 personer… 🙂 ). Varmt så in i bänken var det, runt 40 grader som det varit de senaste dagarna så det var en svettig väntan på att det skulle bli dags. Det delades ut händer för att göra reklam för evenemanget, de var jättebra att använda till att fläkta sig med!

Var 50:e person som kom in fick en hand på en lång stång, så att man skulle få en uppfattning om hur många vi var och för att underlätta räkningen efteråt:

Till slut var det äntligen dags, vi räknade ner från 20 för att alla verkligen skulle vara beredda och high fiva på samma gång. Jag försökte ta kort precis i det magiska ögonblicket men råkade naturligtvis höja även kamerahanden samtidigt som jag gjorde high five med Max, så jag fick inte med mer än hans öra 🙂 Men man ser ju alla människor och hur imponerande synkade vi är!

Tyvärr lyckades dock inte rekordförsöket, vi var strax under 3000 personer där. Efter detta åkte vi faktiskt hem ett par timmar, det var för varmt för att man skulle orka med att dra runt på stan. Frampå kvällen åkte vi ner igen i alla fall, och gick till Coliseum för att se fyrverkeriet. Det var maffigt och…långt. Väldigt långt. Faktum är att det blev lite tröttsamt till slut, det höll på i 36 minuter (!) och man kan inte tycka att varenda raket som skjuts upp är så fantastisk gång på gång på gång i 36 minuter… Det var en del uppträdanden och ceremonier innan som avslutades med att en orkester spelade medan fyrverkeriet höll på. Tyvärr lyckades de inte synka fyrverkeriet och musiken särskilt bra och dessutom sköt de hela tiden upp raketerna en och en med ett litet mellanrum emellan så det var väl det som gjorde att det kändes lite utdraget. Hade de tryckt ihop det lite med flera raketer nästan samtidigt hade det blivit otroligt häftigt. Man tycker ju att de borde vara proffs på sånt här men GP’s fyrverkeri på nyårsafton är betydligt bättre med mer action! Nu låter jag jättegnällig märker jag och det är inte riktigt meningen, vi blev bara lite förvånade över att det inte var… proffsigare. Men maffigt var det, absolut! Happy 4th of July! 🙂

7 reaktioner på ”Independence Day

 1. skönt att datorkrisen är över – det blir så jobbigt när det händer, svårt att återgå till att arbeta också, man förlorar liksom mer tid än själva datorstrulet tar (iallafall för mig så är det där med skrivandet en känslig sak – om jag faller ur mina skrivrutiner av någon anledning när jag har bra flyt så försvinner flytet omedelbart och jag har svårt att komma tillbaka till det).

  Jag hade samma känsla med Greeley’s Independence Day-parade, att den var lite schabbig och halvdassig sådär. Kanske har något att göra med att många amerikanska småstäder har dålig ekonomi sen 2008, och då stramar dom åt sina paradbudgetar ordentligt.

 2. Ja fy sjutton vad ställd man blir när man inte har någon dator. Hade lite panik över jobbgrejerna, även om jag visste att jag hade backup på det mesta. Jag är likadan med ”flytet”, blir jag störd så är det jättesvårt att komma tillbaka igen.

  Skönt att höra att det inte bara är jag som är gnällig angående nationaldagsfirandet! Det kan säkert vara som du säger att de har sämre ekonomi nu, och dessutom har man ju bara sett det på tv och i filmer förut och då ser man ju bara det mest spektakulära förstås. Nästa år ska vi försöka vara i NYC eller kanske Washington DC på 4th of July, där borde det väl vara lite mer av allt!

 3. Välkommen tillbaka till internet! 🙂 Independence Day har jag faktiskt varit med om en gång i USA, i en småstad 2000. Paraden där verkade mest bestå av att alla invånarna satte sig i sina bilar och körde genom stan! Fyrverkeriet på kvällen var gaska fantastiskt, men även jag tyckte det blev långtråkigt efter ett tag.

  Jätteroligt att läsa ditt inlägg som vanligt, och kul det där med high five även om det inte blev något rekord.

  1. Man kanske helt enkelt har för höga förväntningar på att paraden ska vara jättespektakulär bara för att det är USA, det kanske oftast är så att man ”kommer som man är” och bara kör med.

   Och tack förresten, it’s good to be back! 🙂

 4. Hej! Din blogg är jätte bra verkligen!
  Jag undrar en sak, 8th grade är det samma sak som 8an här i sverige? för jag har hört att man är yngre…
  Hoppas verkligen att du svarar

  1. Hej! Tack! 🙂 Nej, 8th grade är väl mer som 9:an i Sverige. De börjar skolan när de är 5 år här i USA, så de ligger lite före. Om man går i 7:an i Sverige och vill gå med jämnåriga i USA får man börja i 8:an, så det blir ju nästan som att hoppa över två klasser. Men de läser ju på ett annat sätt och i en annan ordning här i USA så det är svårt att jämföra. Men i t.ex matte låg de långt före så det var ganska så tufft för våra barn att läsa ikapp. Men det går, och man får extra hjälp om man behöver! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s