New York, Central Park

I söndags åkte vi iväg på semester. Det hade stötts och blötts ett bra tag vart vi skulle åka nånstans, det gäller ju att passa på att se så mycket som möjligt av landet nu när vi bor här och har betydligt närmare till allt ”over here”. Vi började med att planera in en tripp till Grand Canyon, något som vi allihop verkligen vill se. Dock ändrade vi oss efter att jag och Max pratat med Mr M, Max science-lärare, som berättade att han varit där i juni en gång och då var det 50 grader varmt… Vi sparar det till hösten istället!

Nästa förslag var en kryssning till Alaska. Jag, Björn och Max var eld och lågor medan Tess tittade på oss med en blick som sa att hon tvivlade på vår mentala status, åka till snö och kyla mitt i sommaren? Nu blev det inte det heller, mest för att vi kände att vi behövde planera lite bättre men det står fortfarande högt på önskelistan (åtminstone för tre av oss…). Västindien då? Det hann vi nästan boka, vi hittade en bra deal på Groupons (ungefär som Let’s Deal hemma i Sverige, man får mail med erbjudanden om att köpa i princip vad som helst till ett jättebra pris som är tidsbegränsat) men av olika anledningar blev det inte det heller. Till slut enades vi om Tess förstahandsval: New York! Vi har ju visserligen varit där förut, men New York är ju ändå New York. Dessutom kom Björn på att vi ju kunde passa på att åka upp till Niagarafallen samtidigt, så det gjorde vi!

Vi bestämde oss för att ta bilen istället för att flyga. Miljövänligare, och man hinner ju se en massa på vägen som man missar annars. Dessutom känns det lite häftigt att kunna köra bil hemifrån till både New York och ända upp till Kanada… :mrgreen: Till NYC tar det 8,5 timme enligt GPS’en, med ett par stopp för att äta tog det runt 11 timmar för oss att ta oss fram till hotellet.

Vi bokade ett Best Western-hotell på Long Island, vilket verkligen kan rekommenderas. Billigare än att bo på Manhattan men ändå bara en kvart dit ungefär med tunnelbanan. Enkelt hotell, men rent och med en liten restaurang bredvid med halal-mat där de hade en jättegod chicken curry och kebab med kyckling till ett mycket billigt pris! Perfekt för oss som var både hungriga och trötta när vi väl kom fram.

Att köra bil i New York var en upplevelse i sig 🙂 Vi kom ju fram när det hade blivit mörkt, och dessutom hade det börjat regna så det gjorde ju inte direkt saken lättare. Tempot var inte direkt som hemma i Greensboro… Men kul att ha kört bil där också!

Efter att ha sovit ut en natt var det dags att utforska staden. Första dagen var det Central Park som stod på schemat. Vi har aldrig varit där tidigare så det var kul att se. Vi tog tunnelbanan upp mot 5th Ave och passade på att gå förbi Guggenheim-museet på vägen. Vi gick aldrig in, men byggnaden i sig är ju väl värd ett besök. Tyvärr hade jag fått med mig fel objektiv till kameran så jag hade behövt stå nån kilometer bort eller så för att få med hela byggnaden, men jag gjorde mitt bästa ändå:

 

Central Park är mysigt, gå dit om ni kommer till New York någon gång! Men tänk på att ta med ordentliga skor, parken är enorm och vi tog i lite väl mycket såhär första dan och gick närmare en mil. Björn och jag var helt ledbrutna i flera dar efteråt (att barnen var pigga och fräscha har naturligtvis ingenting med ålder att göra utan måste ha varit en ren tillfällighet)…

 

Rejält varmt var det, förstås. Nästa gång ska vi inte åka till New York mitt i sommaren… Förra gången vi var här varnade de på tv och uppmanade folk att hålla sig inomhus om det inte var absolut nödvändigt att gå ut eftersom det var så varmt, runt 40 grader. Då var vi ute på sightseeing hela dagen, det gick ju inte att sitta inne och trycka på ett hotellrum när man var i NYC! Denna gången var det inte riktigt lika varmt, men en bit över 30 grader var det i alla fall vilket är fullt tillräckligt när man traskar runt till fots. Den här lilla sötnosen hade det bra i alla fall, vi funderade allvarligt på att göra honom sällskap i vattnet:

Även om det kanske inte varit så uppskattat om man hoppat i och badat, så kan man åtminstone ta en liten roddtur. Tyvärr var det ingen riktig stil på de som gjorde det, givetvis skulle damerna ha haft långa vita klänningar och parasoll medan herrarna skulle haft vita kostymer och stråhatt:

 

Till och med djuren i New York verkar ha förstått att det gäller att ställa upp och ge turisterna det de vill ha. Den här lilla ekorren kastade en blick på mig och min kamera och slängde sig sedan ner i en perfekt pose och låg kvar i lugn och ro så att jag kunde fotografera den ordentligt:

 

Björn, som tydligen har stenkoll på den svenska kungafamiljen, pekade ut huset som Madeleine bor i. Nåt av de här ska det tydligen vara, helt ok läge som jag kan tänka mig jag också om vi flyttar hit någon gång. Gärna en av lägenheterna med trädgård, tack:

 

Vi letade även reda på skridskobanan som man brukar se i filmer och i tv-serier där Romantiskt Par brukar hyra skridskor, helst ska då tjejen inte kunna åka utan snubbla omkring och nästan ramla hela tiden så att killen kan vara där med en stödjande hand och rädda henne. Gärna med en och annan snöflinga som sakta dalar ner. Vi hade sett framför oss att det skulle vara en liten fridfull damm nu på sommaren, men det var ett tivoli… Den där mysiga känslan från filmerna infann sig inte riktigt 🙂

Efter denna långa promenad var vi tämligen möra och i behov av vätske- och matpåfyllning. Sedan drog vi oss ner till 5th Ave och strosade runt i de fina kvarteren med affärerna man knappt har råd att ens gå in i 🙂

 

En sväng förbi Times Square fick det ju bli också, det är ett måste!

 

Sen bidde det kvällen, och det var dags att stappla tillbaka mot hotellet efter en låång, men väldigt lyckad, dag!

 

 

 

2 reaktioner på ”New York, Central Park

  1. Tack! Jag är tyvärr inte så bra på att beskriva känslan av staden som du är, får slänga in desto fler bilder istället! 🙂

    Ja, Madde har det bra hon! Skulle gärna ha en takvåning där, med egen trädgård och utsikt över Central Park… Eller också i Hoboken, var ni där? Otroligt mysigt, ska skriva om det i nästa inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s