Att odla sin trädgård

Denna sommar har jag tagit Voltaires ord bokstavligt, och börjat odla en köksträdgård. Dock hyr vi ju bara huset här, så jag vågar mig inte på att gräva upp trädgården och ordna ett riktigt grönsaksland, utan det får bli lådor på balkongen istället. Har förresten äntligen uppdaterat mitt inre lexikon nu och slutat kalla trädgården för garden. Här är garden ett trädgårdsland, menar man hela trädgården är det yard som är det korrekta uttrycket! 🙂

Återigen, som när jag stötte på sköldpaddor i skogen och kolibrier flygandes i trädgården för första gången, så blir det som en liten uppenbarelse att vi nu bor på ett betydligt varmare ställe än hemma i Sverige. Nu går det verkligen att välja och vraka bland en massa spännande grönsaker och kryddor att odla, utan att man ens behöver ha ett växthus! Jättekul, och spännande att se om det blir något av det också… 🙂

Föst och främst köpte jag tomater. Inte så vansinnigt exotiskt och spännande kanske, men väldigt gott och väldigt användbart! Det började sådär, dock:

Säga vad man vill om mina fingrar men riktigt gröna har de aldrig varit, även om jag alltid har haft en inre syn av hur jag går runt i trädgården och pysslar om alla fantastiska växter och får dem att blomstra. Deprimerande ofta slutar det som på bilden ovan, men skam den som ger sig. Som tur var köpte jag två olika tomatplantor, den andra ser mer lovande ut:

När jag var liten gjorde jag och pappa ett litet miniväxthus och odlade gurkor, det kändes väldigt speciellt att äta sin första egenodlade gurka! Därför köpte jag även en gurkplanta, som än så länge artar sig fint med mängder av blommor:

Det enda som oroar mig är att stammen spricker upp, som synes på bilden. Eller ska det vara så? Mottager tacksamt tips på vad det kan vara som är fel annars, och hur jag ska rätta till det.

Paprika har vi härnäst, både röda, gula och gröna ska det bli om allt vill sig väl:

Slutligen det jag är mest spänd på, habanero och cantaloupemelon:

Habaneron är färdig att skördas vilken dag som helst, ska bli spännande att se hur stark den är och om det känns någon skillnad mot hur den köpta smakar. Vet inte riktigt vad jag ska laga bara, något wokat kanske? Det måste ju vara något riktigt gott när det är den allra första chilifrukten som ska provätas! 🙂 Cantaloupen är jag nog allra mest förtjust i. Det är för det första den absolut godaste melonsorten, och tänk då hur god den egenodlade kommer att smaka! Vi köper ofta cantaloupe här och äter till lördags- och söndagsfrukosten, fantastiskt gott. Det är mängder med blommor på plantan, men än så länge har jag inte sett antydan till frukter. Bara att hålla tummarna att det ska bli något av det! 🙂

 

 

 

 

7 reaktioner på ”Att odla sin trädgård

 1. Jag har ätit mina 3 första egenodlade körsbärstomater i dag! Väldigt gott om fruktämnen på grenarna men vädret har ju varit för kasst för att det ska bli mogen frukt av särskilt många. 😥 😡 Jag har en chiliplanta också, men den lär jag få ta in och se om den kan åstadkomma någonting inomhus istället för den var seg att blomma.
  Härligt med pepparsorter! Min syster har odlat chili i flera år, deras har inte blivit så stark men de har gjort eget pulver som blev perfekt.
  Melon, blä. 😛 Gurkplantor kan jag nada om tyvärr, hoppas att det inte är något fel på dem. Lycka till med fingrarna!

 2. Härligt med egenodlade grönsaker 🙂 Pröva att ”polinera” blommorna med en pensel för mera frukt, gör det på en apelsinplanta jag har och det blir jättemycket frukt på den……
  Har nyss kommit hem från en tur över till Florida , nu är det bara att vänta på temperaturen går neråt så vi kan ge oss iväg med hundarna, det var väääääldigt het där nu, verkar visst ha varit det över stora delar av USA i sommar ………

  1. Åh vad kul att du varit där och ”tittat till det”! 🙂 Har ni det färdigt med hus och så?

   Ja, det har visst varit ovanligt varmt denna sommar, och framför allt så blev det riktigt varmt väldigt tidigt. Här hade vi runt 40 grader redan i början av juni, och så brukar det tydligen inte vara. Idag har det regnat precis hela dagen, och det har varit riktigt skönt. Annars har det faktiskt varit riktigt drägliga temperaturer de senaste två veckorna, mellan 27 och 32 nånting och det har känts helt ok. Men Florida är ju en bit längre ner så jag kan tänka mig att det är lite varmare där fortfarande… 🙂 Håller tummarna att det ska gå att få över hundarna snart!

 3. Det var en effektiv vecka, det slutade med att vi köpte ett helt annat hus men vi hadde tur vi lyckades bli av med det gamla på samma gång. Kände att det andra låg lite för långt ifrån havet, så nu känns det jättebra, då är det bara att invänta avfärden 🙂 Härligt att ni fått lite drägligare temperatur det är bara att njuta, här verkar det som om att sommaren har gjort sitt , men man får ju aldrig sluta hoppas 🙂 vi försöker bada i havet varje dag så länge det går…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s