Dress code i skolan

Innan vi flyttade hit hade Tess ett krav på den skola hon skulle gå på – ingen skoluniform! Vi tyckte väl att det var sekundärt faktiskt, det viktigaste var att hitta en bra skola som hon kunde trivas i, men för henne kändes det absolut viktigast att inte behöva tvingas ha vissa kläder på sig. Jag är lite kluven faktiskt. Självklart vill man ju kunna välja själv vad man har för kläder, men samtidigt slipper man ju mycket av märkeshetsen och modetvånget om alla har ungefär samma kläder.

Skoluniform slapp hon, men däremot har de allra flesta skolor en dress code som man måste hålla sig till. Så även denna skolan! Så här ska man vara klädd:

Byxor:

 • Man får inte bära leggings, jeggings eller tights om man inte har en skjorta, kjol eller klänning som går ner till fyra tum ovanför knäna (både fram och bak)
 • inga yogabyxor eller andra byxor i spandexmaterial som sitter åt
 • inga byxor med låg midja som visar huden runt midjan när man står eller sitter
 • inga byxor med häng
 • inget tryck (ord eller bild) tvärsöver rumpan på byxorna
 • inga pyjamas/mysbyxor
 • inga underkläder får synas när man står eller sitter

Shorts, kjolar och klänningar:

 • shorts, kjolar och klänningar får inte vara kortare än fyra tum ovanför knäna (bak och fram)
 • ingen halterneck eller tubtopp, inte ens om man har en jacka eller kofta över

Toppar:

 • axelband måste vara minst 3 tum breda, har man andra axelband under får de inte synas
 • man får inte visa hud på ryggen eller magen, inte heller så djup urringning så att någon klyfta syns
 • har man en blus eller tröja med spets eller genomskinligt tyg måste man ha något under så att inte huden syns

Huvudbonad:

 • inga hattar/kepsar/mössor, bandanas, svettband, kammar (såna där som man har istället för hårspänne) eller tygtrasor runt huvudet

Skor:

 • man måste alltid ha på sig skor
 • inga flip-flops eller badskor
 • inga skor med hjul
 • inga tofflor

Inga olämpliga meddelanden eller bilder som tryck på kläderna. Skulle någon elev ha på sig något som inte är tillåtet måste den eleven ringa hem och be om att någon kommer med andra kläder. Eleven får inte vara i klassrummet så länge den har på sig de otillåtna kläderna. Skulle någon ha på sig otillåtna kläder vid upprepade tillfällen kommer detta att tas upp till diskussion på högre nivå.

Vissa saker känns väl lite konstiga. Varför får man inte ha kammar i håret t.ex? Är man rädd att de ska användas som vapen? Men annars kan jag tycka att det är bra med lite regler runt vad man ska ha på sig. Hur fräscht är det egentligen med byxor som hänger nere vid knäna och visar både kalsonger och håriga skinkor? Och vill man att ens 13-åriga dotter ska ha en kjol som slutar strax under rumpan? Kalla mig gärna tant, men jag skulle inte ha något emot att vi hade liknande regler i Sverige faktiskt!

2 reaktioner på ”Dress code i skolan

 1. Men alltså – jag tycker att nedhängande hår som alltid ska fipplas med (för det gör tonårstjejer) är MYCKET värre än uppsatt hår. De borde vara glada om tjejerna vill ha uppsatt hår tycker jag. Jag förstår det med bandanas och sånt i håret för det kan signalera gängfärger (även om jag nu inte tror att det direkt är något problem i Tess skola), vilket är dåligt. Mycket dåligt. Men förutom hårprylarna tycker jag att det är en bra dress code, här i Sverige springer ju tjejerna runt och ser ut som fnask och killarna som uteliggare. 🙄

 2. Fast de får i och för sig gärna sätta upp håret, bara det inte är med just kammar. 😕 Men annars håller jag med dig. Jag tror inte barnen är tillräckligt starka alla gånger så att de verkligen vågar stå för vad de tycker, utan hänger på modet för att göra som alla andra. Ibland måste man faktiskt stötta som vuxen och sätta gränser för vad som är ok, och då underlättar det ju om det finns en dress code. Undrar hur många som skulle klä sig så utmanande som de gör i svenska skolor om inte ”alla andra” gjorde det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s