Hibachi

I våras var Tess på en skolutflykt där de gick på bio och sen åt de lunch på en hibachi-restaurang. Det är en japansk restaurang där gästerna sitter runt ett stekbord och tittar på när kocken gör i ordning maten. Ända sedan dess har jag velat gå till en sån restaurang och igår blev det äntligen av.

Det finns flera stycken sådana restauranger i Greensboro men vi valde den som Tess var på, som heter Sapporo. Man kan inte beställa bord i förväg, och det kan vara runt en timmes väntetid på helgerna. Vi kom dock dit tidigt, redan vid halv 6, så vi hade tur och kunde gå och sätta oss vid ett bord direkt. En kvart senare var alla bord fulla så vi hade tur!

Först får man in en liten skål med kycklingssoppa, som är en buljong egentligen, som aptitretare plus en skål med sallad. Sedan kom kocken in och började ”showen”. Först hällde han på olja på stekbordet och tände på så att det slog upp en jättestor eldslåga. Effektfullt, och man vaknade garanterat till i alla fall! 🙂

Sedan stekte han några jätteräkor, som också var som en aptitretare. Jättegott! Efter det var det dags för grönsaker; zucchini och lök. Han kan ju bara steka en sak åt gången så man får äta det i den ordningen han gör det i. Av löken byggde han en liten vulkan, som han tände på:

 

Efter det kom det stekt ris med grönsaker och slutligen kyckling, räkor och red snapper:

 

Han var otroligt skicklig med knivarna, och hackade allting på stekbordet. Helt klart en upplevelse! Ibland brukar de showa till det lite extra och slänga upp knivar och stekspadar i luften och fånga dem i kockmössan (när den sitter på huvudet alltså), men tyvärr gjorde inte vår kock det. Kanske nästa gång! Björn var på en sån här restaurang en gång för några år sen när han var här på jobbresa, tillsammans med både svenska och amerikanska kollegor. Då kastade kocken räkor till dem, som de skulle fånga med munnen. Han gjorde det så skickligt så att alla svenskar lyckades fånga dem perfekt, medan amerikanerna inte lyckades en enda gång. Amerikanerna förstod aldrig att det var kocken som avgjorde vilka som skulle lyckas, så de var väldigt imponerade av svenskarna och undrade om vi brukar träna mycket på sånt här i Sverige? 🙂

4 reaktioner på ”Hibachi

    1. Jag vet, jag vet… 😳 Till mitt försvar måste jag säga att vi inte beställde dem, vi fick dem ändå och det kändes inte riktigt som om det var läge att vägra att äta dem. Tyvärr måste jag erkänna att de var väldigt goda också *skäms*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s