Skollunch eller fredagsmys? Skillnaden är hårfin…

I USA är det ju så att skolmaten inte är gratis, utan antingen köper man mat i skolcafeterian eller också tar man med sig egen mat hemifrån. Här är ett exempel på en veckomeny i Tess skola. Där är man väldigt stolta över sin skolmat som är mycket hälsosammare än på många andra skolor:

 • Måndag: kycklingsandwich, ostlasagne eller PBJ-sandwich (=smörgås med jordnötssmör och jelly, väldigt poppis här!)
 • Tisdag: Nachos med köttfärs, BBQ-kyckling med brödpinnar eller yoghurt med ost och Goldfish Pretzels (små fiskformade kex)
 • Onsdag: Chicken nuggets med brödpinnar, Pizza Dipper (pizzabitar), Chef Sallad med crackers eller PBJ-sandwich
 • Torsdag: Varmkorv, kycklingbitar i buffalosås med brödpinnar, kycklingsallad med crackers eller PBJ-sandwich
 • Fredag: Ost- eller pepperonipizza, Fish Nuggets med hushpuppies (ett slags friterad potatis), chicken fajita-baguette eller PBJ-sandwich

Till detta serveras grönsaker och frukt varje dag, man kan t.ex välja gröna bönor eller en grönsallad men också sockerglaserade morötter eller broccoli med smält ost över. Frukten är oftast färsk frukt men det kan också finnas t.ex inlagda päron/mandariner eller äppelsoppa.

Med lite god vilja kan man alltså äta hyfsat nyttigt, i alla fall vissa dar. En kycklingsallad och lite färsk frukt till efterrätt till exempel är ju helt ok. Men hur många tror att elever i 11-14-årsåldern som står i valet och kvalet mellan en ostburgare (som också väldigt ofta står på menyn) och en kycklingsallad väljer salladen? Och i valet mellan grönsallad eller sockerglaserade morötter är det nog inte särskilt svårt att lista ut vad som går åt snabbast. Enligt Max och Tess är det absolut vanligaste att de som köper mat äter antingen pizza, hamburgare eller chicken nuggets. Varje dag.

Det är ungefär lika många elever som har med sig mat som köper i cafeterian. De som har med sig mat har oftast PBJ-smörgåsar, frysta hamburgare att värma i micron, beef jerky (torkat kött) eller ost i plastpaket som man äter med crackers. Till det är det jättevanligt att man har med sig chips (nästan alla har med sig det varje dag), crackers och pop-tarts. Man kan också köpa glass, kakor och pretzels. Ofta tar de ett par bett på mackan de har med sig och slänger den sen och äter istället chips och kakor. Jag trodde att jag hade fördomar om att det var så här man åt i USA men det visade sig att fördomarna var alldeles sanna…

Till maten kan man köpa mjölk, chokladmjölk eller Gatorade (sportdrycken ni vet) att dricka. Det går inte att köpa vatten. Det finns en vattenkran, men ingen tar vatten där eftersom det inte är så fräscht. Det finns vattenfontäner utplacerade lite här och var i korridorerna och där är vattnet bättre men nästan ingen dricker det till lunchen.

Man äter på plasttallrikar, med plastbestick som ligger i små plastpåsar och dricker ur pappmuggar. Sopberget är inget som man verkar fundera så särskilt mycket över… På väg till matsalen ställer alla upp sig i ett långt led och tågar iväg. Väl i matsalen har man tre bord man kan sitta vid, man kan välja vilken plats som helst bara det är vid ett av de borden. Lärarna sitter vid ett eget bord som står vid det team de tillhör. Såhär är det i middle school, i high school behöver man inte gå på led på väg till matsalen och man sitter var man vill och äter.

Sparar det bästa till sist: varje dag är det ett antal föräldrar som kommer med påsar från Chick-fil-A, McDonalds och andra snabbmatsrestauranger och lämnar till sina barn! 😯 Ok att de inte vill att deras barn ska köpa skräpmaten i skolcafeterian, men istället för att då fixa hälsosammare mat till dem så åker de istället varje dag till en snabbmatsrestaurang (som även om den är billig knappast är billigare än skolmaten) och köper mat och levererar den till barnen…

Man kan få gratis skolmat, har föräldrarna väldigt låg inkomst kan man ansöka om fri skolmat och barnen får då välja något från skolcafeterian. Äter man i cafeterian kan man antingen betala maten kontant eller också sätta in pengar i förväg på ett konto, så för de som får gratis mat ser det ut som om de har ett sånt konto så det behöver inte märkas att de inte betalar själva.

När vi flyttade hit gjorde vi ett avtal med barnen. De får lite mer i månadspeng nu än vad de fick i Sverige, mot att de väljer själva hur de vill göra med skolmaten. Vill de köpa mat i skolan får de betala själva med sin månadspeng, men vi ser till så att det alltid finns mat hemma att ta med sig. Vi gör så att vi lagar såpass mycket mat till middag varje dag så att det finns lunchlådor att ta med sig dan efter. Köper de inte skolmat så får de istället mer pengar över till annat de vill ha, det är bara att välja! 🙂

För Tess del var det inget svårt val, nästan all mat i skolan innehåller mjölk (oftast i form av smält ost i olika former) och eftersom hon är allergisk mot mjölkprotein så är det nästan inget hon kan äta. Dessutom tycker hon inte om det, så det är inte mycket att fundera över. Max köper mat någon enstaka gång, det kan vara om han haft en jobbig vecka med flera svåra prov så att han vill fira lite på fredagen eller att han inte tycker om maten vi har hemma. Det händer kanske 7-8 gånger på en termin att han köper mat, alla andra dar har han med sig. Max har en lunchbox medan Tess valde den klassiska bruna papperspåsen:

IMG_2501

 

Båda barnen väcker visst uppseende i skolan med sina lunchlådor. Tess kompisar brukar hänga över henne och kolla in vad hon har med sig och säger ofta att hennes mamma är en så otroligt duktig kock! Kul med beröm, visst, men åh vad jag tycker synd om dem som kanske ytterst sällan äter hemlagad mat… Det är ju inget märkvärdigt hon har med sig, men det är HEMLAGAT! Mest fascinerande var den gången hon hade med sig potatisklyftor som jag gjort i ugnen, ingen visste vad det var för något. Potatis här är oftast i form av pommes frites eller mos, är det potatisklyftor är de friterade men ugnsbakade hade de aldrig sett förut…

Tyvärr är det ju mycket av en klassfråga också förstås. Om båda föräldrarna jobbar långa dagar, vissa kanske har 2-3 jobb för att klara sig, så varken hinner eller orkar de ställa sig och göra mat från grunden när de kommer hem på kvällen. Och med tanke på hur billig hämtmaten är så är det inte så konstigt att det ofta blir det istället, eller nåt från frysdisken som man snabbt värmer i micron.

Tess berättade en gång för sina klasskompisar att i Sverige är skolmaten gratis, och att man en gång i veckan får fisk i skolmatsalen. De trodde henne nästan inte, och även om de tyckte att det lät helt fantastiskt med gratis skolmat så var de ytterst tacksamma att de slapp äta fisk så ofta… ”Fish, eew!” var den allmänna uppfattningen. 😆 Dessutom berättade hon om det jättefina salladsbordet där man kunde plocka ihop sin egen sallad men de verkade inte särskilt entusiastiska över det heller… När hon sedan drog till med storsläggan och berättade att chips äter vi oftast bara på fredagarna (cosy Friday 🙂 ) och godis endast på lördagar så frågade en av killarna om Sverige är kommunistiskt… :mrgreen:

Fast jag måste erkänna att vi har förfallit lite även vi sen vi flyttade hit. Barnen får faktiskt med sig kakor varje dag, något som jag aldrig skulle ha gett dem dagligen i Sverige. Men när det nu är så att alla andra sitter där med chips och kakor och godis och allt vad det är så har jag lite svårt att begära att de ska gnaga på varsin gurkstav istället… Jag tröstar mig med att de äter ordentlig mat i alla fall, och om de får ett par kakor till efterrätt så är det förhoppningsvis inte hela världen!

Man kan ju skaka på huvudet och skratta åt de galna amerikanerna och deras matvanor, men det jag inte fattar är hur de orkar hela dagarna när de äter så dålig mat? De vuxna äter ju samma mat som barnen, och på kvällen är det många som nästan aldrig lagar middag utan tar med hämtmat hem till familjen istället. Lagar de mat så är det mycket halvfabrikat. I Tess skola hade de en undersökning om matvanor för ett par veckor sedan. En fråga var hur ofta de åt hämtmat, de flesta svarade 3 dagar i veckan, många svarade 5 dagar i veckan. 😯 En annan fråga var om de oftast åt mat som var mycket salt på, och där svarade majoriteten ja.

Under valkampanjen i höstas var Michelle Obama ute i skolorna och pratade om vikten av att äta bra mat. Hon körde igång en kampanj för att få skolorna att dra ner på antalet kalorier per lunch, vilket gav ett ramaskri över landet. På en skola gick elever och lärare ihop och spelade in en video, We are hungry, som handlar om hur de numera är på gränsen till kollaps på grund av att de får för lite att äta:

Problemet var att istället för att se igenom vad skolmaten innehåller (dvs. fett och socker i mängder), så drog man istället ner på storleken på portionerna för att få godkänt antal kalorier per portion. Och eftersom maten är så kalorispäckad blev ju resultatet väldigt små portioner som ingen blev mätt på. Väldigt synd, för det kunde ju ha lett till bättre mat i skolorna och andra matvanor för skolbarnen som de kanske kunde tagit med sig upp i vuxen ålder.

18 reaktioner på ”Skollunch eller fredagsmys? Skillnaden är hårfin…

 1. Jätteintressant Jessica. Jag följer din blogg med stort intresse. Någon länkade igår på Twitter till en stad i Texas där man börjat tillsätta socker i kranvattnet för att det ska kunna konkurrera med all läsk som populationen dricker. Man bara baxnar! Tillsätta socker – i kranvatten?!

  1. Va, är det sant? Inget borde väl förvåna kanske men jösses… Annars tycker jag att just när det gäller det man dricker så är folk över lag otroligt vaksamma just på sockret. I alla fall när det gäller läsk, de allra flesta dricker diet coke och liknande och tror att bara det är sockerfritt så är det ok. Och mjölken ska vara low fat osv. Sen att man vräker i sig pommes frites till dietläsken det är tydligen ok 🙄 Men socker i kranvatten…

  1. Jag satt just och googlade på det för att kolla om det verkligen kunde vara så och hittade också att det tydligen var påhittat. Det var ju skönt åtminstone! 🙂

 2. Oj, oj, oj. Det är ju oerhörd skillnad. Jag tänker på hur vi har det på min förskola. Varje gång (kanske högst 3 ggr /år) när vi skall äta något sött tex semla på fettisdagen eller en lussekat till Lucia. Då motiverar vi varför tex tradition eller tårta till vårt 10 års jubileum. Väldigt sällan ketchup eller sylt.
  Födelsedagar firas med att barnet får göra fruktsallad tillsammans med sin ansvarspedagog och bjuda de andra barnen på. Är det lika söt och fet mat även till de minsta barnen i förskolan?

  1. Jag vet inte riktigt hur det är i förskolan, jag ska kolla upp det för det är ju intressant att veta. Gissningsvis är det väl likadant, tyvärr… Det är verkligen en kontrast mot Sveriges förskolor (och skolor) där man nog generellt sett tänker väldigt mycket på näringslära.

 3. Det är verkligen helt sjukt att dricka low fat mjölk och sedan vräka i sig en massa mättat fett i form av pommes osv. Skönt att Texasgrejen var en bluff. Det var faktiskt ”riktiga” tidningar som skrev om det, så jag gick på det.

  1. Jag tycker det säger en hel del, om både USA och kanske framförallt Texas, att så många faktiskt gick på det och att det spred sig så snabbt. Jag tror man tvivlat betydligt mer på om det verkligen kunde vara sant om man sagt att det var en stad i ett land som Sverige eller Norge faktiskt.

 4. Men Jessica, det kanske är en fantastisk affärsidé att starta ett företag med ”ready-made homecooked meals” – en tjänst som man levererar till skolorna? 🙂

 5. Visades TV-serien om engelska kocken Jamie Oliver i Sverige, när han försökte få amerikanska skolor att börja servera nyttigare mat? Den var väldigt intressant. Han gjorde samma sak här först. Startade i en skola och lagade nyttig mat åt barnen. Det blev ramaskrin till att börja med och föräldrarna smugglade in hamburgare åt barnen på rasterna…i USA var det ännu värre. (Säger Marianne som i princip enbart äter skräpmat och det syns också.)

  1. Ja, vi såg den serien nåt år eller så innan vi flyttade till USA och tänkte väl att de måste ha hittat de mest extrema skolorna i hela USA, men det skulle inte förvåna mig om nåt liknande skulle hända här. Med tanke på matsedeln i skolan blev jag riktigt chockad när Tess berättade att vissa föräldrar kommer in med påsar från snabbmatsrestauranger och ger till barnen, hur tänker man?
   Men är man uppvuxen med det från man var liten blir det kanske så naturligt att fortsätta med samma mat i vuxen ålder, ge till sina egna barn som fortsätter likadant osv. Men just därför borde ju skolorna ta en rejäl funderare och försöka introducera mat som är nyttig men som ändå kan vara god, de gånger Tess kompisar smakat på hennes mat så har de älskat det (förutom fisken då!) så så himla svårt borde det inte vara…

  1. Tess drömmer om den fina skolmatsalen på Önneröd, med ett par olika lunchalternativ, dagens soppa och det jättefina salladsbordet… För att inte tala om de mysiga småborden och inredningen, det ser ju ut som en restaurang där! Önnerödsskolan måste ha Sveriges finaste skolmatsal, så det blev verkligen en kontrast att komma hit!

   1. Jag bara längtar tills även A&G börjar där (till hösten) och får ta del av maten och miljön – det är verkligen jättefint. Är så glad att åtminstone ett av barnen är nöjd med sin bambamat.

 6. Man vet ju inte vad man ska säga. 😕 Som du säger så har man ju HÖRT om det men alltså… jag fattar att amerikanerna gnäller om att de har usel ekonomi om de köper hämtmat hela tiden. 🙄

  1. Fast det sorgliga i sammanhanget är att hämtmat kan vara väldigt billigt här. Handlar man på rätt ställe, och kanske dessutom har någon kupong, så kan man få mat för hela familjen för under 10 dollar. Ska man laga bra och hälsosam mat kan det kosta mer, plus att det tar tid. Så valet är nog alldeles för enkelt många gånger 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s