Stor dag för Max! Eller: Hjälp, vart tog åren vägen?!

Igår var det även en stor dag för Max. Det var nämligen dags att för första gången övningsköra! En av de sakerna som vår barn, framförallt Tess 🙂 , verkligen tycker är den stora fördelen med att bo i USA är att man ju får ta körkort redan vid 16 års ålder. Själv tycker jag att det känns väldigt märkligt att min lilla 15-åring, som nyss var en bebis känns det som, ska få sätta sig bakom ratten men det är bara att acceptera att barnen växer upp…

Premiärturen gick alldeles utmärkt i alla fall. Max var lite nervös, men det gick galant. En sak som helt klart underlättar är ju att det nästan inte finns några bilar här med manuell växellåda utan det är automat som gäller, en pedal mindre att hålla reda på och dessutom slipper man att tänka på när och hur man ska växla!

Vi åkte till en återvändsgata här i vårt område där de inte börjat bygga hus ännu, så där var det garanterat att vi inte skulle möta några andra bilar utan Max kunde köra fram och tillbaka i lugn och ro och koncentrera sig på att få in en känsla för hur mycket man behöver gasa och hur man håller sig i rätt position på vägen. Spännande var det!

IMG_2555

 

På fredag börjar han i körskola. Här kan man gå i körskolan via sin vanliga skola, på Max skola ordnar de intensivundervisning under två helger fredag – söndag. Villkoret är att man sköter sig i skolan och inte blir avstängd – under en period eller permanent – pga. dåligt uppförande.

Man får körkortet i tre steg, kan man säga. Här i North Carolina går det till såhär: första steget är ett Limited learner permit, vilket innebär att man får börja övningsköra tillsammans med en handledare. För att få göra detta måste man:

 • ha fyllt 15 men inte 18 år
 • genomgått en godkänd körkortsutbildning med 30 timmars teori och 6 timmar övningskörning
 • klarat teoriprov, trafikskyltsprov och syntest
 • fått intyg från high shool eller, om man inte gått high school, från körskola att man klarat körkortsutbildningen
 • lämna in en logg där man visat att man övningskört minst 60 timmar (förutom de 6 timmarna på körskolan)

När man övningskör måste man alltid ha handledare med sig, de första 6 månaderna får man bara köra mellan 5 på morgonen och 9 på kvällen och man får inte använda en mobiltelefon när man kör.

Steg två är en Limited provisional license. Då får man köra utan handledare mellan 5 på morgonen och 9 på kvällen, eller direkt till eller från jobbet eller eventuellt volontärarbete inom räddningstjänsten. För att få detta måste man:

 • ha klarat av att behålla sitt limited learner permit i 12 månader
 • inte blivit dömd för fortkörning, åkt utan bälte eller använt mobiltelefon under de 12 månaderna
 • fyllt 16 men inte 18 år
 • klara av ett slags uppkörningsprov ute i trafik
 • ha bilförsäkring (!)
 • lämna in en logg att man kört minst 12 timmar, varav minst 6 timmar måste vara efter mörkrets inbrott

Steg tre slutligen är det ”riktiga” körkortet, och när man tagit det får man köra själv under alla tider på dygnet. För att få det måste man:

 • ha klarat av att behålla sitt Limited learner permit i 6 månader
 • inte ha åkt dit för fortkörning, åkt utan bälte eller använt mobiltelefon under körning

Jag tycker faktiskt att detta systemet är riktigt vettigt. Man har ju hört talas om att i USA får man minsann körkort redan när man är 16 år och herregud så oansvarigt det är att låta ungarna köra så tidigt, men åtminstone jag visste inte att det var såhär det går till och att de faktiskt inte får ett riktigt körkort redan då. Fördelen med att börja så här tidigt och, framförallt, låta det gå i såpass långsam takt innan de släpps helt fria vid (tidigast) 18 års ålder är ju att vid det laget har de hunnit köra ett bra tag och är förhoppningsvis hyfsat säkra bakom ratten. I Sverige kan det ju i princip räcka med att bara ha övningskört några månader innan man får sitt körkort och kan köra helt ensam. Även om man är duktig så har man ju inte hunnit få den erfarenheten som bara många timmar bakom ratten kan ge, så jag tycker detta verkar riktigt bra!

12 reaktioner på ”Stor dag för Max! Eller: Hjälp, vart tog åren vägen?!

  1. Ja det känns vettigt! Men ibland får man ju hjärtat i halsgropen när man möter nån i en bil som ser ut att vara ungefär 12 år och nätt och jämnt räcker med näsan ovanför instrumentbrädan, men man börjar vänja sig… 🙂

 1. I Sverige får man börja övningsköra när man är 16 år numera och den man övningskör med ska ha genomgått en grundutbildning. Men man får fortfarande inte körkort förrän man är 18 år.

  1. Ja det är riktigt och de flesta gör väl det också vilket är jättebra, då hinner man ju få en hel del erfarenhet. Men skillnaden är att i Sverige MÅSTE man inte hålla på och övningsköra två år innan man får sitt riktiga körkort, teoretiskt sett skulle det räcka med att köra ett par månader om man lär sig fort och lyckas klara uppkörningen. Men det är ju absolut bra att de ändrat så att man kan börja redan vid 16.

   1. Ja. så är det förstås.Men man ser här att många tar körkort mycket senare också och inte alls så viktigt att få det när man är 18 år som det var när jag var i den åldern.(det kostar ju en del) Det kan vara nog så bra tycker jag även om jag tror att min son INTE tycker att det är en bra idé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s