Ensamma igen

Efter drygt en veckas mycket trevligt besök är vi nu återigen ensamma. Känns konstigt att huset är så tomt, efter att vi avverkat två omgångar gäster på raken! 🙂 Och förstås trist att de åkt hem igen, nu vet vi ju inte alls när det blir att vi ses nästa gång. Förhoppningsvis i början på nästa år men det visar sig.

Först var de alltså här från tisdag till lördag förra veckan. Det var ju meningen att de skulle komma måndag kväll men vädrets makter ville annorlunda. Men tisdag kl 11.57 landade äntligen planet och Max fick träffa sin bästis Rasmus igen! Vad konstigt det känns att se sina Sverige-vänner här i Summerfield, det stämmer liksom inte! 🙂

Medan vi var kvar här i Summerfield/Greensboro tog vi det ganska lugnt och gjorde utflykter runt i stan. Mest med bara Peter och Kajsa (medan barnen var kvar hemma och badade och äntligen fick spela alla spel ihop som de bara kunnat spela online det senaste året!) så att de fick se lite av Greensboro. Peter var som ett barn på julafton, och var alldeles till sig över alla typiskt amerikanska saker vi såg längs vägen. Jag blev verkligen medveten om hur van man blivit vid allting nu när vi ändå bott här i 1,5 år, Peter och Kajsa såg massor med saker som de reagerade på som väldigt amerikanska medan jag och Björn inte ens tänker på det längre. Kul att få uppleva allting på nytt genom deras ögon!

Bland annat gjorde vi nånting som var nytt även för mig och Björn – besökte en vapenaffär! Peter ville gärna se en och jag var rätt nyfiken jag också måste jag säga. Det kändes jättekonstigt att komma in där. Trots att jag ju visste var det var för en affär så var det väldigt otrevligt att se alla vapen längs med väggarna och vid disken:

IMG_2908

 

Vi fick även hålla i pistolen som ligger i mitten högst upp, och det var riktigt otäckt. Jag fick hjärtklappning bara jag tog i den, jag kände så tydligt att det enda det här vapnet är till för är ju faktiskt att skada eller döda en människa. Ett gevär ska ju förhoppningsvis användas vid jakt, även om det naturligtvis går att använda mot människor också, men en pistol är ju bara till för att ”försvara” sig med (och var och en kan ju ha alldeles egna uppfattningar om vad ”försvar” innebär 🙄 ). Mycket otrevligt. Tung som sjutton var den också, mycket tyngre än jag trott.

På en vägg hängde även halvautomatiska gevär liknande den AR15 som användes vid bioskjutningen i Aurora förra året där 12 människor sköts ihjäl. Det är alltså helt ok och inget konstigt alls att gå in i en affär och köpa den typen av vapen, fortfarande. Så sjukt att man knappt kan tro det är sant. Obama vill ju både begränsa vilka typer av vapen som ska få säljas (och förbjuda de halvautomatiska) och utöka bakgrundschecken som görs av alla som vill köpa ett vapen, men NRA (National Rifle Association) slåss med näbbar och klor för att behålla ”friheten” att äga vilket vapen man vill…

Damen i affären var supertrevlig i alla fall och stod ut med att besvara tusen frågor från oss trots att vi gjorde klart direkt att vi inte var ute efter att köpa något och att det nog märktes på oss vad vi tyckte om vapenlagarna i det här landet. Det enda som förtog det trevliga intrycket var att hon hade ett hölster med en pistol i fullt synligt på höften. Vi tvivlade inte alls på att den var laddad och skjutklar, även innan vi såg skylten i fönstret:

IMG_2909

 

Jag ska inte dra igång någon lång diskussion om vapen, i alla fall inte i detta inlägget men gärna framöver någon gång, men det är verkligen ofattbart med vapenlagarna i det här landet. Nu när jag varit inne i en affär och sett hur det går till känns det ännu värre, även om jag naturligtvis visste sen innan hur det är. Det blir så mycket mer verkligt när man ser vapnen ligga där och ser kunder stega in och provhålla ett halvautomatiskt gevär, som man rimligtvis inte har tänkt sig att jaga hare med, och diskutera för- och nackdelar med de olika modellerna. Vilket dödar jag snabbast och effektivast med, liksom. Sjukt, säger jag igen!!!

Nåja, dagarna i Summerfield gick väldigt fort, och hade Max fått bestämma hade vi nog stannat kvar hemma flera dar till. 🙂 Men på lördagen följde vi med familjen till Washington för några dagars sightseeing. Mer om det i nästa inlägg!

8 reaktioner på ”Ensamma igen

 1. Det är ingen pistol högst upp i mitten, det är en revolver. 😉 Fast det vet du nog redan, jag är bara besvärlig. 😳 :mrgreen: Även jag tycker att deras lagar och många amerikaners åsikter är fruktansvärda och helt obegripliga. Lyckligtvis har jag inga amerikanska kamrater som har de åsikterna, de hade nog inte varit kamrater längre i så fall. *kram* på er, kul att ni hade trevligt tillsammans!

  1. Måste avslöja min okunskap och erkänna att jag trodde det var en pistol… 😳 Eller kanske ännu värre: jag vet faktiskt inte ens skillnaden så jag kallar nog allt för pistol tror jag! Vad är det för skillnad egentligen?

   1. En pistol har ett löstagbart magasin med åtta eller fler kulor, hylsorna skjuts ut ur vapnet när man avfyrar det. En revolver har sex kulor, varken mer eller mindre, som man laddar för hand. De hylsorna stannar kvar inne i revolverna när man avfyrar vapnet. Det är en revolver man använder om man spelar rysk roulette, då laddar man bara en kammare (med en kula) och så snurrar man på kammaren och sedan trycker man av. Man kan inte spela rysk roulette med en pistol för de trycker automatiskt fram kulorna längst fram i magasinet, så det finns alltid en kula där (om inte magasinet är tomt såklart). Så, det var vapen 101! :mrgreen:

   2. Aha! Tackar! 🙂 Om inte annat verkar det vara väldigt bra att veta skillnaden om man nån gång skulle få för sig att spela rysk roulette…

 2. Hej,
  När brukar ni välja att åka hem?
  Vinter eller sommartid för erat årliga hembesök. Eller har ni varierat?

  1. Vi har ju inte varit här så länge så vi har bara hunnit med ett hembesök med hela familjen. Det gjorde vi i påskas eftersom barnen gärna ville hälsa på i sina gamla skolor, vi kom hem till Sverige på skärtorsdagen och då var de i skolan den dagen. Men Björn har varit i Sverige och jobbat ett antal gånger sen vi flyttade hit, och jag har varit hemma på jobb en gång.

   De flesta svenskarna här väljer att åka hem till Sverige under sommartid och det är ju mest praktiskt om man har barn också eftersom jullovet är så kort. Det är lite svårt det där med hemresor tycker jag, samtidigt som man ju vill komma hem och hälsa på släkt och vänner så vill man ju passa på att resa runt och se så mycket som möjligt av USA nu när man är här.

 3. Jag kan inte heller skillnaden mellan pistol och revolver och råkade skriva på Facebook av alla ställen att jag trodde att det var samma sak. Same shit different name liksom … Jag fick med besked veta hur fel jag hade, men jag har återigen glömt vad som är vad 😮
  Då insåg jag att jag inte skulle bli deckarförfattare!

  1. Jag trodde också att det var ungefär samma sak… 😳 Du får väl skriva en deckare där mördaren använder kniv eller gift eller nåt istället! :mrgreen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s