Vår New York-resa

Jag har ju blivit ombedd att bildbomba från min och Tess New York-resa, so here it comes!

Vi körde alltså bil hela vägen upp. 8,5 timme ska det ta enligt gps’en, men man behöver ju stanna och äta åtminstone en gång och dessutom fylla på koffeinförrådet ett par gånger så det är lika bra att räkna med 10 timmar åtminstone. Även om det är en bit att köra känns det ändå fantastiskt att kunna ta bilen till New York, av alla ställen! 🙂

Vi bodde på ett hotell som ligger på Long Island, alldeles i början av Queens. Betydligt bättre priser än om man bor på Manhattan, och med tunnelbanan på bara en knapp minuts gångavstånd och sedan 8 minuters färd in till 42:a gatan alldeles vid Times Square är det ett perfekt läge. Hotellet är inget märkvärdigt alls men rent och fräscht, och man åker ju inte till New York för att sitta inne på hotellrummet ändå så detta hotellet känns väldigt prisvärt.

Direkt på fredag morgon tog vi således tunnelbanan in till 42:a gatan och gick först till en affär som heter Urban Outfitters. Plötsligt kände jag mig rätt gammal, jag hade aldrig hört talas om den förut men Tess blev helt till sig när hon fick syn på den och visste precis vad det var. 🙂 Där hittade Tess en jättefin kjol och en tröja till. Sedan gick vi upp till Times Square, och passerade H&M på vägen. Känns fortfarande lite speciellt att se en svensk affärskedja här i USA. 🙂

På Times Square träffade vi på Tess favoritfigur, Kakmonstret!

IMG_3392

Samt frihetsgudinnan, ivrigt pratandes i telefon…
IMG_3390

Just vid Times Square finns det hur många utklädda figurer som helst. Jag har alltid tyckt att det är lite kul, men denna gången blev det mest jobbigt till slut. Vet inte om det är för att det snart är jul så att alla vill ha in extra mycket pengar, men det enda det gick ut på var att tigga pengar av alla som gick förbi, och särskilt om man tog kort på dem förstås. När jag tog kort på Tess och Kakmonstret dök de andra två upp som gubben i lådan och ville absolut vara med på kortet, och sen kom alla tre och tryckte upp sina påsar i ansiktet på mig och ville ha ”tips” som betalning för kortet. Jag hade ingen lust att betala hur mycket som helst för att ta ett kort med min egen kamera, så jag gav dem en näve mynt var och det såg de inte direkt tacksamma ut för… Dan efter träffade vi på en silverfärgad figur (lite som Plåtmannen i Trollkarlen från Oz), och kom precis när en mamma lagt en dollar i hans påse för att fotografera honom ihop med sitt barn. Jag drog fram mobilen och ville ta kort på dem jag också, men då vände han sig blixtsnabbt om så att jag inte skulle hinna göra det eftersom jag inte betalat…

IMG_3487

Klart jag förstår att de gör detta för att tjäna pengar, men när det blir så utstuderat och så påträngande blir det lite tråkigt tycker jag!

När vi var i New York förra sommaren hade jag och Tess planerat att vi skulle sitta i den berömda röda trappan vid Times Square och titta på folkvimlet, men precis när vi satte oss den gången så öppnade sig himlen och det fullkomligt öste ner och åskade och blixtrade, så det var bara att springa sig till räddning. Men nu äntligen fick vi sitta där, vi hade en otrolig tur med vädret hela helgen. Temperaturen höll sig mellan 15 och 20 grader och solen sken. Underbart! Vi kunde till och med ta med oss kaffet och sitta i trappan och fika:

IMG_3398

IMG_3395

Sen åkte vi till 5th Avenue, uppe vid Central Park, och gick avenyn ner. Bland annat förbi Apple store:

IMG_3402

Andra dagen gick vi in en sväng på Tiffany’s och dreglade över alla vackra smycken. Jag hittade ett halsband för 12597 dollar som jag inte tackat nej till, men Tess var mer modest och fastnade för ett som ”bara” kostade 2000 dollar. 🙂
IMG_3405

Häftig dekoration som slingrade sig runt hörnet på huset:

IMG_3406

Trump Tower:

IMG_3408

Vi trodde att det skulle vara fullt med juldekorationer över hela gatorna, girlander och ljus högt och lågt, men där blev vi besvikna. Göteborg har betydligt mer i den stilen än New York! Detta var en av få prydnader vi såg hänga över gatan:

IMG_3409

Vi hade fått tips av en vän här i Greensboro att Tess favoritaffär, Abercrombie & Fitch, har en flagship store på 5:e avenyn. Så den ville vi ju hitta förstås! M varnade för att det kan vara jättelånga köer för att komma in där och att det kan vara så mycket folk att de bara släpper in ett visst antal åt gången, men som tur var så var det inte så illa när vi kom dit. Visst, det var mycket folk men inte så att det var kö ut på gatan. Inne i affären hänger deras signum, ett älghuvud:

IMG_3413

Affären var i 4 våningar, trappan var lite läskig att gå i. Det är väldigt mörkt inne i deras affärer av någon anledning, och i trapphuset var det svårt att se var trappstegen slutade. Men snyggt är det!
IMG_3415

A&F finns även i Greensboro, men ”bara” en våning så det är ju inte alls så stort som det är här. Kul för Tess att få komma hit! En sak de hade var väldigt smart, det har jag inte sett förut. Man kunde låsa in sin mobiltelefon i ett litet skåp och lägga den på laddning där medan man gick omkring och handlade, så är den färdigladdad och klar när man shoppat klart! Väldigt dåligt kort, men det är som sagt jättemörkt i affären:

IMG_3416

Nåt jag inte fattar är varför de måste spela musik så himla högt i alla klädaffärer i New York! Volymen var så hög i nästan varenda affär vi var inne i att man var tvungen att skrika till varandra för att göra sig hörd, som att gå runt inne i ett disco. Stackars människor som jobbar där säger jag bara, de måste vara helt slut när de kommer hem på kvällen.

Lite julskyltat var det trots allt i skyltfönstren:

IMG_3418

IMG_3419

IMG_3424

IMG_3425

IMG_3439

IMG_3444

IMG_3459

Till slut kom vi fram till den berömda julgranen som står vid Rockefeller center. Mycket tjusigt:

IMG_3434

Och så här ser det ut på kvällstid:

IMG_3492

 

Ett par ”landmarks” hann vi ju se också förstås, även om vi inte var där för sightseeing denna gången. Chrysler building:

IMG_3443

Strykjärnet, som jag tycker är lika fascinerande varje gång jag ser det men Tess förstår mig inte alls. Jag vet knappt själv varför jag tycker det är så häftigt egentligen, men på något sätt är det så väldigt mycket New York för mig:

 

IMG_3457

Nya World Trade Center:

IMG_3471

Mitt i folkvimlet och kaoset vid Times Square såg vi ett brudpar som tog sina bröllopskort:

IMG_3476

 

Annars är ju det häftigaste med New York att bara gå runt och känna stämningen och njuta av att vara där!

IMG_3441

IMG_3472

IMG_3454

IMG_3409

Utanför en kyrka började man 2006, tre år efter att Irak-kriget startat, att hänga upp ett band för varje soldat som stupat i kriget. På varje band står namnet på soldaten och hur gammal han var. Alldeles för många av dem var mellan 20 och 30 år gamla, en fin och nyttig påminnelse om konsekvenserna av krig. Det var väldigt många band som hängde där, och då är det ju bara de amerikanska soldaterna man räknat, förstås…

IMG_3452

Vi åkte även till en outlet som heter Century 21, efter tips från M. En enorm outlet i 8 våningar (tror jag det var), med hur mycket kläder, skor och accessoarer som helst. Mycket märkeskläder från Michael Kors, DKNY, Gucci, Chanel m.m, m.m till riktigt bra priser. Jag hade kunnat gå runt där hur länge som helst, men Tess var inte så intresserad så jag får nog åka dit själv en annan gång. Helt klart ett tips till er som kommer till New York i alla fall!

På söndag förmiddag åkte vi hem igen, trötta men väldigt nöjda. På något sätt lyckades vi åka via Manhattan även på vägen hem, så nu har jag verkligen fått pröva på hur det är att köra bil där! 🙂

På vänter sida här körde vi förbi Empire State Building:

IMG_3506

Mycket folk är det vid övergångsställena…

IMG_3509

H&M, igen!

IMG_3507

 

När vi äntligen krånglat oss ut från Manhattan hamnade vi istället i världens bilkö. Drygt två timmar stod vi i kön, jag vet inte om det var någon bilolycka eller om det bara var att väldigt många skulle åka och hälsa på släktingar eftersom det bara var två dagar kvar till julafton. Det gjorde att det tog drygt 11 timmar att köra hem, vi var rätt möra när vi kom fram! Men vi har haft en väldigt rolig helg i New York i alla fall, och längtar redan tills vi kan göra om det igen! 🙂

 

 

 

3 reaktioner på ”Vår New York-resa

  1. Villken resa ni har haft så roligt att det har gått bra ! När vi tittar på TV och ser snöovädret på östkusten är vi mycke glada att ni är hemma under eget tak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s