Midterm exams

Veckan innan jag åkte till Lysekil i februari hade Tess sina midterm exams. Midterm exams (ungefär ”mitterminsprov”) låter ju som nånting som ska komma i mitten av varje termin, men det kan också vara så att man har dem i mitten av skolåret och så är det på vår skola (kanske i alla high schools?). Syftet är att få en koll på var man ligger i varje ämne för att se om man halkat efter och kanske behöver extra insatser.

Tess hade prov i social studies (samhällskunskap, där hon just nu läser civics and economics som handlar om samhällsekonomi, lagar och konstitutionen), matte, science (naturvetenskap där Tess läser just nu Earth and Environmental som är ungefär som geografi), engelska, franska och P.E (physical education, gympa). Proven skrivs under tre dagar och tanken i år var att eleverna skulle få sluta tidigare dessa dagar, redan 13.50 när proven var färdiga för dagen. Riktigt så blev det inte för Tess den här gången.

Första dagen var en onsdag. Eftersom eleverna skulle ha prov hela dagen och sen sluta tidigare skulle de inte ha lunchrast som vanligt utan istället ha en kort paus där de kunde äta lite snacks. Helt vansinnigt tycker jag, är det någon gång man behöver äta rejält är det väl när man sitter och skriver prov hela dagen! Jag hade gjort i ordning en pastasallad i alla fall, men den tog inte Tess med sig eftersom hon inte trodde att hon skulle hinna äta den.

Väl i skolan hade de bara nätt och jämnt hunnit till sina klassrum innan gaslarmet gick! Inte bara något test heller, utan det var skarpt läge. Hela skolan fick utrymmas, och alla elever fick stå ute och huttra i det kalla vädret medan brandkåren kom och försökte lokalisera läckan. Detta gjorde att proven blev hela tre timmar försenade och därför bestämdes raskt att de inte skulle sluta tidigare utan gå fram till 15.45 som vanligt. Grejen var bara att nästan ingen hade ju med sig mat eftersom de skulle ha slutat tidigare, rektorn ringde hem till alla föräldrar och meddelade att barnen skulle sluta senare men sa inte ett ord om mat. Hade jag bara varit hemma hade jag åkt till skolan och lämnat Tess lunchlåda, men jag var ute och gick med en kompis och hundarna i skogen och hörde inte meddelandet på telefonsvararen förrän det var försent att lämna mat. Tess skickade sms men även det fick jag försent, så det slutade med att hon och fyra kompisar delade på en godisbit till lunch… Tydligen hade skolan delat ut några PB&J sandwiches (mackor med jordnötssmör och sylt) men kön dit var lång så Tess och hennes kompisar hann inte få några. Helt otroligt dåligt av skolan, så får det bara inte gå till!

Andra dagen hade det kommit några snöflingor på natten vilket gjorde att det blev en halv snow day med två timmars senare skolstart. Därför ställde de in proven den dagen och sköt upp dem till veckan efter.

Tredje dagen skulle det äntligen bli en ”normal” provdag, och dagen började för Tess del med gympa. Redan i bussen på väg till skolan kände hon att hon hade lite ont i magen, men hon trodde att det skulle gå över. Hon är ju allergisk mot mjölkprotein så hon misstänkte väl att hon kanske av misstag fått i sig nånting som innehöll lite mjölk. Men att ha tester i gympa när man har ont i magen är ju inte att rekommendera. De började dessutom med beep test, vilket innebär att man springer fram och tillbaka mellan två punkter.Med jämna mellanrum hörs ett pipljud, och då ska man ha hunnit springa till nästa punkt, pipljuden hörs tätare och tätare och därför måste man springa snabbare och snabbare för att hinna. Det är jäkligt jobbigt men Tess är hur seg som helst och brukar vara kvar bland de allra sista. 75 gånger ska man klara att springa fram och tillbaka för att få ett A, men efter 50 gånger hade hon så ont i magen att hon ramlade ihop mer eller mindre. Stackars Tess, hon ville verkligen inte ge upp i första taget! De ringde från skolan så att jag fick komma och hämta henne, jag skulle hem till en annan kompis på ett möte om ett än så länge lite hemligt projekt som vi ska starta upp men som tur var så hade jag inte hunnit åka än utan kunde hämta henne först.

Det verkade verkligen som om det gått troll i den där provveckan!

På tisdagen, när de gjorde om proven som ställdes in för att det var snow day veckan innan,  så skulle de ju äntligen få sluta två timmar tidigare. Men då slutade alla andra också två timmar tidigare den dagen vilket innebar att bussarna var upptagna så de fick i alla fall vänta till ordinarie hemgångstid innan bussen kom. I väntan på bussen kunde de sitta och hänga i cafeterian eller på nedervåningen i skolan (normalt sett får de inte vara kvar där efter att skolan slutat), men Tess gick hem till en kompis som bor nära skolan och väntade där istället. Det var ju bra åtminstone så att hon fick känna att hon faktiskt fick sluta skolan lite tidigare!

Proven hon skulle ha gjort i gympan skulle hon egentligen ha gjort på en särskild ”make-up day”, men även den blev inställd. Som tur var löste gympaläraren det lite smidigt så att hon kunde ta igen det på en vanlig lektion istället. Återstod franskan, den kom hon överens med läraren att hon skulle ta igen veckan efter. Jag hade hunnit åka till Sverige vid det laget, och döm om min förvåning när jag lyssnade av min telefonsvarare, efter att ha landat i Charlotte igen på väg tillbaka hem, och hörde hur skolan ringt fredagen innan och sagt att Tess skulle ta igen franskan den dagen! Det var jätteviktigt att hon var på skolan absolut senast klockan 14, annars skulle hon inte få göra testet. Detta ringer de alltså om enbart till min mobil, inget samtal hem eller till Björns mobil när de nu inte fick tag i mig personligen. Räknar de kallt med att mamman i familjen aldrig nånsin åker hemifrån eller vad? Åtminstone kunde de ju ha nämnt det för Tess som ju faktiskt var den det berörde, fredagen var en ledig dag så hon var inte i skolan den dan. Suck! Men till sist löste det sig, hon hade ju faktiskt gjort upp med sin lärare om en annan dag när hon skulle göra testet och det gick att göra det då så allt var frid och fröjd. Men maken till krångel för några provs skull har jag aldrig varit med om!

9 reaktioner på ”Midterm exams

 1. Men för i… 👿 !!! Det låter som om proven tog skolan helt på sängen på något sätt, och som att det inte hade föresvävat dem att någonting KUNDE hända som störde deras planer. 🙄 Skönt att det löste sig för Tess till slut.
  Nu blir jag ju nyfiken på det hemliga projektet! :mrgreen:

  1. Det känns lite som om de handlar på impuls varenda gång det händer nåt, inte som om de har någon plan B alls. 😐

   Ja nu blev du allt bra nyfiken va? 😉

 2. Helt otroligt! Snacka om otur, men att skolan inte ens kan fatta att barn, ja folk över huvud taget, behöver MAT för att orka med en lång dag, ofattbart. Och det där provet i gympan -hjälp, vilken grej. Jag blev trött bara av att läsa om det. 🙂

  1. Visst är det märkligt, samtidigt som man i ena stunden kan vräka i sig enorma matportioner så verkar det i nästa som om man inte överhuvudtaget förstår att människor behöver mat på regelbundna tider för att orka prestera. Det känns som om de har ett väldigt märkligt förhållande till mat här överhuvudtaget…

 3. Ibland verkar USA så himla enkelt att leva i. I nästa stund är det så krångligt att man blir matt bara av att läsa om det! 🙂
  Spännande med projekt!

  1. Ja så är det verkligen! Vissa saker är väldigt enkelt här och mycket lättare än i Sverige, men så fort det kommer till regler och bestämmelser och byråkrati så är det rena mardrömmen… 🙂

 4. Alexander ska till USA till hösten och plugga på High School. Detta låter som en rtiktigt mardröm! Beep-test…ja, det finns här också. Blev däremeot glad över att gympa heter physical education- Alexanders favoritämne. Tack för all matnyttig info om skolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s