Året runt på en vecka

Jag tänkte förra söndagen att jag skulle dokumentera vädret veckan som kom och skriva ett inlägg om det eftersom det verkade som om det skulle bli en ovanligt händelserik vecka även för att vara här. Och jag fick verkligen rätt, skulle det visa sig…

Så här kan det alltså vara en vecka i North Carolina, alla fyra årstider under en enda veckas tid! Även om vädret varit extra extremt detta år…

Vi är lite amerikanska och börjar veckan med söndag. Men mest för att verkligen få med alla årstider 🙂

Söndag 2/3: Sommar
En underbar dag! Vi toppade på 21°C, det var en fantastisk känsla att öppna dörren och känna att det var alldeles ljummet ute. Man kunde sitta ute på altanen i t-shirt och fika, och vi firade med att rensa gräsmattan på hundskit (jag) och provköra gräsklipparen (Björn).

Måndag 3/3: Höst på förmiddagen, vinter på eftermiddagen
Måndag morgon bjöd på småtrist väder och bara några plusgrader. Vid halvtolvtiden, när jag var ute och gick med hundarna, började det först regna, sen kom en hagelskur och avslutningsvis isregn blandat med snö. Skolorna stängde 3,5 timma tidigare, strax efter 12, så att alla barn skulle hinna hem innan det blev alltför halt på vägarna. Kontrasten med den härliga sommardag vi hade dan innan var total, så här såg vår altan ut på eftermiddagen:

IMG_0073

Det snöade riktigt rejält:

IMG_3571

Tisdag 4/3: Vinter
Kallt, -5°C. På grund av all snön var skolorna givetvis stängda på tisdagen. Snow day nummer 6 denna vintern. Det hade väl varit en sak om eleverna var lediga och sen tar man igen förlorad tid under ordinarie skoltid, men så är det inte. Blir det en snow day så ska den sedan tas igen (=make-up day) på en ledig dag, så nu kommer det att ryka dagar både på påsklovet och sommarlovet för att ta igen alla dagar. Helt värdelöst, en och annan ledig strödag pga. snön är ju inte samma sak som att ha ledigt flera dagar i sträck, så barnen får ju inte den sammanhängande ledighet de så väl behöver. Dessutom är det ju många som planerar in resor under loven och då ställer det ju naturligtvis till det när man måste ta ledigt från make-up days.

Onsdag 5/3: Vårvinter
På onsdagen började man ana våren igen. 3°C och molnigt på förmiddagen, lite varmare på eftermiddagen. Snön hade smält undan rätt bra från vägarna som blivit plogade dan innan, så skolbussarna kunde tack och lov köra så vi slapp ytterligare en snow day. I skogen låg det fortfarande kvar lite snö men det töade mer och mer:

IMG_3573

Torsdag 6/3: Vår
5°C och mer vår i luften. Snön nästan borta, hurra! Fast det varnades för isregn senare och jodå, framåt kvällen började det.  Mer och mer tog det i, skolorna hade sagt att de skulle lämna besked på fredag morgon om huruvida det skulle bli snow day eller bara 2-3 timmars delay. Vi hoppades i det längsta på 3 timmars delay!

Fredag 7/3: Full vinter
På fredag morgon var det alldeles uppenbart att det inte skulle bli någon skola den dagen. Vi vaknade upp till en morgon med rejält med snö, igen:

IMG_3579

Det utvecklades till ett nytt katastroftillstånd, men denna gång var det mer befogat. Vi här i norra delarna av Greensboroområdet (Summerfield, Oak Ridge m.m) klarade oss bra, men i de södra delarna där de flesta svenskarna bor (Jamestown, Adam’s Farm, High Point m.m) var det värre. Isregnet la sig på träden och gjorde att mängder av träd föll, elledningar rasade ner och det blev strömavbrott i stora delar av staden. Som mest var drygt 140.000 hushåll utan ström!

Med tanke på hur kalla husen är här även när man har på värmen så måste det ha varit en mardröm för alla som blev strömlösa.  Som tur är så är vi ju ganska många expat-svenskar här som hjälper varann, så omedelbart kom erbjudanden upp på vår facebooksida om mat- och sovplats hos de som fortfarande hade ström och bodde såpass nära de som var utan att de kunde ta sig dit. Vägarna var nästan omöjliga att ta sig fram på, isregnet hade gjort dem livsfarliga, så man kunde inte åka några längre sträckor. Rena stormen Gudrun-känslan! Lätt surrealistiskt för oss här i norr som visserligen hade snö och isregn vi också men inte alls i samma omfattning, här la det sig aldrig på träden så det var aldrig någon risk för strömavbrott.

Lördag 8/3: Vår/försommar i luften, vinter på marken
Lördagen bjöd på underbart väder, 17°C och strålande solsken. Vi tog en promenad med hundarna i skogen och de var helt galna båda två. Java rusade fram och tillbaka så snön sprutade bakom henne och tog då och då en tugga snö i farten utan att ens sakta in, och Morris tog sig fram medelst hasning (på rygg!) den första halva kilometern. Han älskar att rulla sig i snö och kunde bara inte få nog! Jättekonstig känsla att pulsa fram i snön när det var så varmt i luften!

Bambun såg lite malplacerad ut i all snön:

IMG_3581

En märklig vecka, även för att vara här! Nu håller vi alla tummar för att vi ska slippa fler snow days. Igår, måndag, var skolorna åter stängda, men denna gång för att alla skolor inte fått tillbaka strömmen än. Och man kan inte bara stänga de skolorna då utan då stänger man alla så att alla är lediga samtidigt och har make-up days samtidigt. Nu är vi alltså uppe i 7 make-up days! När vi flyttade hit hörde vi talas om en rekordvinter då det varit hela 6 snow days, nu är det rekordet slaget… Som det ser ut nu ryker nästan hela påsklovet, bara långfredagen blir ledig eftersom övriga dagar blir make-up days. Men ikväll har school board möte och ska besluta om ifall det möjligtvis går att ordna så att även torsdagen kan bli ledig. Hoppas på det!

När Tess var ledig igår åkte vi iväg och åt frozen yoghurt. När vi satt där i solskenet i 24° värme var det svårt att tro att det tre dagar tidigare varit full vinter! 🙂

IMG_3584

5 reaktioner på ”Året runt på en vecka

 1. Men jösses! Det här extremvädret känns inte bra …
  Roligt att se bilderna med all snö.
  Tycker synd om barnen som missar sitt välbehövliga påsklov 😦

  1. Nej jag håller med, det är verkligen extremväder… Fast det är ju inte helt ovanligt här i NC direkt, men frågan är om det brukar vara riktigt så här ombytligt.

 2. Det låter som om vädret i Greensboro behöver bipolärmedicin! :mrgreen: 😆 Fast trist för barnen med alla snow days, hoppas att de kan få Skärtorsdagen ledigt också.

  1. Haha, ja vädret är tämligen bipolärt! 🙂

   Tyvärr blev det inte ledigt på skärtorsdagen 😦 Tycker verkligen det var fel, de behöver ju sitt lov och dessutom är det många (inklusive vi) som bokat resor över påsklovet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s