Våran mattetjej!

Förra måndagen ringde min mobil när jag satt i bilen på väg till en hundkurs med Java. ”Hello, this is Ms M” var det någon som sa, ”jag är Tess mattelärare. Är Tess i närheten så att hon kan höra detta?” Jag talade om att jag satt i bilen så det var ingen fara. Blev jättenervös och tänkte att nu har det hänt nånting i skolan. Men Tess var alldeles som vanligt när hon kom hem på eftermiddagen och det borde väl ha synts något på henne om det hänt något under dagen?

Men det var inget farligt alls visade det sig, tvärtom var det något väldigt roligt. På torsdagen skulle årets award ceremony hållas på high school, och Ms M hade nominerat Tess för ett award i matte! Det här är alltså inte honor roll, där man premierar de som har högst betyg i samtliga ämnen, utan det här är awards som ges till de som lyckats extra bra i respektive ämne. Varje lärare får nominera någon/några av sina elever om de tycker att de visat framfötterna lite extra, har de ingen elev det året som de tycker varit tillräckligt duktig så behöver de inte nominera någon alls. Och Tess blev alltså utvald bland årets freshmen! Förra året fick hon ju ett award på middle school som hette ”spirit of excellence”, också det för sina matteprestationer. Hon är grym, helt enkelt! 🙂

Normalt sett så talar varje lärare om för sina elever vem som blivit nominerad, men Ms M ville hålla det hemligt för Tess så att hon skulle bli riktigt överraskad. Jag blev riktigt rörd, det märktes hur mycket hon tycker om Tess. Hon pratade en lång stund om att Tess är ”absolutely phenomenal, I love her!” 🙂 Problemet var nu bara hur sjutton vi skulle få med oss Tess till skolan på kvällen för att ta emot sitt award utan att tala om att hon kommer att få ett. Det är bara de elever som ska få ett award som kommer dit, andra får komma också om de vill men ingen gör det i princip.

Vi bestämde oss för att inte säga något till Tess förrän på torsdag eftermiddag, så att hon skulle få så lite tid som möjligt på sig att ta reda på hur det egentligen låg till. Så när hon kom hem från skolan nämnde jag att ikväll är det award ceremony och att vi hade fått ett mail med inbjudan att komma dit. Nej det behöver vi inte sa Tess, det är bara de som får award som behöver komma och jag kommer inte att få något. Jag försökte spela dum och säga att jag har ingen aning men det verkar som om det krävs att vi kommer. Varpå hon genast a) kräver att få se mailet och b) ringer och dubbelkollar med sin kompis. Jag försöker slingra mig undan att visa mailet och kompisen bekräftar givetvis att det bara är de som ska få awards som behöver komma. Så till slut fick jag säga att hon visst skulle få ett award, men jag vägrade tala om vilket. Hon gissade direkt på matte förstås men jag sa inget!

Kvällen började med att ordföranden i föräldraföreningen berättade lite om vad som hänt och utsåg några kandidater till olika uppdrag och så fick vi svara ja eller nej på om vi tyckte att de skulle väljas. Har ingen aning om vad det handlade om, mikrofonen funkade inte så bra så det var bara de som satt längst fram som hade en chans att höra ett ord av vad hon sa trots diverse försök att justera ljudet. Sedan skulle det väljas föräldrarepresentanter som skulle sitta med i ”School Impovement Team”. Två kandidater fanns det, båda hade skrivit varsitt tal där de talade om hur engagerade de var i skolan och vilka fantastiska saker de skulle uträtta om de blev valda.  Jag och Björn blev lite fulla i skratt, när det ska väljas sånt här i Sverige brukar ju alla föräldrar genast titta ner i golvet och huka sig lite och hålla tummarna för att någon annan ska ta på sig det frivilligt så att de slipper, men här har man alltså rena valkampanjen för att försöka bli vald! Vi fick lappar där vi kryssade i vem vi röstade på, men det rådde viss förvirring eftersom det lät som att två stycken skulle väljas och det fanns ju bara två kandidater. Sedan visade det sig att båda två blev valda, så hela processen kändes lite smått överflödig, minst sagt!

Sen var det dags för award ceremonin. Det är en stor skola med många elever, och många ämnen. Vissa lärare hade nominerat flera elever, och även om det även fanns lärare som inte nominerat någon alls så blev det ändå en himla massa awards. Matte var det sista ämnet, så efter 1,5 timmas väntan var det äntligen dags för Tess att ta emot sitt diplom! Här får hon först skaka hand med rektorn:

IMG_6658

Tess bästa kompis syster fick också awards, två stycken till och med, i social studies och i körsång. Här är båda tjejerna med sina fina diplom:

IMG_6664

Så roligt för Tess, och verkligen välförtjänt. Är det någon som kämpat med matten och som överhuvudtaget är otroligt ambitiös och duktig med skolarbetet så är det hon, och det har verkligen gett resultat!

Efteråt fick vi prata lite med matteläraren, som visade sig vara lika trevlig som hon lät på telefon. Det tråkiga med skolan här och systemet med att man inte har en egen klass är att man ju inte har föräldramöten med klassen där man kan få träffa alla lärare. Nu är det bara vid såna här stora möten med hela skolan man ser dem och då hinner man ju inte prata så mycket. Vi träffade även på Tess lärare i social studies i alla fall, vilket var jätteroligt. Tess har pratat så mycket om honom och han verkar vara en väldigt bra lärare. Ung, bara 23 år, väldigt engagerad i sitt jobb och med väldigt vettiga värderingar. Dessutom ett stort fan av Sverige! 🙂

9 reaktioner på ”Våran mattetjej!

 1. Grattis till Tess, bra jobbat och två år i rad dessutom! 🙂 Det måste vara bland det svåraste att byta till engelska i, just matte, eftersom man måste lära om alla ord – åtminstone tycker jag det men jag är iofs ingen jättestjärna i matte. 😆 Måste fnissa åt amerikanerna med sina valkampanjer till allt möjligt men det är faktiskt uppfriskande mot hur det är här – som du säger vill ju alla föräldrar slippa undan. Det var jäkligt jobbigt när man som lärare behövde hjälp att ordna utflykter eller aktiviteter, för att inte tala om vem som skulle kunna vara kassör för klasskassan. 🙄

  1. Ja det är verkligen jättekul för henne! Och som du säger så är det ju inte helt enkelt att byta land och språk när det gäller matte, dels måste man lära sig alla termer på engelska, och dels så har de ofta andra metoder här och är inte särskilt flexibla med att låta eleverna använda någon annan metod även om resultatet blir detsamma. Plus att hon ju faktiskt låg ungefär två år efter kunskapsmässigt när vi flyttade hit. Så hon är väl värd sitt award!

   Ja, visst är det kul med valkampanjandet! Jag tror du skulle gillat att vara lärare här istället! 🙂

   1. Jag tror att du har rätt, jag kan vara ganska auktoritär så jag tror absolut att disciplinen som råder i (åtminstone i vissa) amerikanska skolor skulle passa mig bra. 🙂

 2. Förstår att du är en väldigt stolt moder 😉 ett jättegrattis till Tess, bra jobbat det är minsann inte så lätt att flytta till ett nytt land och behöva lära en massor av nya saker och dessutom lyckas så bra. Precis därför värmer det ju extra gött i hjärtat , för man vill ju så gärna att det inte ska bli för svårt för dom små liven ❤
  Hur ser era sommarplaner ut, åker ni till Sverige eller stannar ni kvar här? Skönt för ungarna att ha ett långt sommarlov framför sig, ja även för oss också, inga tider att passa……….bara vara 🙂
  Var rädd om dej vännen, kram kram Dorit

  1. Ja du vet ju precis hur det är! Det är så kul att läsa på fb när du skriver om skolan och att det gått så bra för din familj också!

   Sommarplanerna är inte helt klara än, men barnen vill ju gärna till Sverige några dar i alla fall och träffa kompisar och släkten och så. Vi får se hur det blir, jag har ju varit i Sverige en hel del det sista halvåret även om det inte var under så trevliga omständigheter. Det jag behöver mest av allt är att jobba så att jag kan bli klar nån gång, men lite semester hoppas jag kunna ta i alla fall. Vi är sugna på att åka till Boston annars, och det hade varit kul att bila runt lite i Maine. Vi får se vad det blir! 🙂 Hur ska ni göra i sommar, åker ni till Sverige?

   1. Ser ut i dagsläget som om dom andra åker hem en sväng, själv stannar jag med hundarna, tycker inte det är värt den långa resan för så kort tid, än har jag inte varit här tillräckligt länge så jag längtar ”hem” Annars har vi pratat om att ta en roadtrip med husbuss…………
    Kan ju passa dej rätt bra om familjen åker hem så du kan få lite arbetsro utan att behöva tänka på matlagning, tvätt och dyligt 😉

 3. Grattis Tess… og dejligt at du viser at du er stolt af Tess – det er jeg sikker på at hun er rigtig glad for.. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s