Att hämta ett schema

Idag kunde man åka till skolan och hämta ut sitt schema för det kommande skolåret. Eftersom man inte har klasser här på samma sätt som i Sverige utan man går ihop ämnesvis så görs varje schema individuellt för varje elev. Det gör också att det inte läggs upp något schema på webben utan man måste åka till skolan och hämta sitt eget unika schema. Fast frågan är om de hade lagt upp det på webben ändå, de är inte speciellt framme när det gäller modern teknik (läs datorer) i det här landet. Bara det faktum att man fortfarande väldigt frekvent använder faxar här säger väl en del! 🙂

Att hämta schemat är däremot inget man bara gör sådär i förbifarten när man har vägarna förbi. Åh nej, det kräver förberedelser värre än om det var rikets säkerhet det var frågan om. För att få ut schemat är man tvungen att ha med sig ett idkort för eleven, kopia på förälderns körkort och inte mindre än två ”proof of address”. Proof of address, för den som inte vet, är ett papper som bevisar att man bor på den adress som man uppgett. Men man behöver åtminstone inte gå till folkbokföringen och begära ut ett skriftligt intyg, nej det räcker med att man har med sig ett brev som är adresserat hem till en så att det står både ens namn och ens rätta adress i adressfältet. Känns ju inte som att det borde vara alltför svårt att förfalska ett sånt men ok…

Nu krävdes alltså två olika brev, och de enda som godkändes var en vatten-, gas- eller elräkning. Det blev till att gräva i pärmen med betalda räkningar och fiska fram den senaste vattenräkningen och gasräkningen. Sen skulle de alltså ha kopior på dem så att de kunde behålla dem, plus kopia på körkortet. Detta såg vi sent på kvällen igår och vår kopiator har slut på bläck. Stön! Björn som är en kreativ kille kom på lösningen: han fotade naturligtvis alla dokumenten, skickade över bilderna till datorn och printade ut dem. Vad gjorde man innan man hade kamera i mobilen?! 🙂

Så idag åkte Tess och jag till skolan beväpnade med hennes pass och alla papper och hon fick ut sitt schema. Sen följde ett sms’ande utan dess like så att hon kunde kolla med alla kompisar hur deras schema såg ut och om de hade några lektioner ihop. Det visade sig att hon hade de flesta ämnen ihop med åtminstone någon av dem, och hela tre + lunch ihop med allra bästa vännen, så hon var mer än nöjd. Dessutom kommer hon att börja dagarna med sin teaterklass och det låter ju som en skön start på dagen!

3 reaktioner på ”Att hämta ett schema

  1. Det känns så konstigt att USA av alla länder är så efter när det gäller datorer och mail. Med tanke på hur bekväma och lata de är med så mycket annat, menar jag. Även med tanke på hur gärna de slår sig på bröstet och tycker att de är så duktiga och bra … 🙂

    1. Jag tycker också det är konstigt, var inte riktigt beredd på det när vi flyttade hit. Men man märker nu när man bott här ett tag att de har rätt svårt för att tänka långsiktigt när det gäller ekonomi, över lag ser de bara kostnaden som är just nu när det gäller att införa nya saker och bryr sig inte lika mycket om hur mycket man kommer att spara på sikt. Jag tror att det många gånger är det som gör att de halkar efter när det gäller såna här saker.

  2. Fax, det är ju stenålder. 😆 Det är ju märkligt att de ska ha så mycket pappersarbete fast jag antar att det är hela pedofilgrejen – att bara föräldrar, skola och eleven själv (och vännerna såklart) ska kunna ha koll på var hen är på dagarna så att det inte är lätt att komma åt för andra. Men, det verkar ju lite konstigt för oss, liksom att de inte använder nätet och datorer som vi gör i Sverige.
    Skönt för Tess att hon fick ämnen med kompisarna och teater verkar klart bra att börja dagarna med. Stackars den som får börja måndag morgon med algebra! 😆

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s