Labor Day-weekend

Förra helgen var det Labor Day här i USA, den infaller alltid den första måndagen i september. Labor Day betyder arbetarnas dag, och borde alltså vara likvärdig med Första maj i Sverige. Den instiftades för att fira de ”sociala och ekonomiska bedrifter” som arbetarna åstadkommit. Men förutom att vara arbetarnas dag så är det inte många likheter med hur det är i Sverige.

Röda fanor, demonstrationståg och eldiga tal lyser med sin frånvaro här. istället kan Labor Day, åtminstone här där vi bor, sammanfattas med tre ord: Ledigt, Rea och Pool. Eftersom själva Labor Day alltså alltid infaller på en måndag och den dagen är ledig så innebär det att det blir en tredagarshelg. Eftersom det är första helgen i september har skolorna precis startat, eleverna har gått en hel vecka i skolan och de flesta har börjat jobba på allvar efter semestern. Vardagen har därmed slagit till och Rutiner och Tidiga Morgnar stirrar en återigen ilsket i vitögat. Då är det jätteskönt att få mjukstarta med en långhelg efter den första intensiva skolveckan!

Rea då. Jo, traditionellt så är det Labor Day Sale och affärerna passar på att försöka bli av med resterna från sommaren. Det gör ju att de stackarna som jobbar i affär knappast har någon Labor Day, åtminstone inte i den mening det är tänkt, utan får jobba extra mycket istället. Å andra sidan vet jag inte hur många det verkligen är som åker och handlar just den dan, jag tror de flesta prioriterar sol och bad istället.

Vilket för oss över till punkt nummer tre, Pool. Det är ju som sagt första helgen i september, vilket åtminstone här i Södern innebär att sommaren långt ifrån är över. Det brukar vara varmt, kanske riktigt rejält varmt till och med. I år har vi fått en värmebölja och det är varmare nu än vad det var mitt i sommaren, de flesta dagar den senaste veckan har det varit en bra bit över 30 grader. Så de flesta brukar passa på att åka och bada, antingen ut till kusten eller också i någon pool. Men jag skrev ordet Pool som punkt nummer tre av en annan anledning – Labor Day brukar nämligen vara den sista helgen som poolerna har öppet här. Memorial Day i maj är den dag poolerna öppnar, och Labor Day är sista dagen. Dock bor vi som tur är i ett område där folk inte är så benhårda med reglerna. Är det varmt innan Memorial Day så öppnar poolen tidigare här, och är det som i år att det fortfarande är varmt efter Labor Day så låter man poolen vara öppen ett tag till.

Vi hade en lugn och skön weekend. På lördagen var vi och ytterligare en familj hemma hos goda vänner och grillade vilket var jättemysigt. Varmt var det ju som sagt så vi satt ute hela kvällen och det var alldeles ljummet i luften. Underbart!

På måndagen var vi ute och paddlade! Det finns en konstgjord sjö som heter Lake Brandt som ligger bara knappt 10 minuters bilfärd från där vi bor, praktiskt taget inne i stan. Där hyr de ut kanoter och fiskebåtar, och vi har pratat hur länge som helst om att det skulle vara mysigt att hyra kanot och i måndags blev det äntligen av. Vi körde en intensiv övertalningskampanj med våra barn men ingen av dem ville följa med tyvärr, så jag och Björn stack iväg själva.

Fantastiskt mysigt, och vilken lyx det är att ha möjligheten att göra detta på så nära håll! Feg som jag är vågade jag inte pröva en sån där kanot där man sitter i ett hål i mitten, med benen in under. Med mina långa ben är jag livrädd att jag ska fastna om kanoten skulle slå runt, så att jag drunknar. Nej, det fick bli en kanadensare istället. 20 dollar (140 kronor ungefär) kostar det att hyra, och då kan man paddla hur länge man vill. Vi hade med oss fika och paddlade ut till en liten ö och gick iland där och fikade. Hur mysigt som helst!

IMG_3932

IMG_3937

 

En kul detalj: på den lilla ön hittade vi en geocache (googla ni som inte vet vad det är!). Vi letade inte efter den egentligen utan råkade bara snubbla över den. Men det roliga var att loggboken låg helt för sig själv på marken istället för att, som i Sverige, ligga inne i en vattentät påse, som ligger i en vattentät burk, som ligger i en vattentät påse, osv… Här låg den bara där på marken under ett tätt lövverk och var i hur fint skick som helst, det är skillnad på väderlek helt klart! 🙂

IMG_3930

Vi blev så bitna av att paddla att vi bokade in privatlektioner med han som har hand om kanotuthyrningen. Det är en sak som jag verkligen älskar med det här landet, det är så enkelt med såna här saker. I Sverige hade vi antagligen fått leta reda på en paddlingskurs, ställt oss i kö för en plats och sedan gått ett fast antal lektioner. Här kunde vi på plats boka en privatlektion som inte kostar skjortan (40 dollar), då kommer vi att hålla på runt 2,5 timmar och vid en tid som passar oss. Perfekt! Det som gör mig nervös är att det inte är fråga om kanadensare då, utan om ”riktiga” kanoter. Jag måste alltså komma över min skräck för att sitta fast. Instruktören försäkrade dock att jag inte kommer att fastna alls, och han kommer att låta oss slå runt några gånger så att vi vet hur vi ska bete oss. Kommer att bli läskigt, men det är ju bättre att lära sig hur man gör!

5 reaktioner på ”Labor Day-weekend

  1. LÅTA er slå runt? Tvinga, more like. 😯 😀 Det kommer säkert att gå jättebra och det låter supertrevligt och som du säger, betydligt mindre pretentiöst än i Sverige. Skönt att ni hade en lugn helg, just what the doctor ordered för dig tror jag. Kram på er!

    1. Ja i mitt fall lär det nog mer bli att han får tvinga mig är jag rädd! 😀 Tyvärr kunde vi inte ta lektionen idag som det var tänkt men nästa söndag är det dags, jag får återkomma med rapport om hur det gick då! 🙂

  2. Om du med riktiga kanoter menar kajak så har det pågått en övertalningskampanj med mått hos oss för att få mig ”biten”. Jag har provat med Rolands på landet och det funkar men biten, nej!
    Så vi hyrde en dubbel i Blekinge på semestern, det blir nog inga fler gånger. Naturupplevelsen är härlig men blåsten och Vinglet är inget för mig. För er del blir det det ju insjö så jag hoppas att det känns bra. Mysigt är det i allafall att göra saker ihop. Många kramar från oss!

    1. Ja kajak är det nog jag menar ja! Nu har jag ju inte testat en sån än utan bara kanadensare så vi får väl se vad jag säger när jag väl testat! 🙂 Men det är otroligt mysigt att glida fram så tyst och så nära vattnet och naturen tycker jag. Det lär ju mest bli insjöar för vår del, men det är ju ”bara” 3-4 timmar till kusten så helt omöjligt är det inte att vi testar havet också när vi väl lärt oss lite mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s