Valextra!

I Sverige är det kanske en vecka kvar till valet, men vi exilsvenskar har redan klarat av röstningen för den här gången. Här i North Carolina får man åka till huvudorten Raleigh, där svenska konsulatet ligger, och rösta.

Tre dagar höll man öppet för röstning. Den 27 augusti kunde man rösta kl 10-12, den 28 augusti kl 13-15 och den 3 september kl 17-19. Raleigh ligger knappt 1,5 timmas bilresa från där vi bor, så för oss var 3 september enda alternativet som funkade. Tänk på det ni hemma i Sverige som tycker det är jobbigt att gå iväg och rösta, ni kan både förtidsrösta plus att ni har precis hela dagen på er på valdagen att masa er iväg till vallokalen som ligger några minuters gång/bilväg från där ni bor! Finns inga ursäkter, iväg med er bara! 🙂 

Denna gången fick vi båda två röstkortet i tid. När det var val till Europaparlamentet fick Björn sitt i god tid men jag fick mitt tre veckor efter valet… Naturligtvis borde jag ha ringt och efterlyst det alternativt kollat om man kan rösta ändå, men i våras var livet ett enda stort kaos så det fanns varken tid eller energi över till att fixa med såna saker. Jag har dåligt samvete för att jag inte röstade, särskilt med tanke på hur bra det gick för SD då, men gjort är gjort.

Ett enda parti skickade ut reklam även till oss här borta – nämligen moderaterna. Ingen annan brydde sig tydligen inte så mycket om den förtryckta gruppen utlandssvenskar! 🙂 

Eftersom vi är utskrivna från Sverige får vi endast rösta i riksdagsvalet, vi tillhör ju ingen kommun eller landsting längre. Det kändes rätt konstigt måste jag säga, det blev väldigt påtagligt att vi inte riktigt tillhör Sverige nu! Men det kändes riktigt högtidligt när vi kom fram till konsulatet och såg skylten utanför, även om det inte var direkt pampigt precis utan konsulatet var inhyst i en lokal i en vanlig kontorsbyggnad.

IMG_0087

 

Inte ens en svensk flagga utanför, det var lite dåligt tycker jag. Men denna fina skylt hängde åtminstone innanför dörren när man kom in på konsulatet:

IMG_0088

 

Det var en 7-8 stycken svenskar till där när vi kom fram, ingen som vi kände igen dock. Flera av dem hade inte fått röstkort men det gick alldeles utmärkt att rösta i alla fall om man bara hade passet med sig. Där ser man, då hade jag kunnat rösta i våras! 😦

Själva röstningen gick hur fort som helst. Först fick vi gå in en och en i ett rum där alla valsedlar låg utlagda och där man la sin valsedel i det vanliga kuvertet, samma som i Sverige. Sedan fick man gå till ett annat rum där man blev avprickad på en lista innan man fick lägga kuvertet i en låda. Jag frågade om man kunde få reda på valresultatet för North Carolina sen, men tyvärr går inte det. Rösterna räknas inte här i NC utan de skickas direkt till Sverige tillsammans med alla andra utlandsröster. Alltså borde man kunna få reda på valresultatet för samtliga utlandsröster, men inte för vår lilla ”valkrets” här i NC. Lite synd tycker jag som tycker sånt är väldigt roligt. Men man kan tydligen få reda på hur många procent som röstat av de som är röstberättigade här, men alltså inte hur de röstat.

Sen var det över och vi fick sätta oss i bilen och köra hem igen. Sammanlagt 3 timmars bilkörning för att kunna rösta, som tog ett par minuter. Lite av ett antiklimax! 🙂 Det borde vara lite mer pompa och ståt och folkfest tycker man, men huvudsaken är ju att man röstar. Nu är det bara att vänta på valdagen hemma i Sverige, och frossa i debatterna innan även om valet är klart för vår del. Jag älskar valdebatter, tycker det är jättekul att följa dem även om blodtrycket går upp till livsfarliga nivåer och jag knappt klarar att titta efter ett tag för att jag blir så förbannad på dem som säger och tycker ”fel”! För att inte tala om valvakan, den är ju bäst av allt. Ska bli lika kul som valvakan här i USA för två år sen, då var jag så nervös så jag inte visste vart jag skulle ta vägen innan Kaliforniens röster var räknade och det stod klart att Obama vunnit. Fördelen nu är att vi ju ligger 6 timmar efter Sverige så nu behöver man inte sitta uppe halva natten innan det är avgjort, och att döma av opinionsmätningarna så kommer ju detta att bli en riktig nagelbitare!

17 reaktioner på ”Valextra!

 1. Min tiominuterspromenad till vallokalen känns helt plötsligt inte så jobbig längre. 😀
  Jag är så in i….. trött på all skit som spys ut nu, jag brukar drabbas av det någon vecka innan. Jag har tagit mig mycket tid att sätta mig in i vad och vilka jag kommer att rösta på så jag känner inte att jag kommer att ändra mig och kommer därför att försöka låta det bli till myrornas krig i bakgrunden. Annars blir jag galen innan söndag.

  1. Jo jag känner igen det där, absolut! Skillnaden nu är att nu tittar jag ytterst sällan på svensk tv, jag ser aldrig svenska nyheter utan nöjer mig med att kolla svenska tidningar på nätet, och annan svensk tv ser jag nästan aldrig heller. Det blir liksom aldrig av, särskilt inte över sommaren när det i alla fall mest är repriser och serier som jag i alla fall kan se på amerikansk tv. Så jag har ju missat allt tjafs runtomkring och kan istället välja att enbart se de debatter och utfrågningar jag själv vill och då blir det ju roligt igen! Har kollat igenom halva Reinfeldt/Löfvén-debatten nu, ska ta resten ikväll. Jag har ju redan röstat så det spelar ju ingen roll för min del, men det är kul ändå!

 2. Här i San Francisco bjöd de iaf på goda kakor och kaffe/te till alla som kom och röstade på Konsulatet 🙂 Och vi hade lika dåliga tider vi så det var bara för min man att be om ledigt en förmiddag men som tur har man laglig rätt att göra det för att rösta här i USA.

  1. Lyx med kakor och kaffe! 🙂 Jag visste inte att man har laglig rätt att ta ledigt för att rösta här. Gäller det alla stater? Jag tänker på debatten som var här när det var val 2012 eftersom valdagen är på en tisdag och inte alla kan/hinner rösta eftersom de jobbar. Men det kanske är obetald ledighet?

   1. Vi gamla går till biblioteket jössagården ,,, två prickar över o…. vi har röstat iveckan så det är klart ! Jössatanterna träffas på biblioteket varje torsdag ett bra sätt för oss gamla att ses !

 3. Tycker också att ni borde mötas av lite pompa och ståt – det ÄR högtidligt att gå och rösta. Åtminstone borde de flaggat. *fnys*

  Ja, valkvakan lär bli en nagelbitare. Får fjärilar i magen när jag tänker på det. Jag ska dessutom följa med Per och hans partivänner med respektive, på gemensam fest. Eller om det blir motsatsen till fest. (Gud vilket antiklimax i så fall.)

  Efter allt jobb som han har lagt ner förtjänar han ett bra resultat, känner jag. 🙂 Fast så känner väl alla antar jag. 🙂

 4. Att rösta i Budapest tog 1 timma dit, 1 timma o vänta i kö o sen drygt en timma hem för vi virrade bort oss. Känns som att USA är lite mer organiserade! Och ja, de som inte röstar i Sverige ska ha en riktigt, RIKTIGT bra ursäkt till varför de inte gör det!!

  Trevlig blogg du har föresten!
  Mvh
  Nennan

  1. Vad kul att du tittade in, Nennan! 🙂

   Ja själva röstandet gick ju på ett ögonblick här, jag är glad att vi slapp stå i kö. Fast det var ju snarare svenska konsulatets förtjänst förstås! Den amerikanska byråkratin och all administration är rena mardrömmen här annars, mycket krångligare än jag nånsin hade trott. Du borde ha en blogg du också, hade varit jättekul att höra mer om hur det är att bo i Ungern!

   1. Jag började en gång i tiden men var tvungen att sluta. Man får inte publicera bilder från skolan egentligen o def. inte skriva något om lärare eller lektioner. Om en lärare kommer på att den är nämnd på nätet så kan det komma tillbaka på examen. Så om jag inte kunde skriva om skolan så fanns det helt plötsligt inte så mkt kvar. 😉

  1. Hej, vad kul att höra! Då har jag åtminstone två läsare i England! 🙂
   Just nu är jag en extremt tråkig bloggare tyvärr, har inte nån energi över. Ska försöka bättra mig dock!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s