Att jäsa en deg

Idag är det bakdag. Jag har blivit smått manisk på att baka bröd, jag började lite försiktigt när vi precis köpt vår fina köksmaskin från Kitchen Aid, men ganska snart rann det ut i sanden. Men i höstas tog jag tag i det igen, och nu bakas det för fullt! Tess är jätteglad, ”jag vet inte vad som hänt med dig mamma men fortsätt bara!” sa hon för ett tag sen… 🙂

Ett problem har dock dykt upp nu på vintern. Husen är kalla och dragiga här, och vi har inga element utan värmen kommer från AC:n som blåser upp varmluft genom galler i golven:

IMG_4317

Det är väl oftast helt ok, frågar man Morris är det till och med att föredra framför vanliga element eller golvvärme. På sommaren ligger han utsträckt tvärs över gallret och njuter av kall luft som blåser på magen, och nu på vintern är det istället skönt att ligga där och bli riktigt varm tycker han. 🙂

Däremot är det lite meckigt att baka bröd. Färsk jäst är krångligt att få tag på här, det säljs inte i vanliga affärer utan man får åka till ett bageri och köpa direkt från dem om man absolut vill ha tag i det. Jag tar mig aldrig tid att göra det utan köper torrjäst istället, och det går ju utmärkt att baka med men det är lite känsligare för att det ska vara varmt. Och husen här är som sagt kalla, och det drar från fönster och dörrspringor. Dessutom blåser det då från AC:n i golven. Inte så optimalt, så när det är riktigt kallt får man vara lite extra kreativ. Sätter man på öppna spisen och lägger degen framför så blir det varmt och gott och degen jäser som den ska. Man får bara passa så att ingen hund eller katt går fram och provsmakar…

IMG_4314

Ingen verkar direkt ifrågasätta att husen är byggda på detta viset, och de är absolut inte beredda att betala för att bygga hus som är varma och dragfria. Lika mycket som kylan kommer in nu på vintern så läcker ju kalluften ut på sommaren, så gasräkningen är mycket imponerande de månader det är riktigt kallt och riktigt varmt. Men engångskostnaden är ju högre om man ska bygga ett mer rejält hus och här tänker man oftast (och det gäller inom de flesta områden) bara på vad saker och ting kostar just nu och ser inte på vad de kan spara framåt.

6 reaktioner på ”Att jäsa en deg

 1. De är bra märkliga där i USA, jag minns när jag hade min amerikanska pojkvän… han hade nog blivit rejält korkad av allt hasch han rökt (han hade slutat innan vi träffades, annars hade vi ju aldrig blivit tillsammans) för han trodde mig helt uppenbarligen inte när jag berättade om hur vi bygger hus här, inte förrän han kom hit och hälsade på. Han tyckte att det var jättemärkligt att vi har bostadsområden överallt som inte är slum eller låginkomsttagarboende åtminstone och tänkte att det var jättekonstigt att elementen inte går på el i många hus. Sådant trodde han inte på innan han kom hit, han trodde att jag skönmålade Sverige. 🙄 😆
  Hoppas att brödet blir bra, det är kreativt tänkt av dig att jäsa framför öppna spisen! *tummen upp*

  1. Många här är ju så övertygade om att USA är världsledande när det gäller i princip allt, så de tar nog inte ens in att man skulle kunna göra på något annat sätt. Sen när det gäller just husen kan jag ju på sätt och vis förstå att de just här inte bygger för att de ska kunna klara nån större kyla eftersom det ju faktiskt är varmt större delen av året, men med tanke på att man måste köra med AC’n även på sommaren eftersom det är så himla varmt då så skulle man ju även då tjäna på att ha tätare hus…

   Brödet blev jättebra, det jäste som tusan! 🙂

 2. Hej, tack för en intressant blogg! Har följt den i flera år och då är jag ingen bloggläsare. Drömmer om att göra en liknande resa med familjen någon gång. Angående otäta hus så kommer jag ihåg att du skrev att huset ni bor i skulle kosta ca 3 milj. att köpa och med tanke på storleken går det inte ihop trots en låg dollar men det är klart att om det bara är plywoodväggar utan isolering så är produktionskostnaden inte lika stor som i Sverige. Hur länge blir ni kvar i USA, tänker ni utvandra för gått eller börjar ni längta hem till Sverige?
  /Jonas

  1. Tack, det känns hedrande att du följer min blogg då!

   När vi hyrde huset låg det ute för ungefär 3 miljoner SEK, det stämmer. Det är jättestort, drygt 300 kvm, men de bygger ganska så annorlunda här än i Sverige. Tunna väggar, mycket mindre isolering än vi har i Sverige och åtminstone i vårt hus många billiga (initialt i alla fall…) lösningar. Man saknar svensk byggstandard jättemycket! Vattenledningarna är inte isolerade t.ex, så blir det riktigt kallt måste man komma ihåg att spola i kranarna med jämna mellanrum så de inte fryser, och det tar evigheter innan man får varmt vatten i kranarna (även på sommaren).

   Hur länge vi blir kvar ja, det är en bra fråga! Vi vet inte riktigt än, nu har barnen 1,5 respektive 2,5 år kvar i high school och vi skulle gärna bli kvar här tills båda gått ut så de slipper byta skolsystem igen innan de gått ut. Men det är ju inte helt upp till oss, så vi får vänta och se vad som händer helt enkelt. Visst kan man längta hem ibland, men ingen av oss känner sig nog redo att flytta tillbaka än! 🙂

 3. Några goa recept att dela med dig?
  Jag fick lära mig av en tjej att knyta en plastpåse runt degbunken när den skulle jäsa. Skulle ge bättre resultat. Duktig du är! Själv skulle jag också behöva komma igång och baka mer.

  1. Idag var det ciabattabröd jag bakade, hittade receptet på recept.nu. Jag har ett bra recept på grova rågfrallor annars som du kan få, det är Tess favorit! 🙂 Jag har också hört det där med jäsningen så jag brukar ta plastfilm över bunken (det är det jag har över plåten med deg på bilden), det funkar bra. När man väl kommit igång och hittat några bra recept så är just bröd inte så jobbigt att baka tycker jag, det sköter sig ju självt större delen av tiden. Bullar och sånt är jag tyvärr inte så bra på, det är så meckigt… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s