Att ta in hundar och katter i USA

Vi ska ju som sagt ha med oss våra hundar och katter till USA. Enda undantaget är gammelkatten Bengan, han har hunnit bli 18 år nu och skulle nog inte klara flygresan och alla strapatser så bra. Dessutom har han börjat få mer och mer ont i kroppen så vi har beslutat att han ska få somna in. Känns jättehemskt men vi vet att det är det bästa för honom.

Övriga hundar och katter ska däremot med. Det är inte helt lätt att få reda på vad som egentligen gäller vid införsel av husdjur. För att skoja till det lite extra har ju olika stater olika regler, så man kan inte bara gå in på amerikanska ambassadens hemsida och kolla där utan man måste ta reda på vad som gäller för just den delstaten man ska till. Efter en del letande hittade jag den här sidan, och denna.

Här finns en hel del info om att ta in hundar och katter till USA överhuvudtaget, och dessutom reglerna för varje delstat. Kommer man från ett rabiesfritt land som Sverige så räcker det i princip med att ha ett veterinärintyg på att djuret är friskt. För säkerhets skull bör man rabiesvaccinera senast 30 dagar innan resan. Eftersom vi ska tillbaka till Sverige igen med allihop om några år så kände vi att det är lika bra att vaccinera allihop här i Sverige och skaffa svenska pass till dem, det kommer att underlätta när vi ska in i Sverige igen.

Sen är det flygresan då. Olika flygbolag kan ha olika regler, så man får kolla med det bolag man ska åka med helt enkelt. Det som brukar gälla är att om djuret är litet, vikt c:a 8-10 kg, så kan man få ha det hos sig i kabinen (fast i bur förstås). Större djur får åka i lastutrymmet. Detta är nog det som jag oroar mig för mest av allt vad gäller flytten just nu! Skulle helst vilja droga allihop så att de stensover hela resan igenom, men det kan man tyvärr inte göra (risken är att de dör, sövda djur ska övervakas hela tiden). Problemet är ju att vi dessutom kommer att ha minst en mellanlandning = flera starter och landningar för de stackarna. Ska kolla lite om det finns något lugnande man kan ge dem, finns ju DAP-halsband t.ex. Det hade känts lite bättre om man kunde fått vara hos dem men tyvärr är det inget alternativ. Vi ska åtminstone försöka ordna det så att vi kan åka bil sista biten när vi väl landat i USA (om det nu blir i New York eller var det blir). Då slipper vi en extra flygresa med ett litet och bullrigt plan.

Flygburar måste införskaffas. Vi har en bur till Morris, som vi förutseende nog köpte för länge sen och såg till att det var en bur som var godkänd för flygresor. Återstår katterna och Java. Man kan ha två djur i varje bur, om djuren är ungefär lika stora, så vi tänkte att katterna skulle få åka tillsammans i en bur. Java måste däremot få en egen. Hon är ju ingen liten tös direkt, så vi måste ha största storleken, 122×86 cm… Skulle köpt en chihuahua istället! 🙂 Igår var Björn iväg till ”vår” djuraffär och pratade med dem om bur. De ska kolla runt och se till så att vi får ett bra pris på en Petmate-bur (likadan som den till Morris). Även katterna ska få en sådan. Jordbruksverket har info om mått och annat. Buren ska ha ”hel” botten (inte galler eller liknande) och vara vattentät. Det ska finnas vattenskål och den ska ha ventilationhål, samt dekaler som talar om att det är ett levande djur i buren. Kolla med flygbolaget exakt vad som gäller om ni ska flyga med hundar och/eller katter!

13 reaktioner på ”Att ta in hundar och katter i USA

 1. Du kan ju testa Zylkéne inför flygresan. Vid särskilda tillfällen kan man ge en högre dos, Nilla sov sig genom senaste Valborg och hon är ju extremt ljudberörd. Ingen ”bakfylla” som de får av droger. Finns till både hund och katt. Info finns här: http://zylkene.se/assets/files/zylkene_folder.pdf Jg har doseringen för särskilda tillfällen i en pdf om du vill läsa.

  //Ulrika

  1. Ja just det, det tipsade veterinären om när jag var där med Morris svampeksem. Vet du vilket som är bäst? Kanske kan testa båda innan iofs, och se hur det funkar. Du får gärna maila pdf-filen med doseringen!

   1. Jag har inte testat DAP så det kan jag inte svara på. Ni kan ju prova Z innan ni åker så ni ser hur de reagerar på den. Det är ju helt ofarligt att testa sig fram med den. Jag har PDFen på jobbdatorn, ska försöka komma ihåg att maila den i morgon!

 2. Hej! Jag sökte runt lite på google om hur det är med att ta med katter till USA. Så hamnade jag här på din blogg. Sen såg jag att detta inlägg var skrivet 2011. Om du ser detta får du gärna maila mig. (theresehaga@hotmail.com) Jag har lite frågor om det här med att flytta till USA med husdjur och så vidare. Och gärna veta hur det gick!

  Jag ska inom kort flytta till USA och jag har en katt. Och som du säger, det finns inte så många sidor här som visar exakta regler för det.

  Tack på förhand! MVH Therese

 3. Hej! Jag sökte också runt på google om hur man gör när man ska ta med sig katter till USA och så hamnade jag här, precis som therese! Jag ska också flytta till USA inom kort och jag har tre stycken katter som ska med. Hade blivit jätte tacksam om du kan maila mig (elliinorlarsson@live.se) också om hur det gick till och vad du var tvungen att göra. Jag är nervös inför resan när jag inte vet vad som gäller riktigt, hade varit så bra att få höra av någon som har gjort den resan! 🙂

  MVH Ellinor

 4. Hej,

  Hur gå era resor med katt?
  vi skall ev ta med två till usa. mycket orolig gällande resan samt alla papper mm
  Hur man kanske får hem dem mm

  1. Det gick jättebra att resa med katterna! De hade varsin bur (även om de är vänner kan de få panik och börja slåss om de sitter i samma bur så det rekommenderas inte). Jag gav dem Zylkene innan resan och det hjälpte bra, de var ganska lugna med tanke på att de inte var speciellt vana vid att ens åka bil, än mindre flyga flygplan! Annars gällde samma regler som för hundarna; pass, rabiesvaccinering, veterinärintyg som är högst 48 timmar gammalt. Kolla noga vilka regler som gäller nu bara, det kan ju ha ändrats på de drygt 4 år som gått sen vi reste. Kolla också upp ordentligt vad gäller införsel i den stat som ni ska flyga till, det kan skilja en del mellan olika stater. Att ta hem dem sen ska inte vara några problem, och det underlättar ännu mer om du har skaffat ett svenskt husdjurspass till dem där du har alla rabiesstämplar både från Sverige och USA. Lycka till!

 5. Hej – jag kommer eventuellt att flytta till Wisconsin efter nyår och vill ta med mig mina två katter och två hundar – men då ena hunden är knähög så antar jag att han måste åka i fraktutrymmet och det skrämmer mig lite eftersom han är nervös – självklart får han sällskap av den mindre hunden och så katterna i bur hos mig – men jag undrar om man under resan får ha buren i knä så man kan lugna dem? Det är en lång flygresa så både mat, vatten och ”behov” kommer ju att ske. Hur löser man det för de som åker i fraktutrymmet? Jösses vad det snurrar av frågor jag blir jätteglad om någon kan höra av sig och berätta hur det gått för er som redan gjort detta
  carina.remegius@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s