Vaccination

För nån vecka sen åkte jag iväg och vaccinerade alla våra djur. Jag tycker väl oftast att vi är en högst ordinär familj, men när jag drog in på djurkliniken med två hundar och två katter och såg hur stressad hon i kassan blev av alla papper och djur så insåg jag att vi kanske har tagit i en aning när det gäller antalet fyrbeningar i familjen… 🙂

För katternas del så skulle de chipmärkas (hundarna är redan chippade) och vaccineras mot rabies, hundarna skulle enbart rabiesvaccineras. Dessutom skulle allihop få varsitt husdjurspass. Tack och lov så ändrar Sverige sina införselkrav fr.o.m. 1/1 -12. Hitintills så har kravet varit att man måste kolla upp om djuret bildat antikroppar mot rabies, vilket görs på laboratorium i Tyskland dit man alltså måste skicka ett blodprov och kostar runt 1000-lappen per djur. Från och med årsskiftet så slopas detta, då räcker det att man har vaccinerat senast 30 dagar innan införsel. Sverige är ju rabiesfritt, så USA är väldigt generösa när det gäller att ta in djur härifrån och det finns inga andra krav för att ta in dem dit (åtminstone inte till North Carolina). Skönt, det sparar oss många tusenlappar!

När vi väl rett ut vilket pass och vilket chip som hörde till vilket djur och skrivit in uppgifterna i respektive pass var det dags att börja sticka. Katterna var otroligt duktiga, sa inte ett knyst trots att nålen med chippet inte är att leka med. Java stod också snällt blickstilla medan hon fick sin spruta och slickade sedan veterinären på näsan som tack. Morris, tuff terrier som han borde vara, var den ende som fjantade sig och hade en nära-döden-upplevelse när han skulle stickas. Tre gånger fick hon försöka innan det lyckades, men sen var det klart och jag kunde lasta in hela menageriet i bilen igen och åka hem.

Max fick ta med Gandalfs pass till skolan och visa upp dan efter, hans fröken trodde honom knappt när han berättade att även djuren ska ha egna pass… 🙂

6 reaktioner på ”Vaccination

 1. Vaccinerade Akila förra veckan, och hon tyckte oxå det var superläskigt.. Vetten frågade om det var Amstaff i henne och när hon fick svaret ville hon sätta på munkorg med förklaringen ”Nu är hon spänd, så man vet aldrig”.. Jag lät henne hållas, eftersom Akila är så snäll och finner sig i det mesta, så även munkorgen..

  Förra gången jag vaccinerade hos annan vet så gosa dom med Akila ordentligt, och när hon var lugn så stack dom henne. Denhär körde bara rätt på när Akila fortfarande var uppspelt över en ny person att pussa på…

  Tur att det gick bra för er iaf 🙂

  1. Hos Morris vanliga veterinär har de som policy att de bara försöker sticka två gånger, går det inte då så kommer det en annan veterinär och gör det. Det brukar funka bra på honom, som har blivit fjantigare och fjantigare för varje gång. Han är alltid glad innan, viftar på svansen och så, men precis när de ska sticka till så vrider han sig som en mask. Fjant!

   Stackars Akila, inte lätt att vara livsfarlig kamphund alla gånger! 🙂

  1. Ja, minimikrav är husdjurspass + veterinärintyg som är högst 48 timmar gammalt. Sen kan det vara särskilda regler för Kalifornien (rabiesvaccination t.ex), så det är bäst att du kollar vad som gäller för just den delstaten.

   1. Hej igen vill bara säga tack för din underbara blogg! Har en fråga till dig eller några.. Vet du vad som behövs för att få in sin hund till USA eller kalifornia? Vilka intyg och vilka vacciner som behövs? Ja har bara en hund och vill verkligen inte ge bort honom.. Klarar inte av det! Så ifall du har info som hjälper mig så är jag förevigt tacksam! Mvh mohsen

   2. Jag har skrivit om vad man bör tänka på i detta inlägget: https://utvandrare.wordpress.com/2011/10/29/att-ta-in-hundar-och-katter-i-usa/#comments och det finns även tips listat i en av kommentarerna här: https://utvandrare.wordpress.com/2012/01/28/hela-familjen-antligen-pa-plats/#comments

    Kolla även länkarna jag tipsar om i ”Att ta in hundar och katter i USA”-inlägget så borde du kunna hitta info om vad som gäller just i Kalifornien. Förhoppningsvis ska det väl inte skilja så mycket mot reglerna här i NC, dvs. pass+veterinärintyg. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s