Vapen…

Det här reklambladet låg på ett av borden på McDonald’s när vi var där förra veckan:

Det var reklam för friluftskläder, flugfiske, jaktgevär och – pistoler. Även om man vet att det är så i det här landet så hajar man ändå till. I dagens tidning var det en artikel om att en 17-årig svart kille blivit ihjälskjuten. Han hade tydligen varit och handlat godis och var på väg hem genom ett ”gated community” (ett inhägnat bostadsområde). Detta område hade även en vakt, som tyckte att 17-åringen såg skum ut och att han tittade konstigt på husen i området. Han ringde tydligen 911, men istället för att vänta på att de skulle komma, eller åtminstone försöka prata med killen, så tar han upp sin pistol och skjuter honom. Det skrämmande med artikeln är att den inte överhuvudtaget ifrågasätter att vakten hade en skarpladdad pistol med sig. Inte ett ord om hur fel det blir när vem som helst springer omkring med vapen, eller det skrämmande med att en vakt – som borde vara aningens utbildad på det han jobbar med och inte borde anta att varje färgad person han ser är en potentiell brottsling – tar upp pistolen och skjuter.

Förra veckan hade Tess skola en övning i hur man ska göra om det skulle bli en skolskjutning i deras skola. Alla fick sätta sig under fönstren och krypa ihop så mycket som möjligt så att personen ifråga inte skulle se dem om han tittade in genom fönstret. Med tanke på att det bara var ett par veckor sedan den senaste skolskjutningen inträffade (i Ohio) så är det väl bra att de övar, men var är vapendebatten nånstans?! Hur länge ska man tycka att det är viktigare att alla ska kunna ha ett vapen att ”försvara sig med”, än att barn och oskyldiga skjuts och dödas?

7 reaktioner på ”Vapen…

  1. Håller verkligen med! Men säg det till en Amerikan så blir de arga i de flesta fall. De brukar säga att de är inte vapen som dödar människor, det är människor som dödar människor. Ja men det skulle ju ha varit mycket svårare UTAN vapen… Å andra sidan undrar jag om det kan gå för långt åt andra hållet också. Här i England har ju inte ens poliser vapen, så det är inte många som respekterar polisen inte.

    1. Ja det är märkligt att de inte ser kopplingen… 😐 Och det förstås, det funkar väl inte så bra med den andra ytterligheten i England heller. Men i Kanada är det väl ganska så välfungerande vad jag vet, det är ju dessutom så nära här att man tycker att de borde titta lite närmare på hur det kan komma sig. Men individens frihet att göra sina egna val är tydligen viktigast. 😕

  2. Helt vansinnigt. Det skulle ju inte bli samma skador om någon gick bärsärkargång UTAN vapen i en skola. Det borde ju för fan någon tänka på. Det var väl i Cali som de fick rätt i att man får bära dolt vapen på campus häromsistens? Man måste dock ha licens. Nähä? 🙄

    1. det var nog Colorado 🙂 googla på ”make my day-laws” (eller castle doctrine) oxå – en annan Vilda Västern-uppfinning…

  3. på det senaste universitetet där jag undervisade innan detta så fanns det en rörelse att tillåta de studeranden att ha vapen i klassrummen om de hade en ”concealed weapons license.” Jo, för de konservativa studeranden tyckte att de hade rätt att kunna försvara sig om det kom någon galning och gick bärsärkagång. Hade jag faktiskt sett någon bära vapen så vete fan om jag inte hade vägrat rakt upp och ner att undervisa och så jag väl blivit avskedad (för jag tror det slutade med att dom faktiskt fick den rättigheten fast kanske inofficiellt).

    Och jag hade ett antal relativt obalanserade studeranden under mina år i mina kurser så jag funderade allvarligt på chanserna att dom snarast skulle använda de där vapnen mot mig om det blev diskussioner om fusk eller om betygsättningar i slutet av terminen när de var sönderstressade och inte hade sovit ordentligt på ett par veckor. Det andra är ju hur mycket ”bättre” (NOT!) det skulle bli med en eldstrid mellan en galning med halvautomatisk pistol och fyra eller fem 20-åringar i en föreläsningssal om Virginia Tech-historien upprepades. Håhåjaja…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s