Kolibrier i vår trädgård!

Häromdagen stod jag och diskade, och råkade titta ut genom fönstret och får se – en kolibri! Den stod helt stilla i luften, vingarna gick så snabbt att man inte ens såg dem. Så häftigt! Det är klart att vi är medvetna om att vi har flyttat långt söderut och att både klimat, flora och fauna är annorlunda här, men man blir ändå överraskad när man ser sånt som absolut inte finns hemma i Sverige. Så ynkans liten var den att den såg ut mer som en insekt än en fågel, och jättevacker med grönskimrande rygg.

Jag pratade med Anne som bor här i området och var alldeles till mig: ”I saw a hummingbird outside my kitchen window today!!!” Hon tyckte väl inte att det var riktigt lika fantastiskt som jag tyckte, hon hade ju sett en och annan själv så att säga… 🙂 Men hon trodde att den letade efter mat, de som äger huset brukade tydligen mata kolibrierna när de bodde här och nu undrade den väl vad som hade hänt med käket. Så då fick jag lära mig att kolibrier inte äter vanliga fågelfrön, utan de ska matas med nektar som man har i speciella behållare. Dan efter åkte jag och Max och köpte en:

Vacker är den inte, men det var den minst krimskramsiga vi kunde hitta 🙂 Den röda vätskan är alltså själv nektarn, den som är i nu följde med när jag köpte behållaren men man kan blanda till egen sen av socker och vatten. Sen dricker kolibrierna genom de pyttesmå hålen man ser i det gula på blommorna. Man fattar hur små fåglarna är när man ser de små hålen, helt otroligt att de kan få in näbben där…

Sen var det bara att vänta, med kameran inom räckhåll. Och det dröjde inte länge innan den första ”hyresgästen” kom. Så här ser de ut:

 

Visst är de fina?!

Andra flygfän som bor här är inte lika roliga. Vi var och simmade i poolen på kvällen med Anne och Scott för några veckor sedan när en fågel kom och blixtsnabbt störtdök ner mot vattnet. Åtminstone trodde jag att det var en fågel, men Anne berättade att det var en – fladdermus! Fy tusan, jag är glad att jag aldrig såg den ordentligt… De är inte särskilt stora, men fy så äckliga!

 

15 reaktioner på ”Kolibrier i vår trädgård!

 1. Häftigt!, visst är det roligt när man får se djur i det vilda som man bara sett på zoo eller på TV. När jag var i SC var vi på ett studiebesök till en stormvattendamm för att se hur de hanterar dagvatten. Det som var mest intressant var dock alla små aligatorer som simmade runt vilket vår lärare inte reflekterade över. På kvällen fick vi även se eldflugor vilket var häftigt.

  /Jonas

  1. Ja, det är ju så mycket häftigare att se dem i vilt tillstånd istället för inburade på zoo. Alligatorer hade varit jättekul att få se! Åtminstone om de är små och man inte simmar rakt mot dem… 🙂 Eldflugor har vi här också, det har jag glömt att skriva om. Först fattade vi knappt vad det var som blinkade till bland träden när vi såg dem första gången 🙂 Ibland är det rena fyrverkeriet om de är riktigt många, hundarna är väldigt konfunderade! :mrgreen:

 2. Hej kära du!!!!1
  Det var ju ett tag sen jag hörde av mej, men jag lever dock fortfarande.
  Vi är fortfarande kvar här hemma eftersom Kevin ville gå ut nian och få sitt slutbetyg vilket ju är ganska vettigt. Nu har det ju varit så varmt (ja inte här förståss) men i USA som ni ju inte har missat så det har inte gått att komma iväg med hundarna. Ungarna tyckte dock inte det gjorde så mycket eftersom dom kunde umgås med flickvän och kompissar ,själv kan jag inte komma iväg fort nog. Men nu har vi ju väntat så länge så då gör någon månad inte så mycket 🙂
  Nu börjar det dock bli dax att fixa allt för avfart , burar till hundarna är inköpta och veterinärbesök är inbokat och så fort vi får klartecken för hundarna att åka iväg kommer det gå fort. Nu behöver jag din hjälp om du har tid och ork med listan över vad som krävs för att få med hundarna……….Skulle vara jättetacksam för detta.

  Ser att ni varit ute på massor av härliga äventyr, vi var i New York i slutet av oktober (lite behagligare klimat då) så det är jättekul att läsa om eran tripp dit. Visst är det en fantastisk stad ? hoppas få åka dit snart igen.
  Hur går det för dej , börjar du känna dej hemma eller har du hemlängtan, det kan ju ta ett tag innan man känner sig hemma.
  Hur länge hadde ni planer på att stanna för det hadde ju varit väldigt kul om vi kunde träffas.

  Ser framemot att höra av dej.
  Kram Dorit

  1. Hej! Vad jättekul att höra från dig igen! 🙂 Jag var lite orolig faktiskt, det sista jag hörde var att sonen fått en isboll i ögat så jag var lite rädd att det hade gått riktigt illa. Skönt att höra att ni alla verkar må bra och att ni ÄNTLIGEN är på väg! Jag förstår att du verkligen vill iväg nu!

   Ja det värsta med att flyga med hundarna på sommaren är ju att värmen ställer till det… Är det ok att flyga ens nu? Jag håller tummarna att det ordnar sig snabbt i alla fall, det är ju skönt om barnen kan vara med från början i skolan när terminen startar.

   För hundarna behöver ni detta:

   * Godkänd bur med rätt mått, men det har ni ju redan fixat. Glöm inte vattenskålar! Den ska också ha fuktskydd i botten som suger upp eventuella olyckor, Arken Zoo har såna i olika storlekar som funkade bra.

   * Husdjurspass som veterinären skriver ut åt er. Där ska datum stå för rabiesvaccinationen och hur länge den varar (finns ju både 1-års och 3-årsspruta).

   * Rabiesvaccinering. Som tur är så är ju reglerna ändrade så att man inte behöver kontrollera titerna längre (om den tagit), det var det som kostade så mycket pengar. Nu räcker det med själva vaccineringen, är man ordentlig ger man för säkerhets skull två sprutor med en månads mellanrum eller också bara en (vi gav bara en).

   * Sen ska de vara chipmärkta, men det antar jag att de redan är! I Europa har vi andra chip än här i USA, så om de skulle få för sig att de vill läsa av chipen är det inte säkert att det funkar med deras chipläsare. Därför kan man ha med sig egen chipläsare, eller också får man lämna kvar hundarna och ge sig iväg och försöka skaffa en på plats. De är ganska dyra, runt 2000:- har jag för mig, så vi chansade och åkte utan. Vi hade tur så de kollade aldrig, men det är ju en chansning.

   * Stamtavlan har ni väl med er i vilket fall, se till att ni har ordning på vaccinationerna. Det är inget de kollar i tullen, men det underlättar när ni väl kommer fram. Här i NC krävdes de vaccineringar vi har i Sverige + två till som vi fick komplettera med, men det var ju bra att kunna visa upp datum på de vi redan tagit. Ska man bara ha hundarna hemma måste man inte vaccinera, men tar man dem till ett trim, eller lämnar in dem för boarding, eller vill gå en kurs med dem så krävs alla vaccinationer, det är de stenhårda på.

   * Friskintyg från veterinären som får vara högst 48 timmar gammalt, men det verkar du ha koll på redan!

   Kolla länken jag har i länklistan till höger, där finns länk till vad de olika delstaterna har för krav. Det som jag räknat upp här gäller för North Carolina. Florida ligger ju också i Södern och har säkert ungefär samma regler, men det kan ju skilja på någon liten punkt. Och kom ihåg att det gick hur bra som helst för oss med både hundarna och katterna (trots att ungefär allt annat krånglade 🙄 ), så försök att inte oroa er för mycket! Ett supertips är att ge hundarna Zylkene och ha på dem D.A.P-halsband (finns hos veterinären och Apoteket) för att lugna ner dem lite. Man börjar ungefär en vecka innan avresa har jag för mig, så att hormonnivåerna är på topp när det är dags att ge sig av. Det funkade väldigt bra för oss!

   Vi ska stanna (minst) 2 år, och har tänkt oss att vi någon gång under den tiden ska ta oss ner till Florida. Hade varit jättekul att träffa er då, känns ju nästan som om jag känner dig nu! 🙂 Och kommer ni uppåt NC måste ni absolut komma hit!

   1. Hejsan igen!!!
    Tack för ditt snabba svar, ser ut som om jag har allt under kontroll men vill gärna dubbelkolla för att vara på den säkra sidan. Tyvärr är det fortfarande för varmt just nu att flyga in med djuren så börjar vi vacinationen nu så hoppas jag på att det blir lite svalare lagom tills det går bra att flyga iväg:-)

    Vi mår alla bra och Vincent hadde tur med ögat han fick inga men efter det som tur var.
    Vi hadde ju hoppas på en kanonfin sista sommar här men nu får man trösta sig med att det blir evig sommar snart iallafall.
    Fasst jag har jobbat en hel del och så har vi passat på att umgås med vänner och familj och så göra lite saker man bara måste göra innan man åker eftersom det nog dröjer ett bra tag till nästa gång.
    Ska åka en sväng ner till ullared och köpa på mej lite ”bra och ha grejor” som jag kanske inte får tag på i USA.
    Är det något du kommit på som inte finns där som kan vara bra att ha med (tacksam för tips, står still i hjärnan just nu)
    Annars finns nog det mesta där och lite till.

    Vi var och såg Bruce Springsteen på Ullevi i lördags, hellt fantastigt fast jag inte är något fan så kan man ju inte låta bli att älska karl efter detta………då kände man verkligen ett jättesug efter att komma iväg:-) (born in the USA lalalaaaa)

    Kul att ”prata ” med dej igen, ska skärpa mej, jobbar inte lika mycket nu,måste bara ordna det sista innan vi kommer iväg.
    Sen får vi träffas ”in real life” det ser jag framemot 🙂

    Ha en trevlig dag och ta hand om varandra.
    Kram Dorit

  1. För att citera Tess: Seriöst???!!! Det är vansinnigt äckliga djur, jag hoppas jag slipper se nån mer! Tess har ett gosedjur som är en fladdermus och den är rätt gullig, men de levande… *rys*

 3. Dorit: Pinsamt nog är den första bra-att-ha-saken jag kommer på – disktrasor! Inte så spännande kanske, men jag har verkligen inte hittat bra disktrasor här. Jag tror de mest använder hushållspapper istället, men jag föredrar disktrasor! Fiskbuljong har jag bunkrat upp med eftersom det inte fanns när vi flyttade hit, men hörde av någon av svenskarna här att det visst finns nu men jag minns inte var. Ska fundera på om jag kommer på något mer! 🙂

  1. Disktrasor hadde jag inte ens tänkt på, bra jobbat nu blir det till att bunkra upp. Älskar mina microtrasor, funkar på allt 🙂
   Ja , du får gärna höra av dej om du kommer på mera annars blir det till att beställa från besökande när dom kommer över…….

   1. Kom att tänka på att sist vi bodde där saknade jag potatisskalare, osthyvel och riktiga diskborstar, hur är det med det nu????

 4. Hej hej! Jag har varit och kikat på din blogg med jämna mellanrum för jag snart ska åka med min hund till CA. Jag undrar vilka vaccinationer ni fixade innan ni åkte för i CA verkar det som att endast rabiesvaccinationen krävs och den har vi från Sverige undantag för eftersom Sverige är ett rabiesfritt land (jag ska bokföra henne där sen och då krävs det att en veterinär med licens i CA har administrerat den därför vill jag ju hemskt järna inte dubbelvaccinera henne genom att göra det först i Sverige). Sedan har jag även läst att dom i USA i generellt sätt inte kräver ett frisktintyg. Jag tänker jag: Jahapp, inget friskintyg ocg ingen rabiesvaccin krävs. Hur blir det då då? Jag kan ju inte åka tomhänt utan några papper alls (kommer ju förståss skriva ut alla papper som underskryker det jag säger. Men för övrigt har jag ingeting förrutom Bellys spanska pass som vi fick när jag adopterade henne för 5 år sedan (och från Spanien har hon ju alla vaccinationer osv för att få komma till Sverige). Hur tycker du jag borde få till väga? Kanske ska tillägga att Belly min bara ska flytta till CA och inte åka tillbaks till Sverige igen.

  MVH,
  Kikki

  1. Hej!
   Om du kikar i kommentarerna här ovanför så har jag skrivit en lista på vad man behöver tänka på. Rabiesvaccineringen behöver du inte egentligen göra innan du åker, men eftersom du förmodligen behöver göra den ändå förr eller senare (om du ska gå på hundkurs, lämna in på grooming eller boarding eller annat så krävs rabiesvaccinering) så kan det vara lika bra att ha det gjort. Jag hade inte vågat chansa på att strunta i det, även om det står att det inte krävs när man kommer från Sverige. Kommer din hund dessutom från Spanien från början kan det ju hända att de är extra petiga, man vet aldrig. Veterinären skriver in datum för när sprutan togs och hur länge den räcker, så du behöver inte vaccinera igen förrän det behövs påfyllning (efter 1 år eller 3 år, finns två olika varianter). Friskintyg som är högst 48 timmar gammalt krävs för att få flyga med hunden.

   Men det jag har skrivit här gäller för North Carolina, du får kolla hur det är i Kalifornien. Jag tror inte det skiljer särskilt mycket, men dubbelkolla så att det inte är någon liten detalj som blir fel, det är inte kul att bli stoppad på flygplatsen och inte komma in i landet! Ta med alla papper du har, inklusive vaccinationerna från Spanien.

   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s