Happy graduation, Tess!

Förra veckan var det graduation här, och våran lilltös gick ur middle school. Känns väldigt konstigt och lite vemodigt att vi kommer att ha båda barnen i high school till hösten, åren går fort!

Avslutningen började med att de hade en award ceremony för varje team, varje årskurs är ju uppdelad i fyra team på Tess skola. Det var bra att de gjorde så eftersom det snabbade på det hela lite, skulle allihop varit tillsammans hade det tagit en evig tid med alla awards som ska delas ut.

Alltihop började med att en flicka, med en helt fantastisk röst, sjöng nationalsången. Då skulle vi ju stå upp allihop förstås, och de mest patriotiska i publiken (det vill säga de flesta utom vi utlänningar…) la även höger hand på hjärtat. Halvvägs igenom sången insåg jag plötsligt att det bara var jag och Björn som stod vända lite till vänster för att titta på flickan som sjöng, alla andra stod givetvis vända lite åt höger mot flaggan som hängde där på väggen! En sån där liten men tydlig detalj som gör att man inser skillnaden i mentalitet mellan amerikaner och svenskar, för oss känns det mer viktigt att titta på den duktiga flickan som sjöng än att känna oss uppfyllda av stolthet över vårt land. Såna där små, nästan omedvetna, skillnader är så kul att upptäcka!

Sedan delades det ut awards. Tess fick ett A/B honor roll, vilket betyder att hon fick A eller B i samtliga ämnen. Kul!

IMG_4401

Det delades också ut awards för musikstudenter och för idrottsprestationer, och så ett som jag inte förstår mig på varför de har. Det heter Perfect Attendence (perfekt närvaro), och innebär att man inte varit hemma från skolan någon gång under terminen. Har man alltså varit sjuk och stannat hemma någon dag så har man inte längre perfekt närvaro. Hur bra är det att uppmuntra sånt? Tycker man verkligen att det är så bra att barnen går halvsjuka till skolan och smittar ner sin omgivning att man till och med vill ge dem en utmärkelse för det? Det mest skrämmande är att de även hade en specialutmärkelse för perfect attendence för alla tre åren i middle school. Det var ett 10-tal elever som fick det, alla de eleverna hade alltså inte haft en enda sjukdag på tre år!

Björn och jag pratade med amerikanska vänner som vi träffade igår om detta, och de gav en annan syn på det som vi inte hade tänkt på alls. Vi undrade ju hur föräldrarna kunde gå med på att skicka barnen till skolan även om de inte mådde bra, men de sa att det lika troligt kan vara så att det är fattiga familjer som vet att går barnen till skolan så får de åtminstone ett ordentligt mål mat den dagen (om de alltså är med i programmet för de som får gratis skolmat), så de har inte råd att hålla dem hemma. Skolan måste ju vara medveten om detta, istället för att dela ut awards till dem borde de väl för sjutton tänka ett steg längre och ha ett system där de kör hem mat till de barn som är sjuka istället?!

Nåja, efter award ceremonin var det dags att byta lokal för då skulle hela 8th grade vara samlat för själva skolavslutningen.

IMG_4413

Sång av skolkören (bl.a nationalsången en gång till) och musik och tal av rektor, ungefär som en svensk avslutning. Efteråt var det lite mingel och sedan skulle allihop, mycket symboliskt, gå över till high school (som ligger alldeles bredvid middle school) och hälsas välkomna dit av rektorn där. Ganska fint tycker jag! Under tiden som själva avslutningen höll på började det regna, och fullkomligt vräkte ner. Vi pratade med mamman till en av Tess kompisar, de har varit expats i Sverige för ett par år sen och bodde då i Göteborg i tre år. Hon bara skrattade när hon såg regnet och sa att nu kändes det precis som en skolavslutning i Göteborg! 🙂

Både Max och Tess har även fått sina Year Books. Det är en bok med bilder och texter som visar året som gått och vad eleverna haft för sig. Kul att ha, och dessutom brukar man skriva i varandras year books vilket ju är ett jättekul minne sen.

IMG_2819

Det var en fin skolavslutning på det stora hela taget, och spännande att ha avslutat middle school och få börja i high school till hösten. De allra flesta ska ju dessutom till samma high school så hon kommer att fortsätta gå med sina vänner ett tag till. Det är verkligen roligt att få uppleva hur det går till i ett annat land och kunna jämföra med hur det är i Sverige!

IMG_4395

Hemma i vårt område hade en mamma skickat ut e-mail till hela området och föreslagit att vi skulle köpa in ballonger i skolans färger (lila för Tess, grön för Max) och sätta upp på allas brevlådor för att det skulle se extra festligt ut när barnen kom hem från avslutningen. Jag tyckte det var en jättekul idé, lite som i julas när vi hade ljuslyktor längs med hela tomtgränsen. Men det blev lite av ett fiasko måste jag säga, för det första var det inte speciellt många som nappade på idén så det var bara en och annan sporadisk ballong här och var, och dessutom öste regnet ner så frågan är om barnen ens såg ballongerna. Jag fick ropa ner Max och Tess (som hade slutat tidigare och var hemma när ballongerna kom upp) och visa dem ”deras” ballonger. De uppskattade tanken men tyckte nog i ärlighetens namn att jag var lite barnslig men det bjuder jag på! 🙂

IMG_4417

 

Nu är det äntligen SOMMARLOV för båda barnen, bland annat med varsitt besök av respektive bästa kompis från Sverige! Härligt!

8 reaktioner på ”Happy graduation, Tess!

 1. Bra gjort Tess!!!

  Håller med om perfect attendance, det är likadant här i England. Dessutom kan man på många arbetsplatser få sparken om man är sjuk mer än två gånger på ett och samma år (OAVSETT om det rör sig om flera veckor eller en enda dag per gång och oavsett om man har läkarintyg eller inte!) så dit går man också hur sjuk man än är. Min man har varit sjuk två gånger i år så måste nu hålla sig frisk till nästa år annars kan han förlora jobbet!

  Mina äldre barn (som går på college och universitet) har också sommarlov nu, men grundskolan slutar inte förrän i slutet av juli här så Benjamin har ett tag kvar tills det blir sommarlov.

  1. 😯 Ja det där lät ju verkligen som ett långsiktigt tänkande som främjar hälsan hos de anställda… Not. Ok att det kostar en del för företaget om man har en anställd som är sjuk väldigt ofta, men mer än två gånger om året borde man väl kunna tolerera? Hur mycket kostar det inte att lära upp en nyanställd när man sparkat den som jobbat länge och kan jobbet utan och innan? Suck.
   Här har man ett system med ledighetsdagar, runt 40 om året har jag för mig, som är både semester och sjukdagar. Är man sjuk så får man ta av de dagarna om man behöver vara hemma, så om man varit sjuk mycket i början på året kanske man inte har några dagar kvar att ta ut som semester sedan. Och om man tar ut många av dagarna som sommarsemester ligger man risigt till om man skulle bli sjuk i slutet av året och inte har några dagar kvar. Märkligt system!

   Det låter tufft att skolan håller på så länge in på sommaren, men förhoppningsvis kanske det har hunnit bli bättre väder hos er tills dess åtminstone!

 2. Jag är stolt över mina barnbarn önskar bara att jag fått vara med men det är ju inte Landvetter ! Grattis till ett skönt sommarlov!

 3. Kunde alla åtminstone hålla tyst när nationalsången sjöngs? Jag tittar på Stanley Cup-slutspelet och blir helt j*la GALEN för att alla puckon håller på att jubla under själva nationalsången – då ska man ju antingen vara tyst ELLER sjunga med men det tycks ”fansen” inte ha fattat i USA. 🙄
  Grattis Tess, bra jobbat med betygen! 🙂

  1. Oj, nej här är det knäpptyst eller också sjunger man med. Inget fnissande eller viskande eller nånting. Vad jag kommer ihåg från baseballmatcherna förra sommaren var det likadant då, ska tänka på att kolla det nästa gång vi går på match! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s