Övningskörning

Nu är Max i full gång med att ta sitt körkort! Efter en del trassel hit och dit fick han sitt social security nummer för ett par månader sen och kunde ansöka om ett Learners Permit. Men innan dess har han gått på körskola och läst teori, och sedan övningskört 3×2 timmar med körskoleläraren. Och övningskörning här är en helt annan sak än i Sverige måste jag säga!

Man övningskör alltså med en körskolelärare endast 6 timmar. Jag antar att det går att köpa mer timmar om man vill, men 6 timmar är standardtiden. Så redan allra första gången körde Max både i stadstrafik och ute på motorväg! Snacka om rivstart. Han var ganska blek om nosen när han kom hem, och det förstår jag… De startade efter skolan och sen avslutades lektionen med att de körde hem till oss, så jag behövde inte ens komma och hämta. Service! 🙂

Efter att teorin och övningskörningen är avklarad åker man till DMV för att göra syntest och teoriprov. Teoriprovet är samma som jag och Björn gjorde, man har 25 frågor på sig att skramla ihop till 20 rätt. Max klarade det galant, vilket var väldigt skönt! Det är trots allt ganska nervöst, mycket regler att hålla reda på och man får alltså ha högst 5 fel, men jag tror jag var mer nervös än Max… Så nu är alltså det avklarat och han behöver inte göra om det när det är dags att ta det ”riktiga” körkortet. Man blir även testad på vägmärken i ett separat test, och det gick hur bra som helst det med. Max svarade så utförligt med samtliga undantag och regler att DMV-killen fick hejda honom ibland! 🙂

Slutligen gör man ett enkelt syntest, och där blev det helt plötsligt lite problem. Det visade sig att Max ser rätt dåligt på vänster öga! Det hade vi ingen aning om, så det var ju bra att få reda på. Han blev ändå godkänd på testet eftersom högerögat kompenserade såpass bra, men vi blev uppmanade att snarast gå och göra en riktig synundersökning hos optiker.

När allt detta är klart fick vi med oss ett tillfälligt learrners permit så att vi kunde börja övningsköra hemma direkt, det riktiga kom i brevlådan nån vecka senare:

 

IMG_3174

Man får också en körlogg med sig från DMV. Där ska man anteckna tiden varje gång man varit ute och övningskört, man ska köra minst 60 timmar på ett år. Eftersom man fyller i den själv skulle man ju teoretiskt sett kunna fuska hur mycket som helst, men sen ska man ju göra en uppkörning för att få sitt riktiga körkort så då lär det ju märkas om man kört så mycket som man angett eller ej. Övningskörning får ske med en handledare i bilen, inga övriga passagerare. Handledaren ska ha haft körkort i minst 5 år. Jag var lite orolig för om de med det menar amerikanskt körkort, men enligt DMV-kilen bryr man sig inte om i vilket land man kört så jag får se till att ha med mig både mitt amerikanska och mitt svenska körkort när vi är ute och övningskör. Man får endast köra mellan 5 på morgonen och 9 på kvällen, men ett visst antal timmar (10?) måste vara mörkerkörning.

Så nu är vi ute och gör vägarna osäkra, Max och jag! Hittills har det gått riktigt bra, det svåra är att hålla sig i rätt position och inte glida ut åt kanten men det är ju sånt som kommer automatiskt ju mer körvana man får. Däremot tänker vi inte ge oss på vare sig stadskörning eller motorvägar än på ett tag, med tanke på att det inte finns någon vanlig handbroms i våra bilar (det är istället en sån där spak som man trampar på) så det blir  lugn landsvägskörning till att börja med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s